01MN33: Piatra Turcului - Şaua Vânturiş - V. Soarelui .

Traseul nr. 33 Punct Roșu este un traseu simplu, care nu necesită mare efort, nu pune dificultăți, de la Poarta Turcului, pe sub abruptul Colţilor lui Barbeş, prin pădure pe la baza pereţilor, oferind perspective asupra părţii sudice a Văii Prahovei și a Vf. Păduchiosu. Se pot face mici ocoluri până la Lacurile și Cascadele Vânturiș (în perioada de debit) și de aici, se continuă în amonte pe firul Văii Izvorul Dorului până sub staţia de telescaun Valea Soarelui.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
medium
Distanţă
5,10km
Durată
3:00-3:30h
Urcare
340m
Coborâre
250m
Vârf
1843m

Tabs

Indicaţii de orientare

Marcajul porneşte de pe pârtia „Drumul de vară”, marcată cu bandă roşie de la cota 1800 (sub Piatra Turcului) (legătura cu traseul 1). Mergem pe curbă de nivel prin poienile de sub versantul nord-vestic al Vârfului cu Dor şi intrăm pe curbă de nivel prin pădure. Depăşim cele doua fire ce formează Valea Stânei şi după o oră ieşim sub abruptul Colţilor lui Barbeş. Poteca merge prin pădure pe la baza pereţilor şi după încă o jumătate de oră de mers ajungem într-un punct panoramic asupra părţii sudice a Văii Prahovei. Spre sud se vede Valea Vânturiş, cu varful omonim în spatele ei. Depăşim câteva vâlcele şi pe pantele înierbate ajungem în Valea Vânturiş deasupra lacurilor (legătura cu traseul 35). De aici urmăm în amonte firul Văii Izvorul Dorului şi în 45-50 de minute ajungem la baza Vâlcelului Vârfului cu Dor sub staţia de telescaun Valea Soarelui (legătura cu traseele 1 şi 36).

Etape

Piatra Turcului/“Sub cetate” (1800 m) - Şaua Vânturiş - Valea Izvorul Dorului - telescaun Valea Soarelui.

Descriere

Chiar dacă este mai puțin cunoscut, acest traseu urmărește o veche potecă haiducească, pe sub Colții lui Barbeș, arie protejată de interes național, cu relief din calcare. gresii, șisturi cristaline și conglomerate, de la Poteca de Vară (cota1800) până la baza Vâlcelului Vârfului cu Dor sub staţia de telescaun Valea Soarelui (legătura cu traseele 1 şi 36). Peisajul este dominat de abruptul Colţilor lui Barbeş, străbate o serie de poieni la baza pereţilor stâncoși și oferă panorame asupra Văii Vânturișului cu vârful Păduchiosul (1925 m). La intersecția platoului Bucegilor cu avenul Vânturiș - abruptul dintre Colții lui Barbeș și Vânturiș, se formează Cascadele Vânturișului, ca urmare a căderii de la înălțime a apelor spumoase ale Izvorului Dorului. Cascada Vânturiș este defapt formata din trei cascade: Cascada de Sus, Cascada Mare și Cascada din Vale. Pentru a te bucura pe deplin de spectacolul acestor cascade se recomandă vizitarea acestora în perioada mai-iunie, când debitul este mai mare. Traseul pornește de pe pârtia „Drumul de vară”, marcată cu Bandă Roşie de la cota 1800 (sub Piatra Turcului), merge pe curbă de nivel prin pădure și iese la baza abruptului Colţilor lui Barbeş, unde, cu puțin noroc se găsește intrarea la Cascade. De aici se continuă pe pantele înierbate, deasupra lacurilor Vânturiș (legătura cu traseul 35) și mai departe pe firul Văii Izvorul Dorului până sub staţia de telescaun Valea Soarelui.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit

 

Piatra Turcului - Şaua Vânturiş - V. Soarelui . în Bucegi-Leaota, Prahova, Dâmboviţa este un traseu de drumeţie mediu.

Etichete

0
0 voturi

Comentarii

Your Comment