Touristik Label - 1207MN16: Şaua Cleopatra - Izv. Negoiului - Cabana Cumpăna

Din creasta principală spre Cabana Cumpăna (L.Vidraru)
Traseul 16 Triunghi Roșu este traseul de legătura între Cabana Cumpăna / Transfăgărășan și creasta principală, în Șaua Cleopatra. Recomandat pentru coborâre, traseul străbate sectorul alpin prin E Lacului Negoiu și pe deasupra unor cascade frumoase, apoi urmează un sector de vale, urcă piciorul Vf. Marginea și coboară pe M. Stoila până la drumul pietruit ce duce la Cabana Cumpăna (în dreapta) sau la Transfăgărășan (în stânga). Efortul depus ne este răsplătit de perspectiva frumoasă asupra salbei de cascade, a crestei principale, a văilor înconjurătoare.și a Lacului Vidraru din aval.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu/dificil
Distanţă
23,38km
Durată
8:00-11:00h
Urcare
1000m
Coborâre
2520m
Vârf
2338m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Din Şaua Cleopatra, coborâm abrupt până în Căldarea Pietroasă, coborâm pe firul pârâului şi traversăm spre SE pe sub nişte praguri stâncoase şi pe deasupra unor cascade impresionante. Coborâm la baza lor, traversăm apa şi apoi traversăm spre sud o vale largă, intrăm într-o zonă cu jnepeniş şi ajungem într-o poiană, de unde coborâm spre pârâu, intrăm în pădure şi coborâm pe deasupra apei, până când ajungem pe firul văii. Trecem din nou apa spre SE şi ajungem la drumul forestier, unde intersectăm şi traseul care coboară din izvorul Scării pe CA. Coborâm pe drum aproximativ 3 km, după care urcăm prin pădure pe un picior care ne conduce pe Vf. Marginea într-o poiană cu stâne, de unde coborâm pe drumul forestier până pe Vf. Clăbucetul, într-o altă poiană cu stâne. De pe muntele Stoila, coborâm pe potecă prin pădure. În curând, poteca se pierde într-o zonă de exploatare forestieră şi coborâm printr-o zonă haotică cu multă vegetaţie căzută şi drumul de exploatare surpat, până ajungem în firul văii. De aici, urmăm drumul forestier până în drumul pietruit care duce spre stânga în drumul Transfăgărăşan sau spre dreapta la Cabana Cumpăna.

Etape

Şaua Cleopatra - Căldarea Pietroasă - Izvorul Negoiului - Valea Topologului - Culmea Podeanu - Cabana Cumpăna

Descriere

 

Traseul 16 TR face legătura între Cabana Cumpăna / Transfăgărășan și Șaua Cleopatra din creasta principală, trece peste culmile cu stâne ale M. Stoila și Marginea, apoi urmează V. Topologului, Izvorul Scării și firul văii Negoiu pentru a traversa în cele din urmă sectorul alpin pietros cu izvoare spumegânde (cascade) din E Lacului Negoiu. Este un traseu solicitant cu peste 3500 de m diferențe de nivel, în suișuri și coborâșuri solicitante, în aprox. 10-11 h de drumeție. Marcaj bun (deficitar în partea inferioară), iarna accesibil în funcție de cantitatea şi calitatea zăpezii.

Coborâm abrupt din creastă însoțiți de BG (traseul 19) - folosit pentru ocolire Custura Sărății (vezi descriere traseul 1B) și pătrundem în Câldarea Mioarelor (Căldarea Pietroasă a Negoiului) unde lăsăm la dreapta BG și trecem pe sub nişte praguri stâncoase, la E de Lacul Negoiu. Ajungem apoi la salba de cascade de pe firul văii Negoiu, între care Cascada Negoiu iese în evidență. Firul principal al văii se schimbă spectaculos de la un an la altul, astfel că această zonă este una foarte sălbatică, cu vâlcele abrupte, flori, lacuri, peşteri (în pereții de sub Custură) și spații gigante între bolovani, pe care trebuie să păsim cu atenție pentru a nu-i prăvăli periculos (pentru alți drumeți sau animale) la vale.

La baza cascadelor, trecem apa și traversăm o zonă cu jnepeniş până într-o poiană (Poiana Negoiului) de unde se ajunge prin pădure, la firul văii Negoiu. Ajungem la Valea Scării, unde întâlnim CR (traseul 15) care urcă de aici la Refugiul Scara. Coborâm drumul forestier care însoțește aprox. 3 km pe Valea Topolog, apoi vom urca prin pădure pe un picior de munte care ne conduce spre Vârful. Marginea (1792 m), într-o poiană cu stâne.

De aici coborâm pe un drum forestier care ne conduce sub Vf. Marginea, la locul unde întâlnim marcajul BA (traseul 21) alături de care ne vom însoți până pe vârful Clăbucetul, într-o altă poiană cu stâne. Din acest vârf se desprinde spre SE un picior de munte lung, dar ușor de parcurs, muntele Stoila. Lăsăm BA la dreapta și traversăm pădurea, apoi o zonă de exploatare forestieră cu cu multe doborâturi şi drumul de exploatare afectat (surpat). Marcajul se pierde, dar urmăm culmea matematică, apoi firul văii Cumpănița / Cumpănițel, în direcția Lacului Vidraru din aval.

Un drum forestier ne conduce până în drumul pietruit care duce spre stânga în drumul Transfăgărăşan sau spre dreapta la Cabana Cumpăna, la coada lacului Vidraru. Până la Cabana Cumpăna se mai fac cca. 4 km. Cabana Cumpăna este o cabană modernă cu restaurant și dispune de toate facilitățile mileniului trei (teren de sport, loc de joacă pentru copii, internet și parcare).

Observații

Marcaj bun în partea superioară, marcaj deficitar la coborârea spre Cumpăna.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit si comentat

 

Şaua Cleopatra - Izv. Negoiului - Cabana Cumpăna în Sibiu, Argeş, Făgăraş este un traseu de drumeţie mediu/dificil.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră