Touristik Label - 703MN24: Rodna - Şaua Curăţel - Şaua Cu Lac

Legătura Rodna - Creasta Munților Rodnei, peste M. Curățel
Traseul nr. 24 Punct Albastru este un traseu de pătrundere în arealul Crestei principale a Munților Rodnei, într-un urcuș continuu, de-a lungul Culmii Beneș, apoi pe Muntele Curățel până în Șaua și refugiul Curățel, de unde se continuă urcarea aproxi. 2 h până în Şaua cu Lac, în creasta principală. Este un traseu pe durata a 6 - 6.5 h de drumeție, potrivit celor obișnuiți cu diferențe de nivel de peste 1500 de m, ceea ce-l clasifică ca un traseu de dificultate medie, dar fără porțiuni care să pună probleme.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu
Distanţă
13,65km
Durată
5:45-7:00h
Urcare
1590m
Coborâre
10m
Vârf
2086m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Din centrul localităţii Rodna, facem stânga spre drumul de Valea Vinului. În doar câtiva zeci de metri ajungem la un indicator cu săgeata care ne indică intrarea propriu zisă pe traseul marcat cu punct albastru. Cotim dreapta pe ulicioara Ineu, printre gospodării, iar după ultimele case urcuşul se accentuează. Marcajul nu foarte des ne poartă printr-un pâlc de brazi, unde două-trei drumuri de căruţă se intersectează. Îl ţinem pe cel ce se îndreaptă spre nord şi apoi facem dreapta urcând pe singurul drum ce duce spre păşune. Odată ajunşi în păşune vom continua urcuşul spre est, iar când ajungem în drept cu Vf. Lazului (1001 m), ne vom muta pe versantul estic. Noul drum (apărut în ultimii doi ani) a luat locul fostei poteci. Chiar şi aşa traseul şi-a păstrat din pitorescul de altădată, purtându-ne printre sălaşe şi fânaţe care ne aduc aminte de Apuseni. Punctul albastru nu e prea des, însă orientându-ne puţin, nu ar trebui să apară probleme. După circa 1 oră 45 de minute, trecem pe lângă un izvor (halău) şi în câteva minute drumul se duce spre o şa, foarte aproape de o stână aflată chiar în buza muntelui. Pentru a ocoli următorul vârf - Capu Beneşului (1587 m), vom trece pe partea vestică a versantului, unde vom continua pe curbă de nivel. Marcajul e destul de rar pe aici, apar diverse intersecţii cu alte drumuri însă confirmarea că am ales drumul bun, vine doar după câteva sute de metri. La un moment dat trecem pe lângă un izvor amenajat. Când ieşim din pădure ajungem din nou într-o şa. Acum drumul de pământ dispare, în dreapta rămâne Vf. Capu Beneşului, iar noi ne mutăm pe partea estică a muntelui. Reintrăm în pădure, urmăm drumul vreme de 15 minute, pentru ca mai apoi acesta să ne poarte pe lângă un adăpost ce aparţine de o stână, facem uşor spre stânga şi ieşim în culme. Vedem diverse drumuri înspre dreapta (nord-est) dar noi ţinem culmea şi după 20 minute intersectăm marcajul triunghi roşu (traseu 23) ce vine dinspre Izvorul Băilor (Valea Vinului). De la aceasta intersecţie, în care se află şi un pilon cu săgeţi, în doar 5 minute ajungem la Refugiul Curăţel. Din Șaua Curăţel, pe curbă de nivel după 2-3 minute putem ajunge la un alt izvor (aflat înspre nord-vest). De la Refugiul Curăţel aflat în şaua omonimă, mai avem de urcat aproximativ 2 ore până în Şaua cu Lac. Prin urmare, refugiul rămâne în urmă şi noi vom continua destul de pieptiş pe pajiştea înierbată şi nu spre drumul care o ia înspre dreapta. Pe această porţiune punctul albastru e ceva mai rar, apoi însă poteca marcată e însoţită constant de marcaj. Timp de jumătate de oră aceasta ne propune un traseu pe versantul estic. Când ne scoate într-o şa, o zonă ceva mai stâncoasă, frumos punct de belvedere, continuăm pe partea vestică a Muntelui Curăţel. Încă 1 h şi 15 min/ 1 h 1/2 continuăm urcuşul pe curbă de nivel până în Şaua cu Lac. Şaua este marcată prin prezenţa unui stâlp cu săgeţi, semn că am ajuns în creasta principală.

Etape

Rodna - Culmea Beneş - Şaua Curăţel (1510 m) - Şaua Cu Lac (2120 m)

Descriere

Marcajul pornește din centrul localităţii Rodna, face stânga spre drumul spre Valea Vinului pentru aprox 75 m, ajunge la un stâlp cu săgeată care ne îndrumă spre dreapta, pe ulicioara "Ineu", depășind ultimele case din zonă. Urcușul devine mai abrupt, pe un drum în serpentine, printr-un pâlc de brazi, unde 2-3 drumuri de căruţă se intersectează. Marcajul este destul de rar aici, așa că vom ţine pe cel ce se îndreaptă spre N şi apoi facem dreapta urcând pe singurul drum ce duce spre păşune. 

Ajunși în culmea dealului, în drept cu Vf. Lazului (1001 m), ne vom muta pe versantul estic pe un drum nou care a luat locul fostei poteci, printre sălaşe şi fânaţe care ne aduc aminte de pitorescul Apusenilor. După cca 1 h 45 de min, trecem pe lângă un izvor (halău) şi apoi drumul duce spre o şa, foarte aproape de o stână aflată chiar în buza muntelui. De aici intrăm în pădure, ocolim următorul vârf – Capu Beneşului (1587 m) pe curbă de nivel și ajungem lângă un adăpost din scânduri, cu un izvor în vecinătate.

La ieșirea din pădure ajungem din nou într-o şa, unde drumul de pământ dispare, dar păstrăm Vf. Capu Beneşului în dreapta și intrăm din nou în pădure, pe lângă un adăpost ce aparţine de o stână. De aici ieșim în culme, unde intersectăm marcajul TR (traseu 23) ce vine dinspre Izvorul Băilor (Valea Vinului). 

De la stâlpul cu săgeți din șa, în doar 5 min se ajunge la Refugiul Curăţel, în apropierea căruia (la 2-3 minute înspre nord-vest), găsim alt izvor. Putem campa aici sau continuăm destul de pieptiş pe pajiştea înierbată (nu pe drumul care o ia înspre dreapta). Depășim 3 vârfulețe ale Muntelui Hârosu și după aprox. 2.5 h, ajungem în Șaua "cu Lac", unde întâlnim marcajul BR (traseul 1) al crestei principale.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit si comentat

 

Rodna - Şaua Curăţel - Şaua Cu Lac în Bistriţa-Năsăud, Rodnei este un traseu de drumeţie mediu.

Etichete

0
0 voturi

Comentarii

imaginea utilizatorului turdaturism

Urcare din valea Vinului, pe la Refugiul Curatel, iar apoi pana la vf.Ineu (traseul din Valea Vinului nu l-am gasit pe website)

Traseu încheiat la data de: 
Marţi, Iulie 31, 2018
Completed Checkbox: 
imaginea utilizatorului Muntii Nostri

Completed Checkbox: 

Comentariul dumneavoastră