07MN44: Şaua dintre Lacuri - L. Podrăgel - Gura Podragului

Traseul nr. 44 Punct Roșu este traseul de legătură între Lacul Podrăgel și Gura Podragului (locul de întâlnire cu marcajul Triunghi Roșu ce urcă din localitatea Victoria la Cabana Turnuri, Cabana Podragu și apoi Șaua Podragului), potecă folosită pentru a străbate Valea Arpașului Mare, coborând din creasta principală. În primă fază, traseul coboară din Curmătura dintre Lacuri, aflată în Muchia Podragului, în Căldarea Podrăgelului în care se află lacul omonim. De aici se urmează firul văii spre NV, într-o zonă fără marcaj şi potecă, ocolind valea când aceasta formează praguri și cascade pe marginea estică și făcând câteva traversări pe sub praguri verticale de stâncă.. Ajunși în Valea Arpaşului, se urmează poteca ciobănească de lângă firul văii, întâlnind casa de vânătoare din Valea Arpașului (cca 1250m). Aici poteca devine mai clară şi apar primele marcaje, vechi şi şterse care ne conduc în urcare, traversând Muchia Podragului până la Gura Podragului. Este un traseu solicitant, într-o coborâre printr-o zonă foarte sălbatică și greu accesibilă, nerecomandată celor mai puțin experimentați, care nu cunosc noțiuni bune de orientare, în cca. 4 h de drumeție. Efortul depus ne va fi răsplătit de perspectiva frumoasă asupra Căldarea Podrăgelului și lacului omonim și a văii sălbatice Arpașu Mare, flancată de Muchia Albota și Muchia Podragu.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
hard
Distanţă
5,50km
Durată
~4:00h
Urcare
110m
Coborâre
1100m
Vârf
2078m

Tabs

Indicaţii de orientare

Atenţie, traseul se desfăşoară într-o zonă foarte sălbatică şi greu accesibilă. Atenţie la urşi! De la Lacul Podrăgel, coborâm spre nord pe firul văii. Nu există marcaj şi nici potecă. Coborâm pe marginea estică a văii şi ne depărtăm de aceasta atunci când valea devine abruptă şi formează praguri şi cascade. Coborâm pe un picior cu foarte multă vegetaţie, printre pâraie, căutând drumul cel mai accesibil. Suntem nevoiţi să facem câteva traversări pentru a evita praguri verticale de stâncă. Încercăm pe cât posibil să ne apropiem de partea sudică a văii, care pare mai accesibilă. Odată ce am coborât în Valea Arpaşului încercăm să identificăm poteca ciobănească de lângă firul văii. Traversăm apa şi mergem pe malul ei stâng vestic. Trecem pe lângă o stână şi apoi ajungem lângă casa de vânătoare, la intrarea în pădure. De aici, poteca devine mai clară şi apar primele marcaje, vechi şi şterse. Coborâm aproape de firul văii până când ajungem la o punte pe care o traversăm şi apoi urcăm pieptiş spre NE. După o traversare pe curbă de nivel, poteca intersectează traseul care duce la Cabana Turnuri.

Etape

Şaua dintre Lacuri - Lacul Podrăgel - Valea Arpaşu Mare - Gura Podragului

Descriere

Traseul nr. 44 PR este un traseu dificil, ce necesită bune cunoștințe tehnice și de orientare în traseu, străbătând o zonă foarte sălbatică și greu accesibilă, unde mișună urși, în sectorul superior al văii Arpașului Mare. Este un traseu închis iarna, datorită lipsei marcajelor și a dificultății de orientare în traseu, la care se adaugă aspectul cantității și a calității zăpezii. Se recomandă traseul la coborâre, variantă în care orientarea se face mai ușor, ghidați în sectoarele de pădure de marcajul șters.

Fie că se pornește de la Cabana Podragu, intersecție cu marcajul Triunghi Roșu (traseul 45) și marcajul Bandă Albastră (traseul 46), fie că se coboară din Șaua Podragu (traseul de creastă), până la stâlpul indicator ce marchează schimbarea direcției spre vest, în urcare prin Căldarea Podragului, odată ajunși în Șaua dintre Lacuri (Curmătura dintre Lacuri), din Muchia Podragului, vom depăși spre N-NV prispa stâncoasă care mărginește spre sud Lacul Podrăgel și vom ajunge la Căldarea lacului Podrăgel.

De aici vom coborî abrupt, cu mare atenție pe Valea Podrăgelului, pentru cca. 1 h, vom face o buclă spre dreapta prin dreptul unui abrupt stâncos al versantului vestic al Piscului Podragu și vom continua prin pășune, pe malul drept (estic) al Pârâului Podrăgel. Curând vom ajunge la punctul de confluentă al Pârâului Podrăgel cu apele Arpașului Mare, intrând în pădure pentru a depăsi pragul glaciar inferior al căldărilor Arpasului.

Mai jos, vom trece prin dreptul unui pinten calcaros, profilat în coasta estică a Muchiei Albota și apoi la o stână înconjurată de mai multi bolovani uriași. Continuând spre nord în coborâre mai potolită, vom zări la stânga casa de vânătoare din Valea Arpasului. De aici poteca străbate un vâlcel despădurit care brăzdează versantul estic al Albotei și ajunge la două poienițe străbătute de pâraie care curg din Muchia Albota, culoare care favorizează avalanșe. În continuare vom intra într-o frumoasă pădure de fag, unde poteca devine mai clară și apar primele marcaje, vechi și șterse, alături de care vom coborî aproape de firul văii până când se ajunge la o punte.

Trecuți pe malul celălalt, ne vom angaja într-o urcare pieptișă spre NE, apoi într-o traversare de-a coasta pe curbă de nivel, și la cca. 1 h de la casa de vânătoare, vom intersecta marcajul Triunghi Roșu (traseul 45), ce urcă de aici (Gura Podragului), la Cabana Turnuri și mai departe, în Șaua Podragu, trecând pe lângă Cabana Podragu.

Observații

Traseu închis, foarte sălbatic.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit

 

Şaua dintre Lacuri - L. Podrăgel - Gura Podragului în Făgăraş, Sibiu, Braşov este un traseu de drumeţie dificil.

Etichete

0
0 voturi

Comentarii

imaginea utilizatorului Lucian Satmarean

Am parcurs traseul, intr-adevar parcurgerea dupa track e foarte dificila pe portiunea dintre caldarea mare a Arpasului si lacul Podragel. La coborare, insa, am gasit o poteca ciobaneasca foarte evidenta, usor de parcurs, am facut si track, il pot pune la dispozitie oricui are nevoie.

Traseu încheiat la data de: 
Duminică, August 12, 2018
Completed Checkbox: 

Your Comment