Traseul 22 PG face legătura Lunca Berhina și Lacul Bucura pe un traseu cu largi panorame atât spre Retezatul Mic cât și spre “ochii albaștri” și coloșii Retezatului Mare. Este un traseu relativ dificil, cu aprox. 1600 de m diferențe de nivel, în cca. 5 - 6 h de drumeție.
Intrarea în traseu se face dinspre Gura Apei (pe șoseaua de pe Valea Lăpușnicului Mare), în zona în care se află câteva construcții silvice. Traversăm apa, intrăm într-o regiune acoperită cu pădure, unde, din când în când, vom depăși falnici molizi smulși din rădăcină de furtuni, urmând serpentinele potecii în urcare. La liziera de sus a pădurii vom întâlni o poiană largă unde probabil a fost o stână, intrăm într-un pâlc de pădure și vom continua urcarea de-a lungul Piciorul Slăveiului, prin golul alpin înierbat.
În capătul abruptului întâlnim câteva izvoare, apoi intrăm în zona de jnepeniș, ajungând pe marginea unui abrupt cu largi perspective asupra Retezatului Mic (culmea zimțată Stănuleț - Piatra Iorgovanului). În apropiere de Crucea Trăznitului întâlnim CA (traseul 21) care urcă aici dinspre Lacul Zănoaga. Urmând cele două marcaje pe mijlocul culmii Slăveiului, evităm Vârful La Clince și traversăm o zonă frumoasă cu pietre, jnepeni, flori, pârâiaşe și ochiuri de apă, pe deasupra tăurilor Turcelu şi Slăveiu. Pe tăpșanul de pe culmea Slăveiului, câțiva stâlpi de marcaj ajută în orientare pe cei ce străbat locurile pe timp de ceață. Traversăm apoi un mic platou și ajungem în șaua La Pintenul Slăveiului, în dreptul vârfului Slăveiului (2342 m), șa care se situează deasupra căldări Bucurei. Ne putem bucura de perspectiva spectaculoasă asupra lacurilor din căldare și asupra Vârfului Peleaga. Spre N, observăm alți doi coloși ai Retezatului, Vf. Bucura I și Vf. Retezat.
Din șa se coboară accentuat pe lângă un izvor, printr-o zonă stâncoasă, traversând pârâull Ana, pentru a ajunge într-un final la baza de campare Lacul Bucura, cel mai întins ca suprafaţă dintre lacurile glaciare ale Carpaţilor. Lacul Bucura ne va îndemna la popas, pentru a admira piscurile Munţilor Retezat. Lacul Bucura, cel mai întins ca suprafaţă dintre lacurile glaciare ale Carpaţilor, ne îndeamnă la popas, pentru a admira piscurile Munţilor Retezat. De partea cealaltă a lacului, Vârful Peleaga (2509 m), cel mai înalt vârf din masiv, ne va tenta să-l explorăm pe poteca BR (traseul 2). Nu ezitați să parcurgeți și PR - circuitul "lacurilor înșirate" (traseul 25), într-un cadru spectaculos, la poalele vârfurilor din Retezat.
Comentarii