Touristik Label - 1203MN11: Romuli - Zăvoaiele Borcutului - Şaua Bătrânei

Legătura Romuli - Șaua Bătrânei (creasta principală)
Traseul nr. 11 Triunghi Roșu este traseul de legătură spre creasta principală Bandă Roșie (ce străbate pentru aprox. 50 de km Creasta Munților Rodnei de la E la V). Poteca debutează cu o urcare destul de lină pentru aprox 500 de m diferență de nivel până în zona Zăvoaiele Borcutului, apoi continuă cu un urcuș mai abrupt. Traseul însumează aprox. 12 km pe durata a 4 h, cu o diferență totală de nivel de 1200 de m, ceea ce-l face un traseu mediu / dificil.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
uşor/mediu
Distanţă
12,23km
Durată
4:15-5:15h
Urcare
1080m
Coborâre
0m
Vârf
1692m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Intrarea în traseul marcat cu triunghi roşu începe în satul Romuli. Părăsim DN17C, în momentul în care ajungem în dreptul uliţei ce coteşte dreapta pe sub unul dintre uriaşele viaducte de cale ferată. Uliţa ce trece printre gospodării ale satului e asfaltată până la capătul aşezării rurale. Apoi urmăm drumul forestier ce însoţeşte Valea Strâmba, pe o lungime de 8 kilometri. Această porţiune face parte din drumul nemodernizat ce leagă Romuli (Valea Sălăuţei) de Valea Izei: Romuli-Pasul Pietrii-Izvorul Albastru al Izei-Săcel. Părăsirea acestui drum este semnalizată prin prezenţa marcajului pe podul care e făcut peste Valea Strâmba. După ce cotim dreapta, în aproximativ 300-350 m ajungem la un indicator turistic care ne indică intersectarea cu marcajul PG (traseu 15), ce vine peste munte de la Gura Rebrei. Drumul forestier de pe Valea Bârlata continuă spre amonte, în timp ce noi voi trece apa pe o punte (înspre stânga). Urcăm o scurtă pantă printre două cabane forestiere (una părăsită, alta nouă) şi ajungem la un loc de popas situat în preajma borcutului (izvor de apă minerală). Urcăm apoi prin pădure iar în momentul în care ajungem la o zonă ce abundă în vegetaţie tânără (o fostă defrişare), vom face dreapta (spre est) pe o potecă care încă e clară. După aproximativ 100-150 de m regăsim TR, cam şters, pe un copac pe partea stângă. Ultima bucată de potecă se desfăşoară prin labirint de vegetaţie. Dacă traseul se parcurge în coborâre şansele de a nimeri intrarea pe potecă sunt minime. După circa o oră de la pornirea din vale trecem pe lângă stâna din Poiana Ciungei, aflată în partea stângă. Noi continuăm urcuşul pe Obcina Strâmbă, pe drum, printr-un culoar prin pădure. Când ieşim din ea, avem în faţă Vârful Bătrâna, un vârf înierbat. Sus, vom intersecta marcajul bandă roşie (traseu 1), loc semnalizat printr-un pilon cu săgeţi. 

Etape

Romuli - Valea Strâmba - Zăvoaiele Borcutului - Şaua Bătrânei (1679 m)

Descriere

Traseul nr. 11 TR leagă satul Romuli de Creasta Munților Rodnei pe poteca (la început drum pietruit) de pe Valea Strâmbă apoi pe Obcina Strâmbă (piciorul de final al crestei Munților Rodnei). 

Odată ce părăsim satul, poteca străbate drumul forestier ce însoţeşte Valea Strâmba, pe o lungime de 8 km. Această porţiune face parte din drumul nemodernizat ce leagă Romuli (Valea Sălăuţei) de Valea Izei: Romuli-Pasul Pietrii-Izvorul Albastru al Izei-Săcel. Părăsirea acestui drum este semnalizată prin prezenţa marcajului pe podul care e făcut peste Valea Strâmba. Cu puțin mai sus de ramificația drumului la stânga spre Pasul Pietrei-Moisei, vedem peste vale cabana forestieră Zăvoaiele Borcutului. După ce cotim dreapta, în aproximativ 300-350 m ajungem la un indicator turistic, punctul de intersecție cu marcajul PG (traseu 15), ce vine peste munte de la Gura Rebrei, unde găsim și un izvor de apă minerală. Începem apoi urcușul prin pădure, cu perspective asupra Muncelului Râios în apropiere, iar în momentul în care ajungem la o zonă ce abundă în vegetaţie tânără (o fostă defrişare), vom face dreapta. După aproximativ 100-150 de m regăsim TR, cam şters (posibile probleme de orientare). 

După ce trecem pe lângă stâna din Poiana Ciungei (în stânga), urcăm în continuare pe Obcina Strâmbă, pe drum, printr-un culoar din pădure. Distanța Zăvoaiele Borcutului - Poiana Ciungei, aprox 1 h. Ieşind din ea, avem în faţă Vârful Bătrâna, un vârf înierbat, iar de aici poteca ne scoate la intersecția cu marcajul bandă roşie (traseul 1)), loc semnalizat printr-un pilon cu săgeţi. În condiții de vreme bună, vom putea cuprinde cu privirea cele 4 vârfuri semețe ce domină acest areal : Pietrosu, Buhăescu Mare, Buhăescu  Mic și Rebra.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit si comentat

 

Romuli - Zăvoaiele Borcutului - Şaua Bătrânei in Bistriţa-Năsăud, Rodnei is an uşor/mediu drumeţie trail.

Etichete

0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră