Touristik Label - 1105MN18: Săcele - Valea Gârcin - Cabana Piatra Mare

Legătura Săcele - cabana Piatra Mare, pe Valea Gârcinului
Traseul nr. 18 Triunghi Galben este traseul de legătură între Săcele și Cabana Piatra Mare, un traseu de dificultate medie (dificil iarna!), într-un urcuș la început domol (pe Valea Gârcinului), apoi foarte antrenant (pantă 46,1%), considerat cel mai dur urcuș spre Cabana Piatra Mare, mai ales pe firul sec al văii Gârcinului Mic. Este un traseu nerecomandat iarna, pe sectorul final, datorită expunerii și a ascensiunii cu o diferență de nivel de 700 m, pe doar 2 km de traseu.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu/dificil
Distanţă
11,32km
Durată
4:15-5:15h
Urcare
1150m
Coborâre
180m
Vârf
1616m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Din Săcele intrăm pe strada Morii (comun cu traseul 17 până la valea Gârcinului), urcăm pe aceasta 1,1 kilometri până ce se termină casele și continuăm 840 de metri până la altitudinea de aproximativ 800 de metri. Drumul principal se numește 7 Izvoare și face dreapta spre valea Cernatului care ajunge în șaua dintre Brădet (1073m) și Highiș (1058m). Noi urcăm la dreapta piciorului Brădetului pe un drum de exploatare vizibil până la 960m altitudine în șaua dintre Brădet (1073m) și Cărbunarea (1319m). Coborâm pe același drum de exploatare pentru 540 de metri până într-o poiană largă și cotim la stânga pe deasupra părții de jos a poienii și a unui obsevator de vânătoare. Prin această poiană un drum nemarcat coboară spre ferma de struți. Noi urmăm drumul prin pădure (marcaje rare) și după 460 de metri cotim la stânga pe un alt drum de exploatare (cel de până acum merge înainte). Urmăm pentru 860 de metri acest drum care ne scoate prin dreapta fermei de struți la valea Gârcinului (intersecție cu traseul 16). Cotim dreapta alături de traseul 16, după 80 de metri întâlnim traseul 1. Urmăm valea Gârcinului pentru 1,2 kilometri în amonte și lăsăm în față (stâlp indicator) traseele 1 și 16. Noi urmăm drumul forestier din dreapta (după 170 de metri sunt o stână și fosta cabană Ursu) și continuăm pe el (valea Gârcinului Mic) pentru 2,7 kilometri. Găsim o săgeată indicatoare și ieșim din drum la dreapta printr-o perdea de pini. Urcăm 980 de metri prin poiana lungă (avem și un drum de exploatare vechi), trecem peste un copac căzut gros și începem urcarea susținută (260 de metri, pantă 57%) pe un fir sec al văii Gârcinului Mic. Această zonă nu este accesibilă iarna! Cotim la stânga și urcăm 165 de metri susținut până la un perete de stâncă (pantă 49,4%). Urcăm pe sub perete 55 de metri (pantă 52%), cotim dreapta pe sub un alt perete (în stânga avem un loc de panoramă pe un pinten stâncos), cotim la dreapta și mergem 170 de metri (pantă 34,6%) până la al treilea perete stâncos (în dreapta avem al doilea loc de panoramă, de asemenea pe un pinten stâncos), pe sub perete mergem la stânga 150 de metri (pantă 46,1%) până la ieșirea în poiana cabanei Piatra Mare. Cotim la stânga și în 170 de metri suntem la cabana Piatra Mare (1630m). 

Etape

Săcele - Pârâul Morii - Valea Gârcin - Cabana Piatra Mare

Descriere

 

Traseul nr. 18 TG este un traseu relativ difici  (nerecomandat iarna!), potrivit celor obișnuiți cu diferențe de nivel de aprox 1400 de m, într-o drumeție de 4 - 4.5 h, urcând valea Gârcinulu, apoi, firul sec  al văii Gârcinului Mic, cu un ultim sector care are pante expuse și foarte înclinate. Este un traseu nerecomandat iarna între valea Gârcin şi Cabana Piatra Mare.

Marcajul pornește la circa 2 km de centrul orașului Săcele (spre Brașov), pe strada Morii (din stația de autobuz), ține drumul pentru aprox. 1,1 km până ce se termină casele, apoi urcă culmea joasă situată între valea Cernatului și valea Morii (comun cu traseul 17 BA până la valea Gârcinului. Continuăm pe sub piciorul Brădetului, pe un drum de exploatare,  trecem de șaua dintre Brădet (1073 m) și Cărbunarea (1319 m) și apoi coborâm printr-o poiană unde întâlnim la stânga un drum care coboară spre ferma de struți. (intersecție cu traseul 16 BG) Aici cotim dreapta, la scurt timp primim dinspre Cabana Bunloc traseul 1 TR, și continuăm pe valea Gârcinului pentru 1,2 km în amonte, unde, la un stâlp indicator, vom lăsa în față  marcajele TR și BG și ne vom continua drumeția pe drumul forestier din dreapta (depășind o stână și fosta cabană Ursu). Drumul este permanent străjuit de abruptul inaccesibil al Pietrei Mari cu un relief ruiniform. 

După aprox 2,7 km, o săgeată indicatoare ne scoate din drum la dreapta printr-o perdea de pini. Urmează porțiunea cea mai dificilă a traseului, în care poteca se angajează într-un urcuș solicitant (pantă 57%) pe un fir sec al văii Gârcinului Mic, prin pădure, spre V, spre culme. Această zonă nu este recomandată iarna! 

După ce trecem de un perete de stâncă (pantă 49,4%), cotim dreapta pe sub un alt perete (în stânga avem un loc de panoramă pe un pinten stâncos), continuăm urcarea pe pantă 34,6% până la al treilea perete stâncos (în dreapta avem al doilea loc de panoramă, de asemenea pe un pinten stâncos), și urcăm ultima pantă (46,1%) până la ieșirea în poiana cabanei Piatra Mare, unde răsuflăm ușurați. Pe o distanță de numai 2 km, am străbătut o diferență de nivel de 700 m. 

Din poiana largă în care am ajuns, putem admira oraşele Braşov şi Săcele, munţii Postăvaru, precum şi o mare parte a Ţării Bârsei, iar de pe partea cealaltă a platoului, dincolo de Valea Gârciniului și Renţea (munţii Gârbovei), vom observa "gemenii" Ciucaş și Zăganu, Grohotişul şi munţii Neamţului. Nu uitați să ieșiți seara afară să admirați cerul și luminile Brașovului iar dimineața devreme, așezați-vă pe stâncile dinspre abruptul Văii Gârcinului și așteptați soarele să se înalțe ușor din spatele Ciucașului.

De la Cabana Piatra Mare avem posibilitatea extinderii drumeției spre Vârful Piatra Mare (1843 m), urmând traseul 4 BR sau putem coborî spre Canionul 7 Scări, până la Dâmbul Morii (traseul 5 BG).

Observații

marcaje rare din şaua dintre vârfurile Brădet şi Cărbunarea până la ieşirea de pe valea Gârcinului Mic; inaccesibil iarna între valea Gârcin şi Cabana Piatra Mare

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit si comentat

 

Săcele - Valea Gârcin - Cabana Piatra Mare în Braşov, Postăvaru, Piatra Mare, Baiului este un traseu de drumeţie mediu/dificil.

Etichete

0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră