Touristik Label - 414MN16: Motel Dumbrava (Km 18 DN67D) - Poiana Balta Cerbului

Legătura Cheile Ţăsnei - Vârful Ciolanu Mare - Poiana Balta Cerbului
Traseul. 16 Cruce Albastră este unul din traseele cele mai cunoscute din zona Băile Herculane, vizitând un sector spectaculos de canion (Cheile Țăsnei) și Vârful Ciolanu Mare (1135 m), situat pe creasta Munţilor Mehedinţi. Trecem pe la vechea moară de apă, Moara Dracului, cu o poveste aparte.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu
Distanţă
9,54km
Durată
4:00-5:30h
Urcare
929m
Coborâre
228m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Traseul pornește de la km 18 al drumului naţional 67D, în dreptul motelului Dumbrava. După un urcuș prin pădure, intrăm în Cheile Ţăsnei pe versantul din stânga văii. În continuare urmează un sector de canioane sălbatice, fără dificultăţi de parcurgere. Aproape de ieșirea din chei întâlnim o moară de apă, numită Moara Dracului, datorită roţii care se învârte în sens invers acelor de ceasornic. După ieșirea din chei intrăm în două poieni. În prima dintre acestea traseul nostru se intersectează cu traseul triunghi albastru, care vine din Poiana Balta Cerbului. În a două poiană ne intersectăm cu traseele punct galben și bandă roșie, care urcă spre Vârful Pietrele Albe, apoi se îndreaptă înspre crovuri. Mergând înainte pe traseul nostru ieșim din Valea Ţăsnei, și ne intersectam cu un drum forestier. Luând-o la stânga și coborând pe acest drum ajungem în satul Costești. Noi o luăm la dreapta, în sus, înspre Vârful Ciolanu Mare (1135 m) situat pe creasta Munţilor Mehedinţi. Trecând de vârf, poteca o ia printre doline, prin pădure, și după ce face un cot pătrunde Poiana Balta Cerbului. Aici găsim un foișor și o cabană ale ocolului silvic Băile Herculane.

Etape

Motel Dumbrava (Km 18 DN67D) - Cheile Ţăsnei - Crucea Gornenţilor - Vârful Ciolanu Mare - Poiana Balta Cerbului

Descriere

Traseul 16 CA este traseul de legătură dinspre Băile Herculane și imensa Poiană Balta Cerbului, vizitând Cheile Țăsnei și Vârful Ciolanu Mare. Este un traseu destul de solicitant, cu aprox. 1100 de m diferențe de nivel, în cca. 5 - 5.5 h de drumeție, accesibil iarna în funcție de cantitatea și calitatea zăpezii.

Pornim de la km 18 al drumului naţional spre Baia de Aramă, din dreptul motelului Dumbrava, unde se găsesc și indicatoarele rutiere de trecere din jud. Caraș Severin în jud. Mehedinți. Pe valea Tășnei era instalată în Primul Război Mondial granița cu Imperiul Austro - Ungar. Accesul în chei nu se face direct pe firul văii, ci se ocolește pe un picior de munte foarte abrupt, prin pădure, pe versantul din stânga văii, cca. 30  min. 

Odată intrați în Cheile Țăsnei, peisajul se schimbă total. Locul copacilor deși cu coroana bogată este luat de pereți stâncoși, abrupți, pe care domnește pinul negru bănățean. Apoi ni se deschide perspectiva spre V. Cernei și Munții Cernei, dominat de Vârful Arjana, iar la picioare avem prăpastie, un sector ce trebuie tratat cu atenție - poteca nu este foarte largă.

Aproape de ieșirea din chei, într-o poieniță, apa cade într-o frumoasă cascadă lângă care găsim o moară de apă, numită Moara Dracului, datorită roţii care se învârte în sens invers acelor de ceasornic. În zonă sunt prezente câteva afișe haioase ale ciobanilor de la stâna din apropiere care ne îndrumă la mămăligă, brânzeturi și alte bunătăți. 

După ce părăsim Valea Ţăsnei, urmăm un drum forestier ce duce în satul Costești , care urcă la dreapta spre Vârful Ciolanu Mare (1135 m), situat pe creasta Munţilor Mehedinţi. De pe vârf, continuăm printre doline, prin pădure, și apoi pătrundem în Poiana Balta Cerbului. Putem reveni la Cheile Tășnei pe poteca TA (traseul 14).

Observații

Marcaj rar între Crucea Gornenţilor și Poiana Balta Cerbului.

Vreme

Persoane care au contribuit si comentat

 

Motel Dumbrava (Km 18 DN67D) - Poiana Balta Cerbului în Mehedinţi, Caraş-Severin, Cernei-Mehedinţi este un traseu de Drumeţie mediu.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră