Traseul alpin de abrupt Valea Gălbinele - Brâna Mare a Coștilei

Traseu alpin de abrupt între Refugiul Coștilei şi Brâna Mare a Coștilei pe Valea Gălbinelelor
Valea Gălbenelelor este a cincea mare arteră de pătrundere în zona de stâncă a Masivului Coștila și una dintre cele mai importante din abruptul răsăritean al Bucegilor.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
uşor/mediu
Distanţă
4,60km
Urcare
1320m
Coborâre
0m

Galerie

Tabs

Etape

Căminul Alpin (Bușteni) - Refugiul Coștila - Valea Gălbinele - Brâna Mare a Coștilei

Descriere

Valea Gălbinelelor, pe lângă un parcurs frumos, spectaculos, nu foarte dificil, reprezintă și artera de acces spre diverse trasee cu caracter alpin din Bucegi, mai ușoare sau mai grele, după experiența fiecăruia. Din ea se desprinde o intrare spre Creasta Coștila-Gălbinele (3A), de unde se începe și Hornul Coamei (2A), precum și trasee clasice precum Traseul Furcilor (4A), Traseul Surplombei Mari, Traseul celor 3 surplombe, Traseul Central (5B),Traseul Grotelor (3B) și multe altele.

Se pornește de la Căminul Alpin (925 m) spre vest, pe marcaj TR (traseul 9 Bucegi - Leaota) în urcuş uşor prin pădure, urmând poteca largă de pe Plaiul Munticelului spre cabana Poiana Izvoarelor, până în punctul La Măsurătoarea Urşilor (1310 m). Aici urcăm o pantă la stânga și ajungem la o mică bornă marcată cu roșu  (la cca 1 h de la pornire), unde lăsăm în stânga poteca nemarcată spre Valea Albă şi ne îndreptăm spre Refugiul Coştila. De la Refugiu, fie continuăm pe valea Coștilei, trecând de o mică săritoare (care se poate ocoli prin spatele refugiului), apoi începem ascensiunea propriu-zisă pe Valea Coștilei. Urmăm firul văii, ajungem la un pinten stâncos în punctul din care se ramifică spre dreapta poteca ce urcă în șaua Coama cu Jnepeni, către V. Gălbinelelor.

 

Urcarea ne poartă pe culmea care leagă Ţancul Ascutit (deasupra refugiului Coștila) de creasta Coștila-Gălbinele, culme care separă Coștila de valea Gălbinelelor. Ținem această culme cca. 3 minute, apoi coborâm spre firul Gălbinelelor la confluența celor două fire care formează valea principală. Pe timp favorabil (teren uscat) și cu experiență suficientă pe astfel de trasee, acest tronson se poate aborda fără asigurare (cu prize bune), existând și un traverseu dotat cu un cablu, care necesită mănuși de protecție. Din acest punct se recomandă și cască de protecție și coardă de rapel pentru siguranță. Pauza ne dă prilejul să observăm în stânga sus creasta Coștila-Gălbinele, iar în dreapta Coama dintre Văi, care desparte cele două fire.

 

Dacă alegem ascensiunea pe firul principal (gradul 1B), urcăm facil peste mici săritori, apoi ajungem la  o săritoarea mare (cca. 8 m), un bolovan încastrat între pereții văii, unde escaladăm prin dreapta printr-un horn, iar dacă avem un rucsac mai mare, este indicat să îl tragem peste săritoare cu o coardă. Cu bagaje mai mici, ocolul se poate face și prin stânga printr-un horn mai îngust de mici dimensiuni. Dincolo de acest sector mai dificil, valea capătă aspect de canion, cu mici săritori, care se depășesc rapid, apoi ajungem la a doua săritoare, care se escaladează prin dreapta, pe versant. Poteca ne duce rapid sub săritoarea a treia, care fie se ocolește pe aceeași potecă, fie ne strecurăm pe sub bolovan (rapel), asigurând coarda într-un piton aflat la ieșire.

Pe firul secundar, Vâlcelul Secundar al Gălbinelelor (gradul 1A), înaintarea se face mai facil, avem de trecut multe săritori, dar nici una nu pune probleme. La cca. 30 de minute ne abatem printr-un horn îngust la stânga, apoi străbatem un alt horn mai pământos care ne scoate deasupra firului principal.

 

Traseul pe Valea Gălbinelelor ajunge la ultima săritoare, Săritoarea Mare, care se depășește prin stânga, ocolind bolovanul care surplombează. De aici valea nu mai are obstacole deosebite, trecem câteva săritori fără probleme, ajungem la confluenta cu Hornul Coamei (gradul 1B) și reperăm Traseul Furcilor, deasupra unui prag imens, ce se desfășoară în Peretele Gălbinelelor. În partea finala a văii Gălbinele observăm fața sudică a Coltului Gălbinele, cu Strunga Colților și grota “Hotel Gălbinele”, unde ne putem adăposti la nevoie. De aici mai traversăm o zonă de horn pământos, apoi ținem o potecă clară în serpentine și ajungem pe Brâna Mare a Coștilei


 

Informații de pe ClimbRomania.com și Amintiridinmunti.blogspot.com

Photo: Amintiridinmunti.blogspot.com

 

Observații

Traseu alpin de abrupt grad dificultate 1B - cățărare elementară, nerecomandat turiștilor care nu sunt obișnuiți cu teren accidentat.

Vreme

Persoane care au contribuit si comentat

 

Traseul alpin de abrupt Valea Gălbinele - Brâna Mare a Coștilei in Bucegi-Leaota, Prahova is an uşor/mediu căţărare trail.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră