Touristik Label - 1206MN14: Râu de Mori - Râuşor - Culmea Prelucele - Vf. Retezat

Legătura Stațiunea Râuşor - Vârful Retezat, pe Culmea Prelucele
Traseul nr. 14 Triunghi Roșu este traseul de legătură între Stațiunea Râușor și Vârful Retezat, unul din coloșii Retezatulu, urmând Culmea Prelucele. Pe parcursul iernii, segmentul Stâna Vălăreasca - Vârful Retezat poate fi periculos.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu
Distanţă
19,93km
Durată
7:15-9:00h
Urcare
1950m
Coborâre
0m
Vârf
2460m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Din localitatea Râu de Mori, urmăm un drum asfaltat (DJ686) înspre Râuşor, care trece prin localitatea Suseni. Amonte de acest mic sat se află Mănăstirea Colţ. Locurile sunt dominate de ruinele Cetăţii Colţ, care poate fi vizitată urcând pe o potecă marcată foarte rar cu triunghi albastru (traseul 17). DJ686 urmăreşte Valea Râuşor şi ajunge în staţiunea cu acelaşi nume, după 12,6 km de la Râu de Mori. Aici, la baza pârtiei de schi, se află un stâlp cu săgeţi de unde pornesc mai multe trasee. Noi continuăm să urmăm drumul pe care am urcat, care acum este neasfaltat și urcă de-a lungul Văii Valereasca, devenind tot mai rău și transformându-se în potecă. Întâlnim o stână lângă drum, iar la aproximativ 2,5 km de la Râuşor întâlnim vechea stână Vălăreasca, acum abandonată. De aici şi până în Şaua Muncelu urcăm printr-o porţiune unde lipseşte pădurea. Din şa, schimbăm direcţia de mers spre stânga (sud) şi urmăm Culmea Prelucele, la început printr-o zonă împădurită cu molid, apoi printr-o zonă de pădure tot mai mică și mai diversificată ca specii. Ieşim în poieni, trecem un vârfuleţ format din bolovani şi intrăm într-o zonă de jnepeni pe care-i traversăm cu uşurinţă datorită potecii bine făcute, cale de circa 800 m. În două poieniţe dintre jnepeni întâlnim câte un izvor. Urmează apoi o mare de lespezi, iar noi ocolim Vârful Prelucele, sărind din piatră în piatră. După șaua dinaintea Vârfului Retezat, care se înalţă impunător înaintea noastră, nu abordăm direct vârful, ci întâi parcurgem o ocolire prin dreapta (sud-vest), pentru ca la un moment dat să schimbăm direcţia de mers spre stânga (est) şi după un urcuş susţinut pe lespezi de aproape 200 m diferenţă de nivel să atingem vârful. În zilele senine, efortul ne este răsplătit cu o frumoasă privelişte în toate direcţiile.

Etape

Râu de Mori - Râuşor - Şaua Muncelu - Culmea Prelucele - Vârful Retezat

Descriere

 

Traseul nr. 14 TR pornește din localitatea Râu de Mori, pe drumul de acces la Stațiunea Râușor, apoi urcă pe Culmea Prelucele. Este un traseu destul de dificil, cu mari diferențe de nivel și lung, în aprox. 8- 10 h de drumeție. 

Pornim din localitatea Râu de Mori, pe drumul modernizat spre Râușor - Baza Salvamont (1185 m). Trecem prin localitatea Suseni, depășim Mănăstirea Colţ și putem vizita ruinele Cetăţii Colţ, pe o potecă marcată foarte rar cu TA (traseul 17). DJ686 urmează Valea Râuşor şi ajunge în staţiunea cu acelaşi nume, după 12,6 km de la Râu de Mori.

La baza pârtiei de schi din Staţiunea Râuşor, găsim un stâlp indicator cu mai multe săgeţi (locul de unde pornesc și CA, TR, PR și BR) iar noi păstrăm direcția pe drumul, care acum este neasfaltat și urcă de-a lungul Văii Valereasca, până ce acesta se transformă în potecă. La aprox. 2,5 km de Râuşor, întâlnim vechea stână Vălăreasca, acum abandonată. De aici, urcăm spre Șaua Muncelu (1587 m) printr-o porţiune unde lipseşte pădurea. Din şa schimbăm direcţia de mers spre stânga (S), urmând Culmea Prelucele și trecând printr-o zonă de jnepeni, până sub Vf. Prelucele (2265 m). Ocoli Vârful Prelucele, sărind din piatră în piatră și apoi atacăm pantele crestei pietroase, urcând cca. 200 m diferență de nivel.

Ajunși pe platoul unde se află Vârful Retezat (2482 m), ne putem bucura de o priveliște de excepție asupra uriașilor Bucura I și Bucura II din apropiere, coloșii Păpușa și Peleaga în depărtări, dar cel care ne va captiva prin frumusețe va fi Lacul Ștevia, situat la 2070 m altit. Cuibărit într-o căldare mică, cu pereți abrupți, Lacul Ștevia este unul dintre cele mai frumoase lacuri din munții Retezat, cu o acustică incredibilă. Iarna zăpada se topește greu de pe malurile lui, iar vara, apa devine verzuie. Lacul are în jur de 10 m adâncime și o suprafață de 0.7 ha.

Observații

Traseu periculos iarna pe segmentul Stâna Vălăreasca - Vârful Retezat.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit si comentat

 

Râu de Mori - Râuşor - Culmea Prelucele - Vf. Retezat în Hunedoara, Retezat este un traseu de Drumeţie mediu.

Etichete

0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră