Touristik Label - 1001MN66: Podu Dâmboviţei - Curmătura Ghimbavului - Casa Andoliei

Legătura Podu Dâmboviţei - Cheile Ghimbavului / Casa Andoliei
Traseul 66 Triunghi Albastru leagă localitatea Podu Dâmboviţei (capătul Cheile Dâmboviţei) de Cheile Ghimbavului și cantonul Casa Andoliei, trecând prin Curmătura Ghimbavului. Un traseu frumos și variat, străbătând zona de chei dintre Piatra Craiului și munții Leaota (Cheița, Cheia de Mijloc, Cheile Ghimbavului și V. Ghimbavului).
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu
Distanţă
15,29km
Durată
~5:00h
Urcare
912m
Coborâre
653m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Din centrul comunei Podu Dâmboviţei urcăm pe șosea circa 500 de metri și intrăm pe Valea Cheii. După 3.3 kilometri (la a doua zonă de case), intrăm pe valea pârâului Bunii și urcăm circa o oră până la stâna de sub Curmătura Ghimbavului. Cotim stânga pe drum, ajungem în Curmătură și coborâm pe drumul de exploatare până la Valea Ghimbavului în punctul ”La fierărie”. Facem dreapta și parcurgem Cheile Ghimbavului (o bună parte direct prin apă), până la circa 750 de metri după cascadă. Ne întoarcem până în punctul ”La fierărie”, traversăm apa și pe drumul DJ730 urcăm 3 kilometri până la Casa Andoliei. 

Etape

Podu Dâmboviţei - Valea Cheii - Curmătura Ghimbavului - Valea Ghimbavului - Casa Andoliei

Descriere

Traseul 66 TA face legătura între Podu Dâmboviţei și V. Ghimbavului, traversând Curmătura Ghimbavului. Un traseu destul de solicitant, cu peste 1000 m diferențe de nivel, în cca 5 h de drumeție. Iarna, zăpezile mari pot pune probleme.

Pe DNl Rucăr - Bran de la poalele Pietrei Craiului, găsim comuna Podu Dâmboviţei, unde facem dreapta pe un drum forestier auto care coboară în lunca din Valea Cheii de la poalele Ghimbavului, situată la N de Cheile Dâmboviței și defileul Cheița. Urmăm drumul Valea Cheii, alături de marcajul PA (traseul 67) - spre satul Fundăţica și traseul principal BA (traseul 58) - ce urcă la creasta Vf. Leaota, prin Cheile Crovului. 

Drumul e îngust și pitoresc și conduce spre a doua zonă de case, trecând prin cheile mijlocii ale Cheii. Ajungem la drumul forestier V. Bunii spre Stâna Curm. Ghimbavului, pe care urcăm (cca 1 h) prin pădure,  în direcţia sud, până la pășunile și fânețele din Curmătura Ghimbavului (Zăbavei). În spatele nostru, avem priveliştea atrăgătoare spre Piatra Craiului. De-aici coborâm pe un drum de exploatare la V. Ghimbavului în punctul ”La fierărie”, unde întâlnim marcajul CG (traseul 68) - din Dragoslavele pe şoseaua peste Prislop.

Traseul TA se bifurcă: La dreapta parcurge Cheile Ghimbavului până după o cascadă, o bună parte direct prin apă (de preferat vara cand apa are debitul scăzut). Lungimea cheilor este de 3 km, foarte periculoase în cazul furtunilor, se pot desprinde pereţii de piatră şi pot cădea copaci. Ghimbavul se varsă prin această cheie spectaculoasă în Cheia Mare a Dâmboviţei, pe care dacă o urmăm în amonte ne scoate înapoi în Podul Damboviţei.
La stânga, drumul conduce spre Casa Andoliei, situată la confluența ape: Andolia (NE), Secăruia (SE) şi V. Popii (S). Toate acestea pot fi folosite pentru a urca la sectorul NE al crestei Leaotei, însă doar drumul pe V. Secăruia Mare este omologat - marcaj TR (vezi descriere traseul 69).

Observații

Inaccesibil în Cheile Ghimbavului

Vreme

Persoane care au contribuit si comentat

 

Podu Dâmboviţei - Curmătura Ghimbavului - Casa Andoliei în Argeş, Bucegi-Leaota este un traseu de Drumeţie mediu.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră