Traseul alpin de abrupt Valea Coștilei - Brâna Mare a Coștilei

Traseu alpin de abrupt între Refugiul Coștilei şi Brâna Mare a Coștilei pe Valea Coștilei.
Traseu alpin de abrupt între Refugiul Coștilei şi Brâna Mare a Coștilei pe Valea Coștilei.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
uşor/mediu
Distanţă
5,39km
Urcare
1370m
Coborâre
0m

Galerie

Tabs

Etape

Căminul Alpin (Bușteni) - Refugiul Coștila - Valea Coștilei - Brâna Mare a Coștilei

Descriere

Se pornește de la Căminul Alpin (925 m) spre vest, pe marcaj TR (traseul 9 Bucegi - Leaota) în urcuş uşor prin pădure, urmând poteca largă de pe Plaiul Munticelului spre cabana Poiana Izvoarelor, până în punctul La Măsurătoarea Urşilor (1310 m). Aici urcăm o pantă la stânga și ajungem la o mică bornă marcată cu roșu  (la cca 1 h de la pornire), unde lăsăm în stânga poteca nemarcată spre Valea Albă şi ne îndreptăm spre Refugiul Coştila, de unde începe ascensiunea propriu-zisă pe Valea Coștilei. Urmăm firul văii apoi ajungem la un pinten stâncos în punctul din care se ramifică spre dreapta poteca ce urcă în Coama cu Jnepeni, către V. Gălbinelelor.

Urcarea ne aduce într-o zonă cu bolovănișuri uriașe cu mici săritori, apoi ajungem sub Săritoarea Mare, în dreptul căreia valea se îngustează, luând aspectul unui canion. Săritoarea, înaltă de cca 25 m, se poate parcurge direct prin sectorul de horn prin tehnica ramonajului. Pe timp favorabil (teren uscat) și cu experiență suficientă pe astfel de trasee, toate săritorile se pot aborda fără asigurare, pe firul văii (cu prize bune). În zona săritorii putem aborda și varianta ocolită pe firul Vâlcelului Negru, pe o urcare de cca 100 m, pe un pat de lespezi în mare parte acoperite cu mușchi, sub coastele nordice ale Ţancului Mic. Mai sus facem o traversare aproape orizontală spre dreapta, prin jnepeniș, înapoi la firul Văii Coştilei, apoi trecem de câteva trepte înalte și ajungem la firul Vâlcelul de sub Creastă. Aici distingem la dreapta Hornul din Peretele Coştilei, apoi continuăm ascensiunea pe patul tot mai accidentat al văii până la zona de confluență a principalelor fire ale Coştilei, firul Hornurilor Coştilei și Vâlcelul de sub Perete.

Aici este locul unde avem de ales una din variantele potrivite gradului nostru de experiență și conformă cu echipamentul specific. Astfel, putem continua fie pe coama dintre fire, fie pe firul Hornurilor, într-un urcuș pieptiș cu câteva prize ajutătoare, fie pe Vâlcelul de sub Perete, varianta tehnică a traseului pe V. Coștilei, care necesită asigurări în coardă. Tot aici se regăsesc câteva trasee de alpinism ca Muchia din Peretele Coştilei, Traseul Central din Peretele Coştilei și Traseul de Traversare, care escaladează în diagonală peretele sudic de sub Creasta Coştila-Gălbinele.

Aproape de Brâna Mare a Coștilei, firul văii se transformă într-un horn pământos de cca 40 m înălţime, apoi traversăm Lespezile Coştilei și ajungem la capătul (originea) văii, într-un amfiteatru brăzdat de torente, cu bolovăniș. Iarna, această zonă prezintă risc mare de avalanşe frecvente, escalada fiind recomandată pe Vâlcelul de sub Perete, obligatoriu cu echipament specific.

 

Informații de pe ClimbRomania.com

Photo: http://tanar-si-liber.blogspot.com

Observații

Traseu alpin de abrupt grad dificultate 1B - cățărare elementară, nerecomandat turiștilor care nu sunt obișnuiți cu teren accidentat.


 

Vreme

Persoane care au contribuit si comentat

 

Traseul alpin de abrupt Valea Coștilei - Brâna Mare a Coștilei in Prahova, Bucegi-Leaota is an uşor/mediu căţărare trail.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră