Touristik Label - 12 Padina (Podul) lui Călineţ - Izvorul Căpitanului Orlovski - Refugiul Speranțelor - Vf. Ascuţit (2150 m)

Legătura Plaiul Foii - Vf. Ascuţit pe Podul lui Călineţ
Traseul nr 39 Triunghi Roșu este un traseu marcat recent, cu o urcare pronunțată și dificilă pe Brâul Ciorânga Mare, cu o diferență de nivel de peste 1500 de m, în majoritate în ascensiune pe durata a 5 - 5.5 h. Zona Padina lui Călineţ - Hornul Nisipos este considerată foarte periculoasă pentru cei care nu frecventează foarte des muntele, având porțiuni expuse, friabile și alunecoase. Când vorbim despre padinile Craiului, ne referim la vâlcele stâncoase, înclinate și abrupte și nu doar un simplu vâlcel pe o pantă domoală.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
dificil
Distanţă
4,30km
Durată
5:00-5:30h
Urcare
1420m
Coborâre
130m
Vârf
2095m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Acest traseu se află în partea nord-vestică a Parcului Național Piatra Craiului, zona Plaiul Foii. Pe acest traseu turistii ajung pe Creasta Nordica a Pietrei Craiului prin Padina (Podul) lui Călineț. De la baza drumului pricipal care duce la Cabana Plaiu Foii, traseul urmează în totalitate porțiunea Padina (Podul) lui Călineț, până la intrarea în pădure, urmând firul văii principale. De la intrarea în pădure, traseul își urmează drumul pe firul văii principale până la Izvorul Căpitanului Orlovsky. De la izvor, traseul se îndreaptă la stînga către nord pe o distanță de aproximativ 150m, ocolind o porțiune stâncoasă, după care traseul virează pronunțat la dreapta către sud-est pe o distanță de circa 50m, punct din care se începe urcarea până deasupra de Malul Galben și Hornul Nisipos, la Adăpătoarea Caprelor, la o altitudine de circa 1540m. De aici traseul urcă către dreapta pe coastele puternic înclinate ale muntelui împădurit, depășind prin cățărare liberă o serie de obstacole mici dintre care unul este prevăzut cu un cablu. După câteva serpentine prin grohitiș și bolovani traseul ajunge sub Peretele Răchitei de unde, după circa 75m la stânga se ajunge la Refugiul Speranțelor. Plecând de la Refugiul Speranțelor traseul traversează Muchia Răchitei și merge prin zona de vegetație, trecând și printr-o mică săritoare de la care umează coborârea, traversarea și apoi urcarea pe malul opus al unui vâlcel, trecându-se pe această porțiune printr-o fereastră naturală, ajungându-se la baza Canionului Ciorânga Mare. Pentru a continua drumul de-a lungul Brâului Ciorânga Mare, se coboară circa 20m pe firul Canionului, după care, orientându-se la dreapta se urcă pe malul opus, urmând poteca printre jnepeniș și molidiș. Se continuă înaintarea pe Brâul Ciorânga Mare, iar după circa 200m se ajunge într-o porțiune de grohotiș. Se traversează porțiunea de grohotiș până reintrăm în ultimul pasaj împădurit al traseului pe care-l traversăm pe o distanță de circa 200m, punct din care se poate vedea golul alpin. De la acest punct se părăsește Brâul Ciorânga Mare și se începe ultima urcare la dreapta spre Vârful Ascuțit, la care ajungem după circa 330m, punct din care se poate vedea și Refugiul Vârful Ascuțit. Pe porțiunea dintre Refugiul Speranțelor și Vârful Ascuțit sunt prevazute 3 cabluri în porțiunile mai dificile.

Descriere

Acest traseu se află în partea nord-vestică a Parcului Național Piatra Craiului, zona Plaiul Foii, scurtând accesul pe Creasta Nordica a Pietrei Craiului prin Padina (Podul) lui Călineț. Pentru ca Masivul Piatra Craiului duce prin excelenţă lipsă de izvoare, fiind un burete masiv din calcar, este recomandată alimentarea de la izvorul de lângă Plaiul Foii (când nu se cunoaște situația exactă a Izvorului lui Orlovski).
Marcajul pornește de la baza drumului pricipal care duce la Cabana Plaiu Foii și urmează în totalitate porțiunea Padina (Podul) lui Călineț, până la intrarea în pădure, de unde se continuă până la Izvorul Căpitanului Orlovsky. De menționat, că înainte de accesul la izvor poteca se abate către stânga, prin pădure şi ocoloeşte zona stâncoasă a Malului Galben. (deci nu ajunge la izvor!) Cu ajutorul a două cabluri montate mai sus ea ajunge până deasupra jgheabului sfărâmicios al hornului, la Adăpătoarea Caprelor, la o altitudine de circa 1540m. În departare Vf. Papusa, iar aproape, jos, Malul Galben, ne captează interesul.
După câteva serpentine prin grohitiș și bolovani traseul ajunge sub Peretele Răchitei de unde se ajunge la Refugiul Speranțelor. Plecând de la Refugiul Speranțelor traseul traversează Muchia Răchitei și merge prin zona de vegetație, trecând și printr-o mică săritoare de la care umează coborârea, traversarea și apoi urcarea pe malul opus al unui vâlcel, trecându-se pe această porțiune printr-o fereastră naturală, până la baza Canionului Ciorânga Mare. Se continuă înaintarea pe Brâul Ciorânga Mare, iar după circa 200m se ajunge într-o porțiune de grohotiș. În continuare se traversează porțiunea de grohotiș până reintrăm în ultimul pasaj împădurit al traseului pe care-l traversăm pe o distanță de circa 200m, punct din care se poate vedea golul alpin.
De la acest punct se părăsește Brâul Ciorânga Mare și se începe ultima urcare la dreapta spre Vârful Ascuțit, la care ajungem după circa 330m, punct din care se poate vedea și Refugiul Vârful Ascuțit. Pe porțiunea dintre Refugiul Speranțelor și Vârful Ascuțit sunt prevazute 3 cabluri în porțiunile mai dificile.

Observații

Inaccesibil iarna

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit

 

Padina (Podul) lui Călineţ - Izvorul Căpitanului Orlovski - Refugiul Speranțelor - Vf. Ascuţit (2150 m) în Bucegi-Leaota, Braşov, Braşov Ciclist este un traseu de drumeţie dificil.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră