Touristik Label - 107MN73: Recea - Piciorul Bătrân - Culmea Scoarţa

Legătura Recea - Culmea Scoarţa, pe Piciorul Bătrân
Traseul 73 Bandă Albastră este traseul de legătură între localitatea Recea și Culmea Scoarţa, un picior nordic al crestei, desprins din Vf. Berevoescu Mare. De la Mănăstirea Berivoi, urmăm poteca pe Valea Berivoi, apoi pe Piciorul Bătrân până lângă Refugiul Scoarța. Priveliști spre văile înconjurătoare și Muchia Scoarța. Ultimul segment necesită echipament adecvat pentru alpinism de iarnă și bune cunoștințe de orientare.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu/dificil
Distanţă
14,21km
Durată
4:30-6:00h
Urcare
1470m
Coborâre
60m
Vârf
1960m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Din localitatea Recea, ne orientăm spre SE şi ieşim pe drumul care duce la Mănăstirea Berivoi. Dintr-o zonă cu pensiuni şi case de vacanţă, părăsim drumul modernizat care duce la mănăstire şi mergem direct spre sud, pe drumul forestier care intră pe Valea Berivoi. După aproximativ 2 km, trecem valea pe un pod şi imediat se observă poteca ce urcă pe o creastă împădurită. Urcăm prin pădure ţinând matematic creasta, trecem de câteva poieni şi ajungem într-o zonă orizontală, unde pădurea de conifere lasă loc jnepenişului. Aici avem două variante ne orientăm spre est (stânga) şi traversăm pe curbă de nivel ascendentă până în creastă, unde ajungem în traseul care coboară pe Muntele Scoarţa, chiar lângă Refugiul Salvamont. Prima varianta este marcată bine. O altă variantă este să traversăm ascendent spre SE printre jnepeni, poteca fiind greu de urmărit datorită multiplelor poteci ciobăneşti şi a vegetaţiei. A două variantă intersectează traseul ce urmăreşte Culmea Scoarţa câteva sute de metri mai sus (S) de refugiu. De aici putem urca spre sud, pe Culmea Scoarţa, până în creasta principală, sau putem coborî spre nord pe traseul PR sau PA.

Etape

Recea - Piciorul Bătrân - Culmea Scoarţa

Descriere

Traseul 73 BA face legătura între Mănăstirea Berivoi (V. Berivoi) și Culmea Scoarţa, ce se desprinde la NE din creasta principală. Este un traseu solicitant, cu aprox .1500 m diferențe de nivel, în cca. 8 h. Iarna, accesibil în funcție de cantitatea și calitatea zăpezii.

Pornim din localitatea Recea pe drumul asfaltat care duce la Mănăstirea Berivoi, într-o zonă cu pensiuni şi case de vacanţă, apoi facem stânga pe drumul forestier Valea Berivoi, pentru cca. 2 km. La capătul drumului, trecem pârăul și intrăm pe poteca ce urcă pe o creastă împădurită. După cca. o jumătate de oră, ajungem pe Piciorul Bătrân și continuăm printr-o pădure de fag și pin, câteva poieni și ținem matematic creasta prin zona jnepenișului.

Aici poteca se bifurcă, varianta marcată ace stânga pe curbă de nivel ascendentă și ajunge n creasta Culmii Scoarța, chiar lângă Refugiul Salvamont. Cea nemarcată urcă spre SE printre jnepeni, pe o potecă greu de urmărit (vegetație), cu multiple poteci ciobăneşti și iese la câteva sute de metri mai sus de refugiu.

Odată ajunși în Culmea Scoarța (la cca. 2000 m alt), ne putem bucura de priveliști fermecătoare spre plaiul și culmea Babei (la V) și Valea Sebeșului, peste care deslușim Culmea Văcarea (la E). De la refugiu putem urca până în creasta principală (traseul 1) în apropiere de vârful Berevoescu Mare, pe poteca PR (traseul 71) sau putem coborî spre Valea Sebeșului, pe poteca PA (traseul 72)

Observații

Marcaj rezonabil. La ieşirea în golul alpin se merge matematic pe culme până la intersecţia cu Culmea Scoarţa. Traseu periculos iarna.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit si comentat

 

Recea - Piciorul Bătrân - Culmea Scoarţa în Braşov, Făgăraş este un traseu de drumeţie mediu/dificil.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră