Touristik Label - 3 Râuşor - L. Ştevia - Vf. Retezat

Legătura Stațiunea Râuşor - Vârful Retezat, pe Valea Ștevia
Traseul nr. 13 Bandă Roșie este traseul de legătură între Stațiunea Râușor și Vârful Retezat, cu posibilitatea de a vizita Lacul Ștevia. Este un traseu de dificultate medie, fără să pună probleme de orientare, o ascensiune cu aprox. 1400 de m diferențe de nivel, într-o drumeție de 3 - 4 h. Pe parcursul iernii, segmentul Lacul Ştevia - Şaua Lolaia - Vârful Retezat poate fi periculos.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
medium
Distanţă
6,10km
Durată
3:00-4:00h
Urcare
1330m
Coborâre
90m
Vârf
2460m

Gallery

Tabs

Indicaţii de orientare

În Staţiunea Râuşor, lângă drum, la baza pârtiei de schi se află un stâlp indicator cu mai multe săgeţi. Aici este punctul de plecare în traseele 12-15. Traseul nostru, marcat cu bandă roşie, urcă prin pădurea rară de molid. La limita superioară a pădurii, la doar 80 m dreapta (vest) faţă de potecă se află Refugiul Condorul (Ştevia). După ieşirea din pădure, urmează un parcurs printr-o zonă cu o mare diversitate de specii de plante, în care jnepenii sunt predominanţi. Aici sunt mulţi zâmbri, care se înalţă falnic printre tufele de jneapăn. Un urcuş ceva mai abrupt, pe care-l parcurgem pe partea stângă (est) a unei limbi de lespezi de piatră, ne scoate pe un prag înjnepenit, unde se află o bifurcație a potecii. De aici, o potecă marcată tot cu bandă roşie face o abatere de circa 300 m spre dreapta, până la frumosul lac glaciar Ştevia, aflat într-o căldare sălbatică. Revenind la poteca principală, constatăm că marcajul îşi schimbă direcţia spre stânga (est), pentru a urca în Culmea Lolaia, întâi printre jnepeni şi lespezi de piatră, apoi pe un traseu abrupt, care necesită atenţie. După întâlnirea cu traseul 7, marcat cu bandă galbenă şi care urmăreşte Culmea Lolaia, urmează o urcare dificilă şi abruptă de circa 250 m diferenţă de nivel, de-a lungul acestei culmi, cu finalitate în Vârful Retezat. Aici, efortul ne este răsplătit de o privelişte magnifică în toate direcţiile.

Etape

Râuşor - Refugiul Condorul (Ştevia) - Lacul Ştevia - Şaua Lolaia - Vârful Retezat

Descriere

Traseul nr. 13 BR este un traseu de dificultate medie, într-o ascensiune de 3 - 4 h, pornind din Staţiunea Râuşor și urcând pe poteca din pădure spre creasta Lolaia, trecând pe la Refugiul Condor și lacul glaciar Ştevia, aflat într-o căldare sălbatică. Din Șaua Lolaia, urcușul va continua pe creasta principală de nord a Retezatului, printre lespezi prăvălite din masiv, destul de abrupt, cu pasaje mai dificile, până pe Vârful Retezat.

Traseul marcat cu banda roșie pornește de la baza pârtiei de schi din Staţiunea Râuşor, de lângă un stâlp indicator cu mai multe săgeţi (punctul de plecare în traseele 12-15) și urcă pe valea Ștevia. Poteca intră în pădurea de molid, urmează pentru scurt timp “Traseul Curioșilor” (potecă tematică), apoi trece pe lângă ruinele refugiului Stevia, și ajunge la Refugiul Condor, la limita superioară a pădurii. De aici se văd Crestele Lolaia (în stânga) și Vălăreasca (în dreapta), printre care continuă urcușul nostru. După ieşirea din pădure, urmează un parcurs printr-o zonă cu o mare diversitate de specii de plante (între care și zimbri), în care jnepenii sunt predominanţi.

În continuare, un urcuş ceva mai abrupt, pe care-l parcurgem pe partea stângă (est) a unei limbi de lespezi de piatră, ne scoate pe un prag cu jnepeni, unde se află o bifurcație a potecii. De aici, o potecă marcată tot cu bandă roşie face o abatere de circa 300 m spre dreapta, până la frumosul lac glaciar Ştevia, situat la 2070 m altitudine, tocmai sub vârful Retezat. Cuibărit într-o căldare mică, cu pereți abrupți, Lacul Ștevia este unul dintre cele mai frumoase lacuri din munții Retezat, având o acustică incredibilă. Iarna zăpada se topește greu de pe malurile ei, iar vara, apa devine verzuie. Lacul are în jur de 10 m adâncime și o suprafață de 0.7 ha.

Revenind la traseu, vom continua urcușul spre Culmea Lolaia, întâi printre jnepeni şi lespezi de piatră, apoi pe un traseu abrupt, care necesită atenţie. Ajunși pe culme, vom întâlni traseul 7, marcat cu Bandă Galbenă și vom ataca pantele acesteia într-un urcuș dificil şi abrupt de circa 250 m diferenţă de nivel. Osteneala ne va fi răsplătită odată ce vom ajunge pe Vârful Retezat, de unde vom avea o largă perspectivă de-a dreptul copleșitoare în toate direcțiile și asupra uriașilor Bucura I și Bucura II, dar cel care ne va captiva prin frumusețea oglindirii de smarald a tăului, va fi Lacul Ștevia

Observații

Traseu periculos iarna pe segmentul Lacul Ştevia - Şaua Lolaia - Vârful Retezat.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit

 

Râuşor - L. Ştevia - Vf. Retezat în Hunedoara, Retezat este un traseu de drumeţie mediu.

Etichete

0
0 voturi

Comentarii

Your Comment