Traseul alpin Valea Seacă dintre Clăi - Brâul Mare al Jepilor (Brâul lui Răducu)

Traseu alpin între poteca Schiel ("Jepii Mari") şi Brâul Mare al Jepilor (Brâul lui Răducu)
Traseu alpin de abrupt între poteca Schiel ("Jepii Mari") - marcaj TA (traseul 7 Munții Bucegi Leaota) şi Brâul Mare al Jepilor (Brâul lui Răducu).
0

Trail Details [ro]

Dificultate
uşor/mediu
Distanţă
2,21km
Urcare
670m
Coborâre
0m

Galerie

Tabs

Etape

Bușteni - V. Jepilor - La Vinclu - Valea Seacă dintre Clăi - Șaua Clăii Mari

Descriere

Se pornește de la telecabina din Bușteni de la o altitudine de 880 de metri, având în față decorul abruptului prahovean al Bucegilor (dominat de Vârful Claia Mare și Caraimanul) și până la un punct este comun cu traseul Jepii Mici și Cascada Urlătoarea. Când ajungem la zona „La Vinclu”, unde potecile TA și PR se despart, urmăm scurt varianta TA, apoi menținem valea pârâului Valea Seacă dintre Clăi (V. Seacă a Jepilor). Valea Seacă dintre Clăi (cotată cu grad 1B) numără câteva săritori cu horn (porțiuni unde se trece de obicei prin tehnica ramonajului), săritori cu fereastră și înălțimea maximă de 15 m.

Pe timp favorabil (teren uscat) și cu experiență suficientă pe astfel de trasee, toate săritorile se pot aborda fără asigurare, pe firul văii (cu prize bune), dar există și pitoni pentru descățărare. Câteva săritori mai dificile se pot depăși pe variante de ocolire, cu pante unde există săgeţi albastre care să indice abordarea. Mai sus, panta se mai domolește și valea înierbată ne conduce în Şaua Clăii Mari (Şaua Brâului Mare al Jepilor), situată la 1852 m alt. Am făcut  cca. 3 -4 h de drumeție din Bușteni. Datorită zonelor friabile și a prezenței caprelor de munte care pot desprinde bolovănișuri, se recomandă echiparea cu cască și mănuși de protecție.

Din șa se face intrarea pe poteca nemarcată Brâna lui Răducu care conduce spre Jepii Mari și există un sector echipat cu cablu spre Vf. Claia Mare (1863 m), punct de belvedere panoramic spre Piatra Mare, Munții Baiului, și spre culmile învecinate între care Caraimanul cu Crucea Eroilor, Jepii Mari și cantonul Jepi.

 

Informații de pe Meet the Sun.ro

Observații

 

Traseu alpin de abrupt grad dificultate 1B - cățărare elementară, nerecomandat turiștilor care nu sunt obișnuiți cu teren accidentat.

Vreme

Persoane care au contribuit si comentat

 

Traseul alpin Valea Seacă dintre Clăi - Brâul Mare al Jepilor (Brâul lui Răducu) in Prahova, Bucegi-Leaota is an uşor/mediu căţărare trail.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră