06MN22: Lunca Berhina - Crucea Trăznitului - L. Bucura

Traseul nr. 22 Punct Galben este traseul de legătură între Lunca Berhina (din Valea Lăpușnicului Mare) și Lacul Bucura, urcând cracul și Culmea Slăveiului, printr-o zonă frumoasă cu pietre, jnepeni, flori, pârâiaşe și ochiuri de apă, pe deasupra tăurilor Turcelu şi Slăveiu. Odată ajunși în șaua La Pintenul Slăveiului, situată deasupra căldări Bucurei, ne vom bucura de perspectiva asupra celor 16 lacuri din căldare Din șa se coboară accentuat pe lângă Lacul Ana până la Lacul Bucura. Este un traseu de dificultate medie, într-o ascensiune cu aprox. 1600 de m diferențe de nivel, într-o drumeție de cca. 5 - 6 h. Pe parcursul iernii, segmentul Crucea Trăznitului - Lacul Bucura poate fi periculos.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
medium
Distanţă
10,40km
Durată
5:00-6:00h
Urcare
1240m
Coborâre
440m
Vârf
2234m

Tabs

Indicaţii de orientare

De la Lunca Berhina, urcăm prin pădurea rară de molid. La ieşirea din pădure, întâlnim o poiană largă unde probabil a fost o stână. Intrăm din nou pentru scurt timp într-un pâlc de pădure, apoi urmează un parcurs lung (circa 1,3 km) printre jnepeni, întâi printr-un culoar tăiat, apoi pe marginea unui abrupt cu largi panorame spre sud asupra Retezatului Mic. Apoi poteca străbate nişte pajişti, iar în apropiere de Crucea Trăznitului întâlneşte traseul 21 (cruce albastră). De aici poteca parcurge o zonă frumoasă, aflată sub culmea Slăveiului, pe deasupra tăurilor Turcelu şi Slăveiu, pentru a ieşi în culme La Pintenul Slăveiului, de unde se deschide o largă perspectivă. Din şa, coborâm accentuat, ne întâlnim cu traseul 25 (punct roşu - circuitul lacurilor), împreună cu care, după un mic urcuş, ajungem la Lacul Bucura.

Etape

Lunca Berhina - Crucea Trăznitului - Lacul Bucura

Descriere

Traseul nr. 22 PG este un traseu de dificultate medie, într-o ascensiune de 5 - 6 h, pornind de la Lunca Berhina, urcând prin pădurea de molid, apoi printre jnepeni, pe un abrupt cu largi panorame (spre sud) asupra Retezatului Mic și ajungând în locul numit Crucea Trăznitului, unde va întâlni traseul 21 (cruce albastră).

Intrarea în traseu se face dinspre Gura Apei (pe șoseaua de pe Valea Lăpușnicului Mare), în zona în care se află câteva construcții silvice. Traversând apa, vom intra într-o regiune acoperită cu pădure, unde, din când din când, vom depăși falnici molizi smulși din rădăcină de furtuni, urmând serpentinele potecii în urcare. Imediat lângă liziera de sus a pădurii vom întâlni o poiană largă unde probabil a fost o stână, vom reintra într-un pâlc de pădure, și vom continua urcarea de-a lungul Piciorul Slăveiului, prin golul alpin înierbat. În capătul abruptului, vom întâlni câteva izvoare, apoi vom intra în zona de jnepeniș pe care o vom străbate pentru circa 1,3 km, ajungând pe marginea unui abrupt cu largi panorame asupra Retezatului Mic.

În continuare, poteca străbate nişte pajişti, iar în apropiere de Crucea Trăznitului întâlneşte traseul 21 (cruce albastră). Urmând cele două marcaje pe mijlocul culmii Slăveiului, evitând Vârful La Clince și traversând o zonă frumoasă cu pietre, jnepeni, flori, pârâiaşe și ochiuri de apă, pe deasupra tăurilor Turcelu şi Slăveiu, ne vom apropia de linia crestei, în dreptul vârfului Slăveiului (2342 m).

Pe tăpșanul de pe culmea Slăveiului, câțiva stâlpi de marcaj ajută în orientare pe cei ce străbat locurile pe timp de ceată. De aici, vom traversa un mic platou, vom ajunge în șaua La Pintenul Slăveiului, care se situează deasupra căldări Bucurei, și ne vom bucura de perspectiva spectaculoasă asupra celor 16 lacuri din căldare și asupra Vârfului Peleaga.

Din șa, vom coborî accentuat pe lângă un izvor, printr-o zonă stâncoasă, traversând pârâul Ana, și vom ajunge într-un final la Lacul Bucura, cel mai întins ca suprafaţă dintre lacurile glaciare ale Carpaţilor. Lacul Bucura ne va îndemna la popas, pentru a admira  piscurile Munţilor Retezat. De partea cealaltă a lacului, Vârful Peleaga (2509 m), cel mai înalt vârf din masiv, ne va tenta să-l explorăm pe poteca Bandă Roșie (traseul nr. 2), și puțin mai departe, Vârful. Păpușa. Lacul Bucura este baza de plecare a mai multor trasee spre vârfurile Retezatului, motiv pentru care aici se află și un Refugiu Salvamont. Dacă ajungeți aici, nu ezitați să parcurgeți Circuitul Lacurilor (traseul 25), într-un cadru spectaculos, la poalele vârfurilor din Retezat.

Observații

Traseu periculos iarna pe segmentul Crucea Trăznitului - Lacul Bucura.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit

 

Lunca Berhina - Crucea Trăznitului - L. Bucura în Retezat, Hunedoara este un traseu de drumeţie mediu.

Etichete

0
0 voturi

Comentarii

Your Comment