Touristik Label - 12 Padina (Podul) lui Călineţ - Refugiul Speranţelor - Vf. Ascuţit

Traseul nr 39 Triunghi Roșu este un traseu marcat recent, cu o urcare pronunțată și dificilă pe Brâul Ciorânga Mare, cu o diferență de nivel de peste 1500 de m, în majoritate în ascensiune pe durata a 5 - 5.5 h. Zona Padina lui Călineţ - Hornul Nisipos este considerată foarte periculoasă pentru cei care nu frecventează foarte des muntele, având porțiuni expuse, friabile și alunecoase. Când vorbim despre padinile Craiului, ne referim la vâlcele stâncoase, înclinate și abrupte și nu doar un simplu vâlcel pe o pantă domoală.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
hard
Distanţă
4,21km
Durată
4:00-5:30h
Urcare
1420m
Coborâre
130m
Vârf
2095m

Gallery

Tabs

Indicaţii de orientare

Acest traseu se află în partea nord-vestică a Parcului Naţional Piatra Craiului, zona Plaiul Foii. Pe acest traseu turistii ajung pe Creasta Nordică a Pietrei Craiului prin Padina (Podul) lui Călineţ. De la baza drumului pricipal care duce la Cabana Plaiul Foii, traseul urmează în totalitate porţiunea Padina (Podul) lui Călineţ până la intrarea în pădure, urmând firul văii principale. De la intrarea în pădure, traseul își urmează drumul pe firul văii principale până la Izvorul Căpitanului Orlovsky. De la izvor, traseul se îndreaptă la stânga către nord pe o distanţă de aproximativ 150 m, ocolind o porţiune stâncoasă, după care traseul virează pronunţat la dreapta către sud-est pe o distanţă de circa 50 m, punct din care se începe urcarea până deasupra Malului Galben și Hornului Nisipos, la Adăpătoarea Caprelor, la o altitudine de circa 1.540 m. De aici, traseul urcă către dreapta pe coastele puternic înclinate ale muntelui împădurit, depășind prin căţărare liberă o serie de obstacole mici, dintre care unul este prevăzut cu un cablu. După câteva serpentine prin grohotiș și bolovani, traseul ajunge sub Peretele Răchitei de unde, după circa 75 m la stânga, se ajunge la Refugiul Speranţelor. Plecând de la Refugiul Speranţelor traseul traversează Muchia Răchitei și merge prin zona de vegetaţie, trecând și printr-o mică săritoare de la care umează coborârea, traversarea și apoi urcarea pe malul opus al unui vâlcel, trecându-se pe această porţiune printr-o fereastră naturală, ajungându-se la baza Canionului Ciorânga Mare. Pentru a continua drumul de-a lungul Brâului Ciorânga Mare, se coboară circa 20 m pe firul Canionului, după care, orientându-ne la dreapta, se urcă pe malul opus, urmând poteca printre jnepeniş și molidiș. Se continuă înaintarea pe Brâul Ciorânga Mare, iar după circa 200 m se ajunge într-o porţiune de grohotiș. Se traversează porţiunea de grohotiș până reintrăm în ultimul pasaj împădurit al traseului pe care-l traversăm pe o distanţă de circa 200 m, punct din care se poate vedea golul alpin. De la acest punct se părăsește Brâul Ciorânga Mare și se începe ultima urcare la dreapta spre Vârful Ascuţit, la care ajungem după circa 330 m, punct din care se poate vedea și Refugiul Vârful Ascuţit. Pe porţiunea dintre Refugiul Speranţelor și Vârful Ascuţit sunt prevazute 3 cabluri în porţiunile mai dificile.

Etape

Padina (Podul) lui Călineţ - Izvorul Căpitanului Orlovski - Refugiul Speranţelor - Vf. Ascuţit (2150 m)

Descriere

Acest traseu se află în partea nord-vestică a Parcului Național Piatra Craiului, zona Plaiul Foii, scurtând accesul pe Creasta Nordica a Pietrei Craiului prin Padina (Podul) lui Călineț. Pentru ca Masivul Piatra Craiului duce prin excelenţă lipsă de izvoare, fiind un burete masiv din calcar, este recomandată alimentarea de la izvorul de lângă Plaiul Foii (când nu se cunoaște situația exactă a Izvorului lui Orlovski). Marcajul pornește de la baza drumului pricipal care duce la Cabana Plaiu Foii și urmează în totalitate porțiunea Padina (Podul) lui Călineț, până la intrarea în pădure, de unde se continuă până la Izvorul Căpitanului Orlovsky. De menționat, că înainte de accesul la izvor poteca se abate către stânga, prin pădure şi ocoloeşte zona stâncoasă a Malului Galben. (deci nu ajunge la izvor!) Cu ajutorul a două cabluri montate mai sus ea ajunge până deasupra jgheabului sfărâmicios al hornului, la Adăpătoarea Caprelor, la o altitudine de circa 1540m. În departare Vf. Papusa, iar aproape, jos, Malul Galben, ne captează interesul. După câteva serpentine prin grohitiș și bolovani traseul ajunge sub Peretele Răchitei de unde se ajunge la Refugiul Speranțelor. Plecând de la Refugiul Speranțelor traseul traversează Muchia Răchitei și merge prin zona de vegetație, trecând și printr-o mică săritoare de la care umează coborârea, traversarea și apoi urcarea pe malul opus al unui vâlcel, trecându-se pe această porțiune printr-o fereastră naturală, până la baza Canionului Ciorânga Mare. Se continuă înaintarea pe Brâul Ciorânga Mare, iar după circa 200m se ajunge într-o porțiune de grohotiș. În continuare se traversează porțiunea de grohotiș până reintrăm în ultimul pasaj împădurit al traseului pe care-l traversăm pe o distanță de circa 200m, punct din care se poate vedea golul alpin. De la acest punct se părăsește Brâul Ciorânga Mare și se începe ultima urcare la dreapta spre Vârful Ascuțit, la care ajungem după circa 330m, punct din care se poate vedea și Refugiul Vârful Ascuțit. Pe porțiunea dintre Refugiul Speranțelor și Vârful Ascuțit sunt prevazute 3 cabluri în porțiunile mai dificile.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit

 

Padina (Podul) lui Călineţ - Refugiul Speranţelor - Vf. Ascuţit în Braşov, Piatra Craiului este un traseu de drumeţie dificil.
0
0 voturi

Comentarii

Your Comment