Touristik Label - 5 LUCRU

Traseul nr. 28 Cruce Galbenă este traseul de legătură între Uricani și Vârful Peleaga, cel mai înalt din masiv, străbătând mai multe vârfuri frumoase, începând de la Vârful Șerpilor (1456 m) până la Păpușa (2508 m) și Peleaga (2509 m), de-a lungul culmilor Pilugu, Văcarea, Custura-Gruniu și Custura-Păpușa. Este un traseu dificil, într-o drumeție lungă de 11 - 12 h și însumând peste 4000 de m diferențe de nivel. Iarna, traseul poate pune probleme, în funcţie de cantitatea şi calitatea zăpezii, fiind periculos.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
dificil
Distanţă
28,77km
Durată
8:30-10:30h
Urcare
1900m
Coborâre
1570m
Vârf
2463m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

În partea de vest a oraşului Uricani, lângă DN 66A se află un izvor amenajat, iar la 300 m aval de izvor, înspre Petroşani, lângă podul peste pârâul Sterminos, se află pornirea în traseul 28, un marcaj cruce galbenă fiind pictat pe peretele unei case. La început urcăm pe nişte uliţe din localitate, apoi prin poieni, fânaţe şi pâlcuri de pădure. Întâlnim un drum forestier mai serios pe care urcăm circa 600 m, apoi ajungem într-o tăietură de pădure cu mai multe drumuri forestiere încâlcite. Urmărind în general culmea Dealul Şerpilor ieşim din pădurea de fag cu puţin sub vârful Şerpilor (un grup de stânci) într-o frumoasă poiană în care se află un izvor. Ocolind Vârful Şerpilor prin dreapta (est), traversăm câteva pâlcuri de pădure şi ajungem la o stână, a cărei îngrăditură o străbate exact prin mijloc. De la stână urcuşul este mai lin şi traseul urmăreşte de acum un drum care în aproximativ 2,5 km ajunge în Curmătura Tulişa, unde se află două cruci, una de metal şi una de piatră. Chiar înainte de curmătură, lângă drum, întâlnim a treia cruce, din lemn, lângă izvorul Gheorghe Tătărăscu. Din Curmătura Tulişa şi până în Vârful Custura, traseul este comun cu traseul 3 (bandă roşie). De pe vârful Custura poteca coboară spre nord, parcurge un traseu cu pâlcuri de lespezi şi ajunge în şaua Custurii. De aici ocolim vârful Păpuşa Mică şi coborâm într-o şa adâncă, numită Spintecătura Păpuşii. Apoi ne angajăm într-o solicitantă urcare până în vârful Păpuşa, unul din giganţii Retezatului, compus din două vârfuri apropiate, amândouă marcate cu câte o momâie. Coborâm în şaua Pelegii pentru a urca apoi din nou la peste 2,500 m în vârful Peleaga, cel mai înalt vârf al masivului. În zilele senine, priveliştea este foarte frumoasă în toate direcţiile.

Etape

Uricani - Vârful Șerpilor - Curmătura Tulişa - Curmătura Făgeţel - Vârful Lazărului - Vârful Custura - Vârful Păpuşa - Vârful Peleaga

Descriere

NNNNNNNNNNNNNNNNNN

Observații

Traseu periculos iarna, mai ales pe segmentul Vârful Lazărului - Vârful Peleaga. Pe parcursul iernii, se urmează pe cât posibil creasta matematică.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit si comentat

 

LUCRU în Caraş-Severin, Banat Ciclist este un traseu de drumeţie dificil.

Etichete

0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră