Touristik Label - 906MN15: Râuşor - pârtia de schi - culmea Lolaia

Legătura Râuşor - Culmea Lolaia, peste Vf. lui Sami
Traseul 15 Punct Roșu este traseul de legătură între Stațiunea Râușor și Culmea Lolaia, de-a lungul pârtiei de schi, apoi peste Vârful Lui Sami. Iarna, traseul poate pune probleme, în funcţie de cantitatea şi calitatea zăpezii.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu
Distanţă
3,06km
Durată
2:30-3:00h
Urcare
780m
Coborâre
0m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Din staţiunea Râuşor, urcăm de-a lungul pârtiei de schi până în vârful ei, apoi continuăm să urcăm pe o potecă slab marcată, dar clară, ce urmăreşte mereu creasta. Imediat după o stâncă mare aflată în pădure, urmează un luminiş din care o scurtătură prin pădure, foarte slab marcată, se abate la dreapta (vest) şi în 1,2 km de mers prin pădurea rară de molid întâlneşte traseul 13, marcat cu bandă roşie. Revenind la traseul nostru, acesta urcă mai departe prin pădure. Deşi marcajul este foarte şters, traseul este uşor de parcurs din punct de vedere al orientării, pentru că urmăreşte în mod fidel creasta (interfluviul dintre valea Ştevia şi Izvorul cu Apă). Când pădurea de molid se face mai rară, urmează o scurtă porţiune foarte frumoasă, bogată în vegetaţie diversificată, apoi doar lespezi de piatră acoperite cu licheni, atât de specifice culmii Lolaia. După ce atingem vârful Fruntea Izvorului ("Sami"), marcat cu un indicator de metal, o bară îndoită în formă de cârjă, în doar 250 m întâlnim poteca de creastă a culmii Lolaia, marcată cu bandă galbenă (traseul 7). Ţeava în formă de cârjă este vizibilă cu uşurinţă de la depărtare, din traseul 7 şi poate fi folosită ca reper de turiştii care doresc să urmeze traseul 15 în sens de coborâre.

Etape

Râuşor - pârtia de schi - culmea Lolaia

Descriere

Traseul 15 PR face legătura între Culmea Lolaia și Stațiunea Râușor peste vârful Fruntea Izvorului / Sami și de-a lungul pârtiei. Este un traseu de dificultate medie, cu o ascensiune de aprox. 900 de m diferențe de nivel, în cca  2 h de drumeție.

Poteca urcă prin pădure de-a lungul pârtiei de schi până în vârful ei, ajunge la o stâncă mare, apoi intră într-un luminiș, unde se desparte. O variantă continuă prin pădure, foarte slab marcată, pentru aprox. 1,2 km, întâlnind marcajul BR (traseul 13) și continuând spre Lacul Ștevia și Vârful Retezat, în timp ce traseul principal, merge în continuare pe culme, urmând în mod fidel creasta (interfluviul dintre valea Ştevia şi Izvorul cu Apă), 

Curând pădurea de molid se mai rărește și traversăm o porţiune foarte frumoasă, bogată în vegetaţie diversificată, apoi continuăm printre lespezii de piatră acoperitți cu licheni, atât de specifici culmii Lolaia. După ce trecem de vârful Fruntea Izvorului / Vârful Lui Sami (1979 m), marcat cu un indicator de metal (o bară îndoită în formă de cârjă), în doar 250 m, ajungem la poteca de creastă a culmii Lolaia, marcată BG (traseul 7)

Observații

Marcaje şterse si rare. Traseul nu este omologat. Traseu accesibil iarna turiştilor cu experienţă, bine echipaţi, în funcţie de cantitatea şi calitatea zăpezii.

Vreme

Persoane care au contribuit si comentat

 

Râuşor - pârtia de schi - culmea Lolaia în Hunedoara, Retezat este un traseu de Drumeţie mediu.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră