Touristik Label - 123MN16: sat Răşinari - Vârful Plaiului - Şaua Apa Cumpănită

Legătura Rășinari - Şaua Apa Cumpănită, peste Dealul Coastei
Traseul 16 Bandă Albastră face legătura între satul Rășinari și Şaua Apa Cumpănită din culmea principală (1300 m). Traversăm o pădure frumoasă de foioase, păşuni şi fâneţe cu sălașe de vară, apoi ținem un drum de căruță folosit pentru MTB. Din loc în loc putem admira priveliștea frumoasă spre Munţii Făgăraş.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
uşor
Distanţă
9,10km
Durată
3:30-4:00h
Urcare
886m
Coborâre
162m

Tabs

Indicaţii de orientare

Pe traseu marcajul alternează cu marcajul de turist verde care predomină până în apropriere de Dealul Bârnelor şi este comun cu traseul pentru biciclişti. Pornim din Răşinari din faţa Bisericii Sfânta Paraschiva. Urmăm o străduţă ce ne conduce spre poteca ce suie pieptiş pe Dealul Coastei. După urcarea abruptă urmeză o poţiune mai uşoară, plată trecând printr-o pădure tânără de foioase. După circa o jumătate de oră ajungem pe Dealul Fraga cu o privelişte frumoasă spre Munţii Făgăraş. Acoperită cu păşuni şi fâneţe pe care se află câteva case de vară izolate. Traseul continuă să urce trecând pe lângă mai multe sălaşe. După aproximativ o oră trecem pe sub Vf. Plaiului (1197m). De aici traseul devine mai uşor, poteca urmând culmea acoperită de păşuni şi fâneţe. După scurt timp ne intersectăm cu drumul de căruţă cu marcajul bandă albastră ce urcă tot din Răşinari pe Valea Caselor. Continuăm traseul pe drumul de căruţă lăsând la est Dealul Bârnelor. În scurt timp ajungem în traseul de creastă principală cu marcaj BR şi de aici, la mică distanţă, la est în Şaua Apa Cumpănită. Numită aşa pentru că separă izvoarele pârâului Sibişel de izvoarele pârâului Stâmba şi de izvoarele Văii Vârjoghii.

Etape

sat Răşinari - Dealul Coastei - Vârful Plaiului - Şaua Apa Cumpănită

Descriere

Traseul 16 BA face legătura între Rășinari și Şaua Apa Cumpănită din creastă, pe un parcurs pitoresc prin pădure și pășuni. Un traseu destul de solicitant, în aprox. 3.5 - 4 h de drumeție, cu urcări care cumulează peste 800 m diferențe de nivel. 

Rășinari este una dintre cele mai vechi localităţi din Mărginimea Sibiului, adăpost pentru buni meşteşugari („fabrica de căruţeˮ), ciobani care au valorificat potențialul culmilor înconjurătoare, dar și scriitori celebri. Dacă vă luați răgaz să faceţi o plimbare pe uliţele strâmte, veți descoperi case vechi tradiţionale, biserici frumoase, muzeul localităţii, dar și  casele în care au copilărit Octavian Goga şi Emil Cioran. 

BA urcă pieptiș pe Dealul Coastei, apoi păstrează culmea printr-o o pădure de foioase, ieșind pe Dealul Fragii, unde merită să poposim și să admirăm priveliștea frumoasă spre Munţii Făgăraş. Continuăm prin păşuni şi fâneţe cu sălașe de vară pitorești, trecem pe sub Vf. Plaiului și ajungem la intersecția cu drumul de căruţă dinspre Valea Caselor (traseu MTB) marcat tot BA (traseul 17).

La cca. 3 h de la start, ieșim în culmea principală, unde întâlnim traseul principal de creastă BR (traseul 1). La dreapta este Şaua Apa Cumpănită, cumpăna de apă a văilor Sibişel, Strâmbului și Vârjoghii. Putem reveni în Rășinari, pe la Refugiul Rosengarten, de unde coboară la stânga traseul cicloturistic CA (traseul 15).

Vreme

Persoane care au contribuit si comentat

 

sat Răşinari - Vârful Plaiului - Şaua Apa Cumpănită in Sibiu, Cindrel is an uşor Drumeţie trail.

Etichete

0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră