tura Ciucas(partea nordica)

0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu/dificil
Distanţă
16,09km
Durată
4:45-6:00h
Urcare
1110m
Coborâre
1100m

Tabs

Indicaţii de orientare

Din centrul localităţii Vama Buzăului (unde se găseşte vechea clădire a Vămii), urmăm DJ 103A spre Dălghiu. După 7 kilometri, ajungem la valea Sasului şi cotim 90 de grade la stânga (sud-vest) pe un pod de piatră. Urmăm drumul pentru încă 2 km, până în capătul localităţii Dălghiu, unde drumul judeţean face o curbă strânsă la dreapta. De aici continuăm pentru 1,6 kilometri pe drumul larg, prin dreapta luncii Dălghiului, şi pe dreapta lăsăm traseul 20 spre Poiana Teslei. Continuăm pe drum, iar după o sută de metri lăsăm în stânga valea Prundului şi, după încă un kilometru, ajungem în Poiana Dălghiului, la o cabană de exploatare forestieră cu ţeavă de alimentare cu apă. De la cabana forestieră, mergem 80 de metri pe drumul forestier ce urcă în stânga şi, după gardul pepinierei, cotim la dreapta şi urcăm pe un drum de exlpoatare. Urmâm drumul pentru 760 de metri în urcare (120 de metri diferenţă de nivel), iar mai apoi poteca ce ne urcă în serpentine o diferenţă de nivel de aproape 300 de metri. Poteca urcă pe versantul estic al Plaiului Domnesc şi ajunge într-o zonă stâncoasă la 1470 de metri. Depăşim cu uşurinţă treptele de stâncă şi ajungem în şaua Ciucaş (1525 m). Prin pădure, cotim la dreapta, 180 de grade, trecem pe la baza unor pereţi stâncoşi şi, în al treilea perete de stâncă, găsim o mică fereastră. Urcăm pe sub ea şi la capătul peretelui suntem într-o şa aflată la 1673 m altitudine. Din această şa marcajele sunt foarte rare. Cotim dreapta, în urcare, până la Crucea lui Titi Negulici şi, pe creasta din dreapta noastră, vedem Mâna Dracului (Mâna cu Cinci Degete). Urmăm culmea slab marcată până când putem coborî în firul vâlcelului din dreapta, pe curbă de nivel. Traversăm vâlcelul şi apoi cotim la stânga şi urcăm direct pe culme, spre sud, având tot timpul în dreapta grupe de stânci golaşe singuratice. Poteca ne conduce în zona de vârf, la un stâlp metalic aflat la 50 de metri vest de vârful Ciucaş. De la stâlp, cotim stânga şi, după 50 de metri pe creastă, suntem pe vârful Ciucaş (1954 m).       

Etape

Poiana Dălghiu - Vf. Ciucaş (1954 m)-Şaua Teslei (1347 m) - Şaua Tigăilor (1745 m)-Poiana Teslei

Descriere

Pentru început marcajul CR merge împreună cu marcajul CA (traseul 20 spre Poiana Teslei), urmând cursul pârâului Dâlghiu, într-o urcare domoală, cu priveliştea măreaţă a abruptului NV al Ciucaşului la orizont, mai exact coasta dintre Vf. Ciucaș și Colţii Nitrii, întreruptă de numeroase stânci colţuroase pitorești).

Din Poiana Dălghiu, după câteva minute de urcuș pe șosea, lăsăm CA traseul 20 la dreapta și continuăm urcarea pe şoseaua care însoţeşte apa Dălghiului, prin rarişti de pădure.şi, după încă 1 km, ajungem la o cabană de exploatare forestieră cu ţeavă de alimentare cu apă. Din acest loc, drumul ce suie până-n creasta Ciucaşului este cunoscut de localnici sub numele de Plaiul Domnesc, cu un urcuș pieptiș pe muchia împădurită, la început pe un drum de exploatare, apoi pe o poteca ce ne urcă în serpentine o diferenţă de nivel de aproape 300 de m.

Urcăm pe versantul estic al Plaiului Domnesc şi ajungem într-o zonă stâncoasă la 1470 de m, unde ne întâmpină niște trepte de stâncă (colți spălați) la finele cărora ieșim în şaua Ciucaş (1525 m) cu perspective frumoase ale împrejurimilor. Trecem printre colți pitorești și ne îndreptăm spre Gemenii Ciucașului.

Continuând prin pădure, trecem pe la baza unor pereţi stâncoşi şi, în al treilea perete de stâncă, vom găsi o mică fereastră care ne scoate într-o şa aflată la 1673 m altitudine. De aici, marcajele devin foarte rare, putând pune probleme de orientare pe vreme potrivnică. Poteca urcă mai departe prin muşchi și afini apoi trece pe lângă două stânci alăturate şi ascuţite, ce-au primit numele de "Gemenii Ciucaşului".

Urcând printre stânci și boscheți rari de jnepeni (zona cea mai sălbatică a Ciucașului) vom ajunge la Crucea lui Titi Negulici, lăsând în dreapta o succesiune de cinci stânci uriașe și o formațiune ce se aseamănă cu o mână uriaşă cu cele cinci degete ridicate în sus, numită "Mâna Dracului". De aici poteca începe a urca pieptiş culmea abruptă spre vârful muntelui, pe serpentine, având tot timpul în dreapta grupe de stânci golaşe singuratice, reprezentative pentru Munții Ciucaș. Suntem sub Vf. Ciucaş, ce se aseamănă cu o piramidă uriaşă, apoi ajungem la un stâlp metalic de unde se face stânga și după cca. 50 de m pe creastă (traseul 1), ajungem pe vârful Ciucaş (1954 m) cu o cuprinzătoare vedere de ansamblu asupra întregului masiv şi împrejurimilor sale.

urmatorul sector se parcurge in coborare(invers)

Traseul nr. 20 CA este un traseu de dificultate medie, într-o drumeție de 2 h, fără probleme de orientare, într-un urcuș destul de solicitant pe 600 de m diferență de nivel, cu pornire din Poiana Dălghiului, spre Poiana Teslei. 

Traseul se desprinde din CR traseul 13, ce urcă lin din localitatea Dâlghiu, la Poiana Dălghiului. 100 de m mai jos de valea Prundului, urmăm drumul forestier ce merge pe sub muntele Dungu, la început mai abrupt şi apoi mai lin, spre prima poiană aflată la 1100 m alt, apoi intrăm în pădure, până la adăpătoarea pentru animale și primul izvor de sub Dungu (1200 m).

Poteca largă ne conduce la al doilea izvor (1262 m alt), apoi în şaua despădurită dintre Dungu şi Tesla (circa 1250m), având Abruptul Telsei în toată splendoarea lui pe partea dreaptă. Pe curbă de nivel, vom traversa o altă poiană lungă urcând 134 m diferenţă de nivel, iar apoi vom ajunge  la capătul N al Poienii Teslei (1380 m). Urmând linia ascendentă a poienii până la 1420 m, cotim la stânga, spre pădure, unde vom trece pe lângă două izvoare și continum pe curbă de nivel, prin pădure până în partea inferioară a Poienii Teslei. Ultimul segment coboară spre SE, pe lângă marginea pădurii, până la intersecţia cu CR traseul 14.

si acesta :

La capătul drumului, o săgeată indicatoare ne arată că trebuie să continuăm pe firul apei, urmând un fir îngust şi umbrit, pentru ca apoi să ieşim pe versantul drept al acestuia, la 1350 m alt (intersecţie cu traseul 21), De aici continuăm pe valea largă printr-o poiană lungă plină de vegetaţie, trecând pe lângă un observator de vânătoare. Ieșim din poiană, traversăm o altă poiană mai mică apoi continuăm pe valea seacă a Babaruncăi, prin pădure, urcând susținut până la 1550 m alt, unde ieşim în pajiştea alpină. 

Aici e timpul să ne clătim ochii cu perspective frumoase ale împrejurimilor: în stânga noastră avem piciorul vestic al Ciucaşului cu Turnul lui Goliat, o stâncă imensă sculptată neobișnuit de vânt, iar în dreapta observăm stâncăriile vârfului Bratocea. Poteca formată printre tufe de jneapăn şi de ienupăr, ne scoate în serpentine repetate, până sub turnurile vârfului Bratocea, de unde, pe un vâlcel pietros, ajungem la 1750 m alt. Urmează o coborâre de câţiva metri până la Șaua Tigăilor (1745 m) (intersecţie cu traseul de creastă BR - traseul 1 şi traseul 15), care ne înlesnește urcarea spre Vf. Ciucaș.

Observații

Accesibil în zona poiana Dălghiu-vârful Ciucaş doar turiştilor şi montaniarzilor antrenaţi. Marcaje rare în zona de gol alpin.

Vreme

Persoane care au contribuit

 

tura Ciucas(partea nordica) în Braşov, Prahova, Braşov Ciclist este un traseu de drumeţie mediu/dificil.

Etichete

0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră