Touristik Label - 814MN32: Motel Dumbrava (Km 18 DN67D) - Șaua Prislop

Legătura Motel Dumbrava - Șaua Prislop, sub Vf. Arjana
Traseul 32 Punct Galben este traseul de legătură dintre Valea Cernei (Motel Dumbrava) și traseul de creastă al Munților Cernei, în Șaua Prislop (Sub Vf. Arjana). Vizităm biserica de lemn și școala de la Dobraia, apoi admirăm cătunul Prisăcina dintr-o poieniță. Pănă în creastă ni se deschide panorama și spre creasta Mehedinților, cu Vf. lui Stan, Poienile Porcului, Pietrele Albe și o parte din Cheile Țăsnei.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
uşor
Distanţă
7,41km
Durată
4:00-5:00h
Urcare
1109m
Coborâre
116m
Vârf
1307m

Tabs

Indicaţii de orientare

Intrarea în traseu se realizează în amonte de localitatea Băile Herculane, din dreptul Pensiunii Dumbrava, traversând un poduleţ peste râul Cerna. Traversând podul, obervăm marcajele punct roșu, punct galben și punct albastru pornind din dreapta noastră. Începem urcușul, trecem pe lângă un cătun cu câteva case şi continuăm ascensiunea până la biserica din Dobraia. De aici, marcajul nostru o ia spre dreapta, în coborâre spre satul Prisăcina. După aproximativ 300 m de la biserică marcajul părăsește drumul și urcă pe lângă școala din Dobraia. Trecem prin faţa școlii și intrăm din nou în pădure. Pasajul din pădure ne conduce într-o poiană înclinată spre nord, spre casele din satul Prisăcina. Străbatem poiana printr-un mare ocol pe curbă de nivel și intrăm din nou în pădure. La un moment dat ieșim în Poiana Corbului, unde ne orientăm spre dreapta. După aproximativ jumătate de oră ajungem în Șaua Prislop, unde marcajul punct galben ia sfârșit.

Etape

Motel Dumbrava (Km 18 DN67D) - Biserică Dobraia - Școală Dobraia - Șaua Prislop

Descriere

Traseul 32 PG este traseul de legătură dintre Valea Cernei (Motel Dumbrava) și traseul de creastă al Munților Cernei, în Șaua Prislop. Este un traseu destul de solicitant, cu peste 1100 m diferențe de nivel, în cca. 5 h de drumeție. Iarna, accesibil în funcție de cantitatea și calitatea zăpezii.

Din Staţiunea Băile Herculane ținem drumul național spre Baia de Aramă, pentru aprox. 14, 5 km și ajungem în apropierea Pensiunii Dumbrava, unde traversăm un poduleţ peste râul Cerna. Începem ascensiunea printr-un cătun cu câteva case (Drăstănic) apoi urcăm susținut la izvorul Cracul Teiului. 

După alte câteva serpentine, ajungem la biserica din Dobraia. Biserica ce poartă hramul „Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul” a fost construită de credincioșii din cătune în anul 2004, iar în dreapta bisericii, sub un acoperiș de tablă sprijinit pe 4 pari, se află clopotul care vestește sărbătoarea sau moartea. Chiar dacă atunci când treci nu se văd oamenii, prezența lor este simțită; pământurile și livezile sunt lucrate. Tabere de turiști (cercetași sau fotografi) împânzesc cu corturile potecile pe timp de vară. 

Continuăm spre Prisăcina, dar la scurt timp PG părăsește drumul și urcă pe lângă școala din Dobraia și pătrunde în pădure. Poteca ne conduce la o poiană cu vedere cuprinzătoare spre casele din satul Prisăcina, iar apoi continuăm prin pădure, ieșim în Poiana Corbului, apoi mai facem cca. jumătate de oră până în Șaua Prislop, unde întâlnim traseul de creastă BR (traseul 37). Pe urcare nu putem bucura de priveliști spre creasta Mehedinților, cu Vf. lui Stan, Poienile Porcului, Pietrele Albe și o parte din Cheile Țăsnei.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit si comentat

 

Motel Dumbrava (Km 18 DN67D) - Șaua Prislop in Mehedinţi, Caraş-Severin, Cernei-Mehedinţi is an uşor Drumeţie trail.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră