Touristik Label - 314MN22: Poiana Ţăsnei - Șaua Arșasca

Traseul de creastă Poiana Ţăsnei - Șaua Arșasca, pe sub Vf. lui Stan
Traseul 22 Bandă Roșie este al doilea segment al traseului de creastă al Munţilor Mehedinţi, respectiv legătura între Poiana Ţăsnei și Șaua Arșasca. Străbate vârfurile calcaroase Pietrele Albe și Broscan, apoi coboară în întinsa Poiană Beletina, de sub Vârful lui Stan. Priveliști spre V. Cernei, Poienile de Sus, Munții Cernei și Godeanu.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu
Distanţă
14,79km
Durată
6:00-8:00h
Urcare
1208m
Coborâre
1019m
Vârf
1337m

Tabs

Indicaţii de orientare

Din Poiana Ţăsnei începem urcușul spre Vârful Pietrele Albe (1335 m) și continuăm pe creastă spre Vârful Broscan (1308 m). În continuare traversăm în lungime poiana Beletina, la marginea căreia ne intersectăm cu marcajul punct roșu. Cele două marcaje continuă împreună spre Șaua Arșasca, pe care o ating după coborârea din Culmea Mazdronea. După Șaua Arșasca marcajul bandă roșie dispare, făcând dificilă parcurgerii crestei spre Pasul Jiu-Cerna.

Etape

Poiana Ţăsnei - Vârful Pietrele Albe - Vârful Broscan - Poiana Beletina - Culmea Mazdronea - Șaua Arșasca

Descriere

Traseul 22 BR este drumul de creastă dintre Poiana Ţăsnei și Șaua Arșasca, un sector ce străbate vârfurile calcaroase situate deasupra Poienilor de Sus. Este un traseu destul de solicitant, cu aprox.1200 m diferențe de nivel, în cca. 7 - 8 h de drumeție, accesibil iarna în funcție de cantitatea și calitatea zăpezii.

Pornim din Poiana Ţăsnei, situată în apropiere de Moara Dracului, o moară de apă pitorească cu o frumoasă cascadă, la capătul Cheilor Țâsnei, accesibile dinspre Motel Dumbrava, pe marcaj CA (traseul 16). Din poiana largă a Ţăsnei, începem ascensiunea spre Vf. Pietrele Albe, însoțiți de marcajul PG (traseul 17). Urcăm pieptiș cu atenție printre stânci de calcar, arbuști și fagi tineri, ghidați de acest vârf important ca înălțime al Munților Mehedinți (1335 m), care apare destul de impresionant, cu căciula lui de calcar. 

Dacă poposim pe Vârful Pietrele Albe ne putem bucura de peisaje tipice pentru această grupă montană: muchii calcaroase, crovurile fermecătoare dintre ele (poienile de Sus), lapiezuri, sălașuri, fagi bătrâni și ierburi fragede. În depărtare, decorul este completat de panorama asupra Văii Cernei, a Munților Cernei și Godeanu.

Continuăm pe creastă, trecem de câteva stânci și de Vârful Broscan (1308 m), apoi ne îndreptăm spre Poiana Beletina, pe care o traversăm în lungime. Poiana Belentina (numită de localnici Beletina, Bilitin sau Belentina) este o depresiune carstică deschisă, ca un “stadion, de o perfectă netezime“, străjuit de lapiezuri albe. Din poiană putem observa în dese rânduri Vârful lui Stan (1466 m), cel mai înalt punct al Munţilor Mehedinţi, un uriaș adormit, ce ascunde legende și povești cunoscute doar de oamenii locului. 

La marginea de sus a poienii, ni se alătură marcajul PR (traseul 20), alături de care ne vom însoți până la final. Acest tronson străbate pădurea și atinge Culmea Mazdronea, unde întâlnim marcajul TA (traseul 19) - legătura cu Vârful lui Stan. După o scurtă coborâre, ajungem la DN, în Șaua Arșasca, aproape de localitatea Godeanu, Mehedinți.

Observații

Marcaj mai rar între Vârful Pietrele Albe și Poiana Beletina.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit si comentat

 

Poiana Ţăsnei - Șaua Arșasca în Mehedinţi, Cernei-Mehedinţi este un traseu de Drumeţie mediu.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră