Touristik Label - 101MN15: Predeal - Clăbucetul Baiului - Şaua Baiului

Traseul nr. 15 Bandă Albastră este un traseu simplu, care nu necesită mare efort sau pregătire, accesibil celor obisnuiți cu diferențe de nivel de 500 de m. Poteca urcă pe Clăbucetul Baiului de unde vom observa abruptul estic al Bucegilor cu Vârful Bucșoiu, Colții Morarului și Colții Obârșiei și continuă spre Șaua Grecului, de unde merge în paralel cu traseele 13 și 14 până în Șaua Baiului. De aici, se poate merge mai departe spre Cabana Diham.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
medium
Distanţă
9,90km
Durată
2:30-3:00h
Urcare
480m
Coborâre
150m
Vârf
1427m

Tabs

Indicaţii de orientare

Din Predeal urmăm DN73A, pe lângă U.M. Valea Râşnoavei şi din Valea Leucii urcăm pe culmea Clăbucetul Baiului spre sud-est pe un drum de exploatare vechi. Traversăm o poiană lungă şi prin pădure ieşim pe versantul estic al Muntelui Leuca Mare, unde întâlnim traseul 14. Continuăm pe poteca clară şi în 10-15 minute suntem în Şaua Grecului, unde intersectăm traseele 13 şi 14. Continuăm spre Vârful Leuca Mică pe care îl ocolim pe marcaje pe versantul sudic şi înainte de U.M. Dihamul Militar întâlnim traseul 16 şi continuăm până în Şaua Baiului (legătura cu traseele 12, 18, 45).

Etape

Predeal - Culmea Clăbucetul Baiului - Dihamul Militar - Şaua Baiului (1354 m).

Descriere

În afară de sezonul de iarnă, când devine un important punct de atracție pentru schiori, Predealul este și un loc încărcat de istorie. Situat la limita dintre regiunile Muntenia și Transilvania, Predeal a luat naștere ca un nod feroviar instituit prin convenția de la 31 mai 1874 dintre România și Austro-Ungaria pe magistrala Ploiești-Brașov. Predealul, prin particularitățile sale geografice, climatice și estetice, și-a creat un potențial turistic, favorizând trasee turistice montane, fiind și cea mai înaltă așezare urbană din țară. Unul dintre acestea este și traseul spre Șaua Baiului prin Clăbucetul Baiului (bandă albastră).
Clăbucetul Baiului, situat la extremitatea vestică a Bucegilor, deasupra localităților Azuga și Predeal. este - în toate anotimpurile - un pisc cu minunate perspective montane către masivele din jur. De pe Clăbucetul Baiului vedem abruptul estic al Bucegilor cu Vârful Bucșoiu, Colții Morarului și Colții Obârșiei, platoul Masivului Piatra Mare și Munții Neamțului - Gârbova.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit

 

Predeal - Clăbucetul Baiului - Şaua Baiului în Bucegi-Leaota, Braşov, Prahova, Braşov Ciclist este un traseu de drumeţie mediu.