Traseul alpin de abrupt Valea Morarului - Vârful Omu

Valea Morarului, care separă Morarul de Bucşoiul, este o vale de origine glaciară, cu trei căldări largi, despărţite prin trepte uşor accesibile, fiind una dintre cele mai importante din abruptul răsăritean al Bucegilor.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
uşor/mediu
Distanţă
7,31km
Urcare
1500m
Coborâre
0m

Galerie

Tabs

Etape

Gura Diham - Valea Morarului - Poiana Morarului  - Creasta Balaurului - Vf. Omu

Descriere

Văile de abrupt ale Bucegilor te întâmpină cu peisaje impunătoare și surprinzătoare, un regal al priveliștilor, care te copleșește de cum intri. Brânele, colții și văile abrupte, presărate cu flori-de-colț, capre negre, petale colorate între verdele-crud al ierburilor fac din peisajul stâncos un loc de visare, care parcă te face să cugeți la fiecare pas și să visezi continuu.

Pornind de la Cabana Gura Diham (987 m), ne îndreptăm spre poiana Văii Cerbului, apoi schimbăm direcția spre N, pe firul Morarului, pe sub Piciorul Bujorului și Abruptul Prahovean, ajungând la intersecția cu marcajul TR (traseul 9) care ne conduce în Poiana Morarului, luminiş sălbatic şi izolat, cu un peisaj grandios, unde privirea ne este cucerită de imaginea superbă spre Peretele Nordic al Morarului. Străbatem în lung Poiana Morarului, ajungem la un pietroi inscripționat “Valea Morarului” cu vopsea roșie, pe care îl ocolim prin stânga, apoi intrăm în Poiana cu Urzici, unde ne ferim de ...urzici, trecând de vâlcelul Ţancurilor şi apoi peste bolovănişul care precede intersecția cu văile Râpa Zăpezii și Valea Adâncă, admirând Colții Morarului și ajungând sub Brâna Mare a Morarului, cu o succesiune de hornuri înalte, acoperite cu vegetaţie.

Urcăm Valea Morarului pe nesimțite până la peste 2000 de m altitudine, evităm câteva săritori mai problematice și ajungem sub Creasta Balaurului, fomată de-a lungul versantului sudic al Crestei Bucşoiului Mic. De aici, există două variante de acces la Cabana Vf. Omu, prima continuând prin amfiteatrul larg şi uşor înclinat al căldării superioare a văii, de unde vom urca pieptiș către SV, pe coastele puternic înclinate (în diagonală spre stânga), cca. 2 h până la Vf. Omu. Cea de-a doua variantă continuă, la fel de obositor, pe firul Morarului, până în Șaua Bucșoiului, apoi către S (spre stânga), până la Vf. Omu.

În condiţii de iarnă, ascensiunea Văii Morarului, deşi lipsită de dificultăţi tehnice, este lungă şi extenuantă și prezintă risc de avalanșe în porțiunea superioară, motiv pentru care este indicat să se facă numai pe o zăpadă consistentă şi în primele ore ale dimineţii.

 

Informații de pe ClimbRomania.com și La-povestile-mele.blogspot.com  

Photo: La-povestile-mele.blogspot.com

Observații

Traseu alpin de abrupt grad dificultate 1A - cățărare elementară, nerecomandat turiștilor care nu sunt obișnuiți cu teren accidentat.

Vreme

Persoane care au contribuit si comentat

 

Traseul alpin de abrupt Valea Morarului - Vârful Omu in Prahova, Braşov Ciclist is an uşor/mediu căţărare trail.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră