Touristik Label - 907MN44: Şaua dintre Lacuri - L. Podrăgel - Gura Podragului

Legătura Lacul Podrăgel - Victoria, pe Valea Arpaşu Mare
Traseul 44 Punct Roșu este traseul de legătură între Lacul Podrăgel și Gura Podragului, potecă folosită pentru a străbate Valea Arpașului Mare, o zonă foarte sălbatică şi greu accesibilă, cu praguri, pâraie şi cascade. Necesită echipament adecvat pentru alpinism de iarnă și bune cunoștințe tehnice și de orientare. Nerecomandat celor fără experiență.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
dificil
Distanţă
5,36km
Durată
4:00-5:00h
Urcare
110m
Coborâre
1100m
Vârf
2078m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Atenţie, traseul se desfăşoară într-o zonă foarte sălbatică şi greu accesibilă. Atenţie la urşi! De la Lacul Podrăgel, coborâm spre nord pe firul văii. Nu există marcaj şi nici potecă. Coborâm pe marginea estică a văii şi ne depărtăm de aceasta atunci când valea devine abruptă şi formează praguri şi cascade. Coborâm pe un picior cu foarte multă vegetaţie, printre pâraie, căutând drumul cel mai accesibil. Suntem nevoiţi să facem câteva traversări pentru a evita praguri verticale de stâncă. Încercăm pe cât posibil să ne apropiem de partea sudică a văii, care pare mai accesibilă. Odată ce am coborât în Valea Arpaşului încercăm să identificăm poteca ciobănească de lângă firul văii. Traversăm apa şi mergem pe malul ei stâng vestic. Trecem pe lângă o stână şi apoi ajungem lângă casa de vânătoare, la intrarea în pădure. De aici, poteca devine mai clară şi apar primele marcaje, vechi şi şterse. Coborâm aproape de firul văii până când ajungem la o punte pe care o traversăm şi apoi urcăm pieptiş spre NE. După o traversare pe curbă de nivel, poteca intersectează traseul care duce la Cabana Turnuri.

Etape

Şaua dintre Lacuri - Lacul Podrăgel - Valea Arpaşu Mare - Gura Podragului

Descriere

 

Traseul 44 PR face legătura între Lacul Podrăgel și Gura Podragului, pe Valea Arpașului, într-o zonă foarte sălbatică şi greu accesibilă. Este un traseu solicitant, nerecomandat celor puțin experimentați, care nu cunosc noțiuni bune de orientare, în cca. 4 h de drumeție. Efortul depus ne este răsplătit de perspectiva spre Căldarea Podrăgelului și L. Podrăgel și a V.Arpașu Mare, flancată de Muchia Albota și Muchia Podragu,

Dacă pornim de la Cabana Podragu, întâlnim poteca TR (traseul 45) care coboară din Șaua Podragu (traseul de creastă BR (traseul 1C).și poteca BA (traseul 46) - peste Muchia Tărâţa, apoi trecem Muchia Podragului pe poteca CA (traseul 43) prin Șaua dintre Lacuri și depășim pragul stâncos care mărginește spre sud Lacul Podrăgel și Căldarea Podrăgelului. 

Luăm Lacul Podrăgel ca reper și coborâm abrupt, cu mare atenție pe Valea Podrăgelului, pentru cca. 1 h, facem o buclă spre dreapta prin dreptul unui abrupt stâncos al versantului vestic al Piscului Podragu și continuăm prin pășune, pe malul drept (estic) al Pârâului Podrăgel. Nu există marcaj şi nici potecă (atenție la urși!). Când valea devine mai abruptă și formează praguri şi cascade, ținem partea sudică a văii, care pare mai accesibilă. 

Odată ce ajungem la punctul de confluență al Pârâului Podrăgel cu apele Arpașului Mare, intrâăm în pădure pentru a depăsi pragul glaciar inferior al căldărilor Arpasului și încercăm să identificăm poteca ciobănească de lângă firul văii. 

Mai jos trecem de un pinten calcaros, profilat în coasta estică a Muchiei Albota și ajungem la o stână înconjurată de mai mulți bolovani uriași. Continuăm spre N în coborâre mai potolită și zărim la stânga casa de vânătoare din Valea Arpasului. De aici poteca străbate un vâlcel despădurit care brăzdează versantul estic al Albotei și ajunge la două poienițe străbătute de pâraie care curg din Muchia Albota, culoare care favorizează avalanșe. 

În continuare vom intra într-o frumoasă pădure de fag, unde poteca devine mai clară și apar primele marcaje, vechi și șterse, alături de care vom coborî aproape de firul văii până când se ajunge la o punte. 

Trecuți pe malul celălalt, ne vom angaja într-o urcare pieptișă spre NE, apoi într-o traversare de-a coasta pe curbă de nivel, și la cca. 1 h de la casa de vânătoare, vom intersecta marcajul Triunghi Roșu (traseul 45), ce urcă de aici (Gura Podragului), la Cabana Turnuri și mai departe, în Șaua Podragu, trecând pe lângă Cabana Podragu.

Observații

Traseu închis, foarte sălbatic.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit si comentat

 

Şaua dintre Lacuri - L. Podrăgel - Gura Podragului în Sibiu, Făgăraş este un traseu de drumeţie dificil.
0
0 voturi

Comentarii

imaginea utilizatorului Lucian Satmarean

Am parcurs traseul, intr-adevar parcurgerea dupa track e foarte dificila pe portiunea dintre caldarea mare a Arpasului si lacul Podragel. La coborare, insa, am gasit o poteca ciobaneasca foarte evidenta, usor de parcurs, am facut si track, il pot pune la dispozitie oricui are nevoie.

Traseu încheiat la data de: 
Duminică, August 12, 2018
Completed Checkbox: 
imaginea utilizatorului Adrianothegreat

Salut. Deci ai parcurs traseul si la urcare si la coborare?

A durat cat scrie in descrierea traseului? Ai fost singur? Ceva animale salbatice?

Completed Checkbox: 

Comentariul dumneavoastră