Touristik Label - 1104MN19: TA - V. Pârâului Alb - La Răscruce

Traseul pe Cheile Pârâului Alb
Traseul nr 19 Triunghi Galben este un traseu de pătrundere în arealul Cheilor Pârâului Alb, într-un urcuș destul de solicitant, o lume sălbatică la poalele Zăganului. De pe firul îngust al văii Pârâului Alb, depășim câteva săritori și ieșinm în pajiştea alpină, apoi străbatem o porțiune de tufe de jnepeni şi ienupăr mărunt până în punctul „La răscruce” (1805 m). Durata traseului este de 2 - 3.5 h.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu/dificil
Distanţă
3,75km
Durată
2:15-2:45h
Urcare
630m
Coborâre
0m
Vârf
1802m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Traseul porneşte din traseul 10, de la cota 1160. După circa 200 de metri de la intrarea în traseu, încep Cheile Pârâului Alb, lungi de circa 300 de metri şi înalte de 70-100 de metri. Valea urcă sinuos printre pereţii de stâncă. După o lărgire a văii, intrăm după 300 de metri în Cheile Mici ale Pârâului Alb, cu o lungime de doar 100 de metri. Traseul alternează apoi prin păduri întunecate şi prin poieni luminoase şi pline de vegetaţie. Lăsăm în stânga o vale care vine de sub pereţii Zăganului şi continuăm pe firul îngust al văii Pârâului Alb. În două locuri, valea are mai puţin de un metru lăţime şi e necesară atenţie mărită la depăşirea săritorilor. Poteca urcă pe firul sec al văii, pe sub culmea Stâncoasă şi, după ieşirea în pajiştea alpină, urcă printre cele două fire de obârşie a Pârâului Alb, pe piciorul înalt. Prin tufe de jnepeni şi de ienupăr mărunt traversăm câteva vâlcele şi urcăm până în punctul "La răscruce" (1805 m) (intersecţie cu traseele 7 şi 18).

Etape

TA - Valea Pârâului Alb - La Răscruce (1805 m)

Descriere

Traseul nr. 19 TG este un traseu de dificultate medie, într-o drumeție de 2 - 3.5 h, fără probleme de orientare, într-un urcuș destul de solicitant pe 700 de m diferență de nivel, străbătând Cheile Pârâului Alb și firul îngust al văii Pârâului Alb, pe sub Culmea Stâncoasă.

Pentru a ajunge la cota 1160, la locul de unde pornește marcajul TG, se poate urca din localitatea Cheia pe BA (traseul 8) până în Poiana Stânii, apoi pe TA (traseul 10), pe Drumul Vânătorilor. O altă variantă este să lăsăm mașina pe DN1A în zona Păstrăvăriei din partea de jos a Poienii Stânii, apoi să urmăm aceleași indicații (BA și TA).

După cca 200 de mi de la intrarea în traseul TG, intrăm în Cheile Pârâului Alb, lungi de circa 300 de m şi înalte de 70-100 de m. Valea urcă sinuos printre pereţii stâncoși printr-o zonă sălbatică, plină de vegetație. În zonă sunt prezente și două peșteri de interes carstic, prima pe versantul estic al Muntelui Zăganu, cunoscută sub numele de Peștera Mică, iar cealaltă în amonte de intrarea în chei, cunoscută sub numele de Peștera Aven. 

Pe măsură ce înaintăm, pereții încep să scadă în înălțime, valea devine puțin mai largă, iar panta se micșorează. Intrăm apoi în Cheile Mici ale Pârâului Alb, cu o lungime de doar 100 de m, dar la fel de spectaculoase. Traseul alternează apoi prin păduri umbrite şi poieni luminoase pline de vegetaţie. 

Lăsăm în stânga o vale care vine de sub pereţii Zăganului (potecă nemarcată până sub Vârful Gropșoarele) și continuăm pe firul îngust al văii Pârâului Alb. Trebuie consemnat că în două locuri, valea are mai puţin de un 1 m lăţime şi e necesară atenţie mărită la depăşirea săritorilor. În continuare poteca urcă pe firul sec al văii, pe sub Culmea Stâncoasă şi iese în pajiştea alpină, de unde se strecoară printre cele două fire de obârşie a Pârâului Alb, pe piciorul înalt. Aici intrăm într-o zonă de tufe de jnepeni şi de ienupăr mărunt care ne vor însoți până în punctul „La răscruce” (1805 m) (intersecţie cu traseele 7 şi 18).

Observații

Atenţie! Traseul este des frecventat de urşi! În viitor este posibilă includerea traseului într-o zonă specială de protejare a carnivorelor mari.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit si comentat

 

TA - V. Pârâului Alb - La Răscruce în Prahova, Ciucaş este un traseu de drumeţie mediu/dificil.

Etichete

0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră