Touristik Label - 12 Moieciu de Sus - Şaua Batrâna - Hotel Peştera

Din Moieciu, prin Șaua Bătrâna spre Hotel Peștera
Traseul nr. 28 Triunghi Roșu este un traseu mediu / dificil, potrivit celor experimentați, obișnuiți cu diferențe de nivel de aproape 2000 de m și cu drumeții de 6-7 ore. Poteca străbate şoseaua care merge circa 4 km pe Valea Bângăleasa, urcă pe Culmea Pleşei și mai departe pe un vâlcell până la Poiana Guțanu. De aici urmează o urcare „stâncoasă” și abruptă până în Șaua Bătrâna (2150 m), de unde se coboară pe V. Doamnele la Cascada Doamnele și mai departe spre baza Piciorului Babelor, la Hotelul Peştera.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu/dificil
Distanţă
14,60km
Durată
6:45-7:00h
Urcare
1360m
Coborâre
600m
Vârf
2164m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Din centrul Moieciului de Sus urmăm şoseaua care merge circa 4 km pe Valea Bângăleasa, trecem bariera ce opreşte accesul auto şi după circa 1 km de drum forestier traversăm apa pe un pod în stânga şi urcăm circa 45 de minute pe Culmea Pleşei, pe serpentine formate pe un vâlcel îngust. Ieşim în partea de jos a Poienii Guţanu, unde întâlnim traseul 27 (bandă roşie). Continuăm circa 15 minute în sus, trecem pe lângă Casa de vânătoare Bângăleasa, lăsăm în stânga traseul 26 (bandă albastră), urcăm printr-un pâlc de conifere şi lăsăm în dreapta traseul 27 (bandă roşie) spre Şaua Strunga. Urcăm în stânga spre centrul Poienii Guţanu şi după 10 minute lăsăm în stânga traseul 51 (triunghi albastru). Noi urcăm din ce în ce mai abrupt prin poiană şi la marginea ei întâlnim un izvor bogat. După câteva minute prin pădure intrăm printr-un culoar între jnepeni care ne duce după 20-25 de minute la poiana largă de sub Muntele Bătrâna. De aici poteca urcă abrupt în serpentine, printre ţancuri stâncoase, pentru circa 40 de minute şi apoi face câteva serpentine largi, care ne duc în final în Şaua Bătrâna, în care se află refugiul omonim (altitudine 2150 m, 20-25 de locuri fără apă). Din Şaua Bătrâna urmăm traseul 56 (bandă roşie) 5 minute spre sud, până în culmea Muntelui Bătrâna şi de aici continuăm pe triunghi roşu pe versantul nordic al Muntelui Bătrâna. Coborâm pe firul de obârşie al Văii Doamnele, după 20 de minute din stânga noastră vine firul Văii Ţapului şi după încă 10 minute firul Văii Spinării. De aici toate se unesc în firul Văii Doamnele. Coborâm un mic prag glaciar şi intrăm printr-un culoar de jnepeni pe versantul nordic al aceluiaşi Munte Bătrâna. Sub pragul glaciar se formează Cascada Doamnele, din care mai apoi apele curg la vale spre Valea Obârşiei. Coborâm până în firul apei, îl trecem pe stânga şi ajungem pe platoul aflat sub Stâna Doamnele. Aici un indicator ne arată legătura cu traseul 44. Continuăm să coborâm, trecem apa Obârşiei şi printr-un brădet ajungem la drumul auto ce deserveşte Stâna Doamnele (traseul 54). Urmând drumul, în 20-25 de minute ajungem la baza Piciorului Babelor (legătura cu traseul 8), la Hotelul Peştera.

Etape

Moieciu de Sus (950 m) - Poiana Guţanu - Şaua Batrâna (2150 m) - Hotel Peştera (1610 m).

Descriere

Multă lume știe: zona Bran-Moieciu este o alegere foarte inspirată când vine vorba de o vacanţă la munte sau o drumeție montană. Însă, Moeciu de Sus, aflat un pic mai departe de obiectivele turistice ale zonei, se bucură de o liniște și un pitoresc departe de egalat. Aerul curat şi peisajele absolut încântătoare ale Bucegilor și Pietrei Craiului, îl fac o destinație în.sine, dar și un punct excelent de plecare înspre crestele înalte ale Bucegilor.
Un astfel de traseu pitoresc este și Traseul nr.28 TR, ce pornește din centrul Moieciului de Sus, lăsând în urmă imaginea Crailor, pe drumul auto de pe Valea Bângăleasa, până ce acesta devine forestier, iar apoi intră pe potecă pe un pod în stânga cu o urcare de 45 de minute pe Culmea Pleşei. Reprezentanții Parcului Natural Bucegi spun că în această zonă există o serie de specii de floră protejate, cum ar fi rododendronul, floarea de colț, și garofița albă sau jneapănul, așadar avem cu ce ne desfăta ochii dacă alegem să parcurgem traseul primăvara.
Se ajunge pe serpentine în Poiana Guțanu şi la marginea ei întâlnim un izvor bogat. După câteva minute prin pădure intrăm printr-un culoar între jnepeni care ne duce după 20-25 de minute la poiana largă de sub Muntele Bătrâna. De aici urmează o urcare „stâncoasă” și abruptă până în Șaua Bătrâna (2150 m) și pas după pas, poză cu poză, se ajunge la Refugiul Bătrâna și mai departe pe sub Vârful Bătrâna, se coboară pe firul de obârşie al Văii Doamnele, printr-un prag glaciar până la Cascada Doamnele. Se continuă în coborâre până pe platoul aflat sub Stâna Doamnele (legătura cu traseul 44) și apoi ajungem la drumul auto ce deserveşte Stâna Doamnele (traseul 54). În 20-25 de minute ajungem la baza Piciorului Babelor, la Hotelul Peştera.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit

 

Moieciu de Sus - Şaua Batrâna - Hotel Peştera în Bucegi-Leaota, Braşov, Dâmboviţa, Braşov Ciclist este un traseu de drumeţie mediu/dificil.
0
0 voturi

Comentarii

Your Comment