Touristik Label - 12 Râu de Mori - Râuşor - Culmea Prelucele - Vf. Retezat

Legătura Stațiunea Râuşor - Vârful Retezat, pe Culmea Prelucele
Traseul nr. 14 Triunghi Roșu este traseul de legătură între Stațiunea Râușor și Vârful Retezat, urmând Culmea Prelucele. Este un traseu de dificultate medie, fără să pună probleme de orientare, dar cu o ascensiune de peste 2000 de m diferențe de nivel, într-o drumeție lungă de 8 - 10 h. Pe parcursul iernii, segmentul Stâna Vălăreasca - Vârful Retezat poate fi periculos.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
medium
Distanţă
19,90km
Durată
8:00-10:00h
Urcare
2070m
Coborâre
100m
Vârf
2460m

Gallery

Tabs

Indicaţii de orientare

Din localitatea Râu de Mori, urmăm un drum asfaltat (DJ686) înspre Râuşor, care trece prin localitatea Suseni. Amonte de acest mic sat se află Mănăstirea Colţ. Locurile sunt dominate de ruinele Cetăţii Colţ, care poate fi vizitată urcând pe o potecă marcată foarte rar cu triunghi albastru (traseul 17). DJ686 urmăreşte Valea Râuşor şi ajunge în staţiunea cu acelaşi nume, după 12,6 km de la Râu de Mori. Aici, la baza pârtiei de schi, se află un stâlp cu săgeţi de unde pornesc mai multe trasee. Noi continuăm să urmăm drumul pe care am urcat, care acum este neasfaltat și urcă de-a lungul Văii Valereasca, devenind tot mai rău și transformându-se în potecă. Întâlnim o stână lângă drum, iar la aproximativ 2,5 km de la Râuşor întâlnim vechea stână Vălăreasca, acum abandonată. De aici şi până în Şaua Muncelu urcăm printr-o porţiune unde lipseşte pădurea. Din şa, schimbăm direcţia de mers spre stânga (sud) şi urmăm Culmea Prelucele, la început printr-o zonă împădurită cu molid, apoi printr-o zonă de pădure tot mai mică și mai diversificată ca specii. Ieşim în poieni, trecem un vârfuleţ format din bolovani şi intrăm într-o zonă de jnepeni pe care-i traversăm cu uşurinţă datorită potecii bine făcute, cale de circa 800 m. În două poieniţe dintre jnepeni întâlnim câte un izvor. Urmează apoi o mare de lespezi, iar noi ocolim Vârful Prelucele, sărind din piatră în piatră. După șaua dinaintea Vârfului Retezat, care se înalţă impunător înaintea noastră, nu abordăm direct vârful, ci întâi parcurgem o ocolire prin dreapta (sud-vest), pentru ca la un moment dat să schimbăm direcţia de mers spre stânga (est) şi după un urcuş susţinut pe lespezi de aproape 200 m diferenţă de nivel să atingem vârful. În zilele senine, efortul ne este răsplătit cu o frumoasă privelişte în toate direcţiile.

Etape

Râu de Mori - Râuşor - Şaua Muncelu - Culmea Prelucele - Vârful Retezat

Descriere

Traseul nr. 14 TR este un traseu de dificultate medie, într-o ascensiune de 8 - 10 h, pornind din localitatea Râu de Mor și urmând drumul modernizat până la Râușor - Baza Salvamont (1185 m). Străbătând acest drum, vom trece prin localitatea Suseni, vom depăși Mănăstirea Colţ și vom putea vizita ruinele Cetăţii Colţ, pe o potecă marcată foarte rar cu triunghi albastru (traseul 17). DJ686 urmează Valea Râuşor şi ajunge în staţiunea cu acelaşi nume, după 12,6 km de la Râu de Mori.

Din Stațiunea Râuşor, împreună cu banda roșie și crucea albastră ne vom îndrepta către pârtia de schi, unde vom lăsa în urmă aceste trasee, păstrând direcția pe drumul, care acum este neasfaltat și urcă de-a lungul Văii Valereasca, până ce acesta se transformă în potecă. La aproximativ 2,5 km de la Râuşor, vom întâlni vechea stână Vălăreasca, acum abandonată, și vom urca spre Șaua Muncelu (1587 m), printr-o porţiune unde lipseşte pădurea. Din şa vom schimba direcţia de mers spre stânga (sud), urmând Culmea Prelucele și trecând printr-o zonă de jnepeni, până sub Vf. Prelucele (2265 m). În două poieniţe dintre jnepeni, vom întâlni câte un izvor, vom ocoli Vârful Prelucele, sărind din piatră în piatră și vom ataca pantele unei creste pietroase cu cca. 200 m diferență de nivel.

Ajunși pe platoul unde se află Vârful Retezat (2482), ne vom bucura de o priveliște de excepție asupra uriașilor Bucura I și Bucura II, dar cel care ne va captiva prin frumusețe va fi Lacul Ștevia. De pe vârf putem coborî spre Lacul Bucura (Bandă Galbenă) sau spre Pietrele, pe cele două variante: traseul 7 (Bandă Galbenă) și traseul 6 (Triunghi Albastru).

Observații

Traseu periculos iarna pe segmentul Stâna Vălăreasca - Vârful Retezat.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit

 

Râu de Mori - Râuşor - Culmea Prelucele - Vf. Retezat în Hunedoara, Retezat este un traseu de drumeţie mediu.

Etichete

0
0 voturi

Comentarii

Your Comment