Traseul nr. 55 PR este un traseu de dificultate medie, potrivit celor obișnuiți cu diferențe de nivel de peste. 900 de m, pornind din Poiana Brașov, traversând pârtia Lupului și urcând până la Poiana Ursului, de unde se coboară pe la baza unor pereţi calcaroşi abrupți, peste văile Vanga Mică și Vanga Mare, pentru a urca din nou, până în șaua și Poiana Popii. De aici, traseul coboară la avenul Groapa de Aur, apoi străbate o porțiune mai dificilă de stânci (cu panoramă frumoasă asupra Porţilor de Piatră ale Postăvarului) și coboară abrupt la firul văii Groapa de Aur, care ne conduce în punctul terminus al drumeției, valea Poieni.
Pornind de la primul marcaj care se află pe gardul Patinoarului artificial situat în sud-estul staţiunii Poiana Braşov, la 1 020 m altitudine (intersecție cu traseul 39), zărind spre sud stâncile de calcar ale Prăpastiei Lupului, vom continua înspre acestea, lăsând mai întâi la dreapta traseele 44 și 61 și însoțindu-ne de marcajele PA și CA ale traseelor 59 și, respectiv 60, pe o potecă cu numeroase schimbări de pantă. Curând vom ieși într-o variantă a pârtiei Lupului care merge pe sub stâncile de calcar ale Prăpastiei Lupului, vom coti la dreapta și vom continua până la intersecția cu pârtia Lupului, unde vom lăsa în stânga traseul 60. De aici, vom merge alături de traseul 59 în josul pârtiei, pe un versant cu molizi şi fagi, apoi vom coborî ușor într-o poiană mică presărată cu bolovani de calcar - Poiana Ursului (20-30 minute de la Pârtia Lupului). Din marginea sudică a Poienii, de pe culmea din dreapta, vom observa spre vest zidul arcuit al Pietrei Craiului cu despicăturile Prăpăstiilor Zărneştilor şi Curmăturii.
În continuare, vom lăsa în dreapta traseul 59 (pe Valea Groapa Lungă), iar noi vom coborî pe la baza unor pereţi calcaroşi abrupți, peste văile Vanga Mică și Vanga Mare, apoi vom urca (pantă 18,5%) la stânga până în șaua și Poiana Popii. Traversând spre sud înşeuarea largă în care este situată Poiana Popii, vom ajunge la un izvor temporar, apoi vom urca ușor până în șaua de deasupra avenului Groapa de Aur, unde vom schimba direcția 90 de grade la dreapta, urmând a coborî spre sud-est, într-o microdepresiune carstică (dolină), în apropierea căreia (la dreapta) se deschide gura avenului Groapa de Aur (sau Gaura de Aur) adânc de 29 m. Avenul este un gol carstic care nu poate fi vizitat din cauza pericolului prăbuşirilor de pietre, și care probabil își datorează numele luminiscenţei produse de trunchiurile putrezite ale copacilor prăbuşiţi în el. Este sectorul cel mai dificil al traseului, în care, pe câţiva metri, trebuie să ne căţărăm pe stânci.
De la aven se coboară pe o culme secundară îngustă, trecând de un prag stâncos și se ajunge pe un pinten de unde se vede o frumoasă panoramă a părții superioare a văii Groapa de Aur, un spectacol al stâncilor, denumite Porţile de Piatră ale Postăvarului. Depășind al doilea pinten stâncos, vom coborî susținut prin pădure (pantă 33,9%), apoi pe un versant puternic înclinat (pantă 44,4%), vom coti la stânga pe sub o grotă mică, panta se va domoli (pantă 19,5%), și vom ajunge la firul văii Groapa de Aur. Cotind la dreapta și urmând firul văii (pantă 13,1%), vom continua până în valea Poienii (intersecție cu traseul 61), în punctul terminus al excursiei.
Comentarii