Touristik Label - 11 Transfăgărăşan - Fereastra Zmeilor

Legătura Transfăgărăşan - Fereastra Zmeilor (creasta principală)
Traseul nr. 42 Triunghi Galben este traseul de legătură între Transfăgărăşan (mai sus puțin de Cabana Capra) și Fereastra Zmeilor, frumoasa arcadă formată într-un mic filon de calcar, din creasta principală a Făgărașului. În primă fază, traseul urmează spre nord un drum pietruit, apoi urcă pe firul văii, depășind un prag masiv înierbat. De aici se ajunge sub Vf. Arpaşul Mic la Refugiul Salvamont Fereastra Zmeilor, de unde se ajunge în creasta principală în locul numit Fereastra Zmeilor. Este un traseu destul de solicitant, însumând aproape 600 de m diferențe de nivel, în cca. 1.5 h de drumeție. Efortul depus ne va fi răsplătit de perspectiva frumoasă asupra Transfăgărășanului, a vârfurilor ce se desprind din creasta principală pe Culmea Buda - Râiosu - Mușețeica, a Piciorului Caprei la vest și a îndrăgitei Fereastra Zmeilor.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
medium
Distanţă
3,00km
Durată
~1:30h
Urcare
550m
Coborâre
40m
Vârf
2186m

Gallery

Tabs

Indicaţii de orientare

Din cotul Transfăgărăşanului, mai sus de Cabana Capra, se desprinde spre nord un drum pietruit. Mergem pe drumul în serpentine, apoi continuăm pe marginea estică a văii, în urcare uşoară pe firul văii până când ajungem la un prag masiv înierbat pe care îl urcăm. Ajungem în căldarea superioară a Caprei, sub Vf. Arpaşul Mic. În căldare e amplasat Refugiul Salvamont. Traversăm căldarea spre nord şi urcăm pe o coamă înierbată până când atingem creasta principală, unde intersectăm traseul de creastă în locul numit Fereastra Zmeilor, o frumoasă arcadă formată într-un mic filon de calcar. De aici, putem continua spre est către Cabana Podragu sau spre vest către Bâlea Lac.

Etape

Transfăgărăşan - Refugiul Fereastra Zmeilor - Fereastra Zmeilor

Descriere

Traseul nr. 42 TG este un traseu destul de dificil, urmând drumul pietruit pe firul pârâului Fundul Caprei (Izvorul Caprei) până aproape de Refugiul Fereastra Zmeilor, și continuând pe coamă până în creasta principală.  Este un traseu cu marcaj bun, ce poate pune probleme iarna, în funcție de cantitatea şi calitatea zăpezii.

Pornind de la Cabana Capra, vom trece podul peste Capra și vom urma drumul Transfăgărășan spre dreapta cca. 1.5 km, până ce drumul traversează pârâul pe un pod, într-o curbă la stânga. De aici poteca urmărește pârâul Fundul Caprei pe un drum pietruit care urcă, în primă fază, în serpentine, apoi pe marginea estică a văii.

Vom continua în urcare uşoară pe firul văi și după cca o jumătate de oră, vom urca în serpentine o pantă înierbată, pe urmă pe lângă un torent sec și pietros, până la un prag masiv înierbat pe care îl vom depăși, pentru a ajunge în căldarea superioară a Caprei, sub Vârful Arpaşul Mic (2461 m), unde lângă refugiul vechi Salvamont., a fost construit în 2010 unul nou. Refugiul Fereastra Zmeilor se situează la altitudinea de 2050 m și este un bun adăpost în caz de vreme rea, cu 20 de locuri, în condiții de bivuac.

De la refugiu, vom traversa căldarea spre nord și vom urca pe o coamă înierbată până la creasta principală, unde se intersectează traseul de creastă (traseul 1) în locul numit Fereastra Zmeilor, o frumoasă arcadă formată într-un mic filon de calcar, foarte îndrăgită de iubitorii de munte pasionați de fotografie.

Fereastra Zmeilor este o formațiune calcaroasă în șaua Portița Arpașului, numită și Strunga Mică (2175 m), poarta de intrare în sectorul denumit creasta Arpășelului, o zonă deosebit de spectaculoasă. Aici se întâlnesc unele din cele mai dificile tronsoane din creasta principală, cu pasajul “La trei pași de moarte” sau crestele Arpășelului, Vârtopelului și a Arpașului, unde există numeroase trasee pentru alpiniști.

Din Fereastra Zmeilor se poate continua spre vest către Lacul Capra și Căldarea Bâlea Lac (traseul 1) sau spre est către Cabana Podragu, pe marcaj Cruce Albastră, prin Strunga Podrăgelului (traseul 43) sau pe Bandă Roșie până în Șaua Podragului, de unde se coboară la Cabana Podragu, pe Triunghi Roșu (traseul 45).

Fereastra Zmeilor este un punct minunat de belvedere spre Valea Arpașului Mare, străjuită de Muchia Albota și spre Culmea Buda - Râiosu - Mușețeica - Piscul Negru - Ciocanu ce coboară spre sud tocmai până la Lacul Vidraru. Orizontul copleșitor este completat spre sud, de căldărușa Fundul Caprei, prin care am urcat și în depărtare Valea Caprei și serpentinele drumului Transfăgărășan.

Observații

Marcaj bun.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit

 

Transfăgărăşan - Fereastra Zmeilor în Argeş, Făgăraş este un traseu de drumeţie mediu.

Etichete

0
0 voturi

Comentarii

Your Comment