Traseul 16 CA este traseul de legătură dinspre Băile Herculane și imensa Poiană Balta Cerbului, vizitând Cheile Țăsnei și Vârful Ciolanu Mare. Este un traseu destul de solicitant, cu aprox. 1100 de m diferențe de nivel, în cca. 5 - 5.5 h de drumeție, accesibil iarna în funcție de cantitatea și calitatea zăpezii.
Pornim de la km 18 al drumului naţional spre Baia de Aramă, din dreptul motelului Dumbrava, unde se găsesc și indicatoarele rutiere de trecere din jud. Caraș Severin în jud. Mehedinți. Pe valea Tășnei era instalată în Primul Război Mondial granița cu Imperiul Austro - Ungar. Accesul în chei nu se face direct pe firul văii, ci se ocolește pe un picior de munte foarte abrupt, prin pădure, pe versantul din stânga văii, cca. 30 min.
Odată intrați în Cheile Țăsnei, peisajul se schimbă total. Locul copacilor deși cu coroana bogată este luat de pereți stâncoși, abrupți, pe care domnește pinul negru bănățean. Apoi ni se deschide perspectiva spre V. Cernei și Munții Cernei, dominat de Vârful Arjana, iar la picioare avem prăpastie, un sector ce trebuie tratat cu atenție - poteca nu este foarte largă.
Aproape de ieșirea din chei, într-o poieniță, apa cade într-o frumoasă cascadă lângă care găsim o moară de apă, numită Moara Dracului, datorită roţii care se învârte în sens invers acelor de ceasornic. În zonă sunt prezente câteva afișe haioase ale ciobanilor de la stâna din apropiere care ne îndrumă la mămăligă, brânzeturi și alte bunătăți.
După ce părăsim Valea Ţăsnei, urmăm un drum forestier ce duce în satul Costești , care urcă la dreapta spre Vârful Ciolanu Mare (1135 m), situat pe creasta Munţilor Mehedinţi. De pe vârf, continuăm printre doline, prin pădure, și apoi pătrundem în Poiana Balta Cerbului. Putem reveni la Cheile Tășnei pe poteca TA (traseul 14).
Comentarii