Touristik Label - 806MN22: Lunca Berhina - Crucea Trăznitului - L. Bucura

Legătura Lunca Berhina - Lacul Bucura, peste Culmea Slăveiului
Traseul nr. 22 Punct Galben este traseul de legătură între Lunca Berhina și Lacul Bucura, urcând Culmea Slăveiului printr-o zonă frumoasă cu pietre, jnepeni, flori, pârâiaşe și ochiuri de apă, pe deasupra lacurilor Turcelu şi Slăveiu, completată de priveliști asupra lacurilor din căldarea Bucura și asupra Vârfului Peleaga. Pe parcursul iernii, segmentul Crucea Trăznitului - Lacul Bucura poate fi periculos.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu
Distanţă
10,39km
Durată
4:00-6:00h
Urcare
1240m
Coborâre
440m
Vârf
2234m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

De la Lunca Berhina, urcăm prin pădurea rară de molid. La ieşirea din pădure, întâlnim o poiană largă unde probabil a fost o stână. Intrăm din nou pentru scurt timp într-un pâlc de pădure, apoi urmează un parcurs lung (circa 1,3 km) printre jnepeni, întâi printr-un culoar tăiat, apoi pe marginea unui abrupt cu largi panorame spre sud asupra Retezatului Mic. Apoi poteca străbate nişte pajişti, iar în apropiere de Crucea Trăznitului întâlneşte traseul 21 (cruce albastră). De aici poteca parcurge o zonă frumoasă, aflată sub culmea Slăveiului, pe deasupra tăurilor Turcelu şi Slăveiu, pentru a ieşi în culme La Pintenul Slăveiului, de unde se deschide o largă perspectivă. Din şa, coborâm accentuat, ne întâlnim cu traseul 25 (punct roşu - circuitul lacurilor), împreună cu care, după un mic urcuş, ajungem la Lacul Bucura.

Etape

Lunca Berhina - Crucea Trăznitului - Lacul Bucura

Descriere

Traseul 22 PG face legătura Lunca Berhina și Lacul Bucura pe un traseu cu largi panorame atât spre Retezatul Mic cât și spre “ochii albaștri” și coloșii Retezatului Mare. Este un traseu relativ dificil, cu aprox. 1600 de m diferențe de nivel, în cca. 5 - 6 h de drumeție. 

Intrarea în traseu se face dinspre Gura Apei (pe șoseaua de pe Valea Lăpușnicului Mare), în zona în care se află câteva construcții silvice. Traversăm apa, intrăm într-o regiune acoperită cu pădure, unde, din când în când, vom depăși falnici molizi smulși din rădăcină de furtuni, urmând serpentinele potecii în urcare. La liziera de sus a pădurii vom întâlni o poiană largă unde probabil a fost o stână, intrăm într-un pâlc de pădure și vom continua urcarea de-a lungul Piciorul Slăveiului, prin golul alpin înierbat. 

În capătul abruptului întâlnim câteva izvoare, apoi intrăm în zona de jnepeniș, ajungând pe marginea unui abrupt cu largi perspective asupra Retezatului Mic (culmea zimțată Stănuleț - Piatra Iorgovanului). În apropiere de Crucea Trăznitului întâlnim CA (traseul 21) care urcă aici dinspre Lacul Zănoaga. Urmând cele două marcaje pe mijlocul culmii Slăveiului, evităm Vârful La Clince și traversăm o zonă frumoasă cu pietre, jnepeni, flori, pârâiaşe și ochiuri de apă, pe deasupra tăurilor Turcelu şi Slăveiu. Pe tăpșanul de pe culmea Slăveiului, câțiva stâlpi de marcaj ajută în orientare pe cei ce străbat locurile pe timp de ceață. Traversăm apoi un mic platou și ajungem în șaua La Pintenul Slăveiului, în dreptul vârfului Slăveiului (2342 m), șa care se situează deasupra căldări Bucurei. Ne putem bucura de perspectiva spectaculoasă asupra lacurilor din căldare și asupra Vârfului Peleaga. Spre N, observăm alți doi coloși ai Retezatului, Vf. Bucura I și Vf. Retezat.

Din șa se coboară accentuat pe lângă un izvor, printr-o zonă stâncoasă, traversând pârâull Ana, pentru a ajunge într-un final la baza de campare Lacul Bucura, cel mai întins ca suprafaţă dintre lacurile glaciare ale Carpaţilor. Lacul Bucura ne va îndemna la popas, pentru a admira  piscurile Munţilor Retezat. Lacul Bucura, cel mai întins ca suprafaţă dintre lacurile glaciare ale Carpaţilor, ne îndeamnă la popas, pentru a admira piscurile Munţilor Retezat. De partea cealaltă a lacului, Vârful Peleaga (2509 m), cel mai înalt vârf din masiv, ne va tenta să-l explorăm pe poteca BR (traseul 2). Nu ezitați să parcurgeți și PR - circuitul "lacurilor înșirate" (traseul 25), într-un cadru spectaculos, la poalele vârfurilor din Retezat.

Observații

Traseu periculos iarna pe segmentul Crucea Trăznitului - Lacul Bucura.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit si comentat

 

Lunca Berhina - Crucea Trăznitului - L. Bucura în Hunedoara, Retezat este un traseu de Drumeţie mediu.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră