07MN07: V. Avrigului - Cabana Suru - creasta principală

Traseul nr. 7 Triunghi Albastru este un traseu de pătrundere în arealul Munților Făgăraș, făcând legătura între punctul numit Podul Jibrii și creasta principală. În primă fază vom urma drumul ce iese din Avrig (cruce roșie) spre cabana Poiana Neamţului până la Podul Jibri, de unde vom continua pe drumul forestier peste pod, spre vest, pe Valea Jibra, printr-o zonă cu case de vacanţă şi pensiuni, apoi vom urca Culmea Moaşei, până la Cabana Suru. De la cabană marcajul ne urcă pe Fruntea Moașei, apoi pe creasta Moașei, ieșind în creasta principală în apropiere de Șaua Apei Cumpănite. Este un traseu de dificultate medie / dificilă, cu diferențe de nivel de peste 1500 de m, pe parcursul a 6 h de drumeție. Efortul depus ne va fi răsplătit de perspectiva asupra Cabanei Suru și asupra văilor înconjurătoare.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
medium/hard
Distanţă
12,60km
Durată
~6:00h
Urcare
1470m
Coborâre
80m
Vârf
1932m

Tabs

Indicaţii de orientare

Din Avrig, urcăm spre Poiana Neamţului pe DJ. La cantonul silvic, unde este şi o biserică de lemn, o luăm pe drumul forestier peste pod, spre vest. Există şi un stâlp indicator. Continuăm pe drumul forestier principal, trecem printr-o zonă cu case de vacanţă şi pensiuni. Drumul merge pe lângă vale până la o zonă de exploatare forestieră (stâlp indicator), de unde traversează râul şi urcă pieptiş spre vest. Urmăm poteca de pe Culmea Moaşei, TR până la Cabana Suru. Ajungem în poiana unde se află Cabana Suru, urcăm spre pădure şi traversăm un vâlcel scurt pentru a ajunge într-o altă poiană. Intrăm în pădure şi urcăm în serpentine până la ieşirea din pădure şi intrarea în golul alpin. Din Fruntea Moaşei, la vest de monument, continuăm matematic pe muchia Moaşei şi apoi uşor în traversare pe versantul vestic până la intersecţia cu creasta principală, la 1956 m altitudine. Aici se află un stâlp indicator.

Etape

Valea Avrigului - Podul Jibrii - Izvorul Florii - Culmea Moaşa - Cabana Suru - Culmea Moaşa - creasta principală

Descriere

Traseul nr. 7 TA este un traseu de dificultate medie, într-o drumeție de aprox. 6 ore, trecând pe la Cabana Suru și urcând în creastă principală în apropiere de Șaua Apei Cumpănite, la 1956 m altitudine unde se află un stâlp indicator.

Pornind din orașul Avrig, vom urma drumul comunal spre Poiana Neamțului (marcaj Cruce Roșie), printr-o zonă cu case de vacanţă şi pensiuni, și după 10 kilometri vom ajunge la Podul Jibrii, unde un stâlp indicator, marchează intrarea în traseu. De aici vom continua pe un drum forestier marcat cu triunghi albastru, pe care parcurgem încă 8 km până la Poiana Florilor (960 m). Atenție, la 1.3 Km de la Gura Jibrii, există barieră!

Urmează ascensiunea spre Culmea Moaşei, într-o urcare pieptișă în serpentine și în aproximativ 30 minute vom ajunge la 1130 m altitudine, în  Curmătura La Cărarea Florii, unde întâlnim poteca dinspre Sebeșul de Sus, marcaj  triunghi roșu (traseul 6). Alături de acesta ne vom continua itinerarul până în poiana unde se află Cabana Suru, într-un urcuș pronunțat pe Muchia Moașei, trecând de o zonă ușor accidentată, pentru aproximativ 1 h. Cabana Suru a fost modernizată recent, dispune de 35 de locuri în 4 camere și are o gazdă generoasă și discretă, iar curățenia și omenia sunt la mare preț.

De la cabană, vom urca din nou spre pădure, unde vom traversa un vâlcel scurt, apoi o poiană și vom continua în serpentine până la ieşirea în golul alpin, unde vom întâlni Monumentul Salvamontiștilor, ca simbol al operațiunilor de salvare din 18 martie 1980, unde o avalanșă a curmat viața salvatorului. Din Fruntea Moaşei, la vest de monument, vom  continua matematic pe muchia Moaşei, iar în apropierea crestei principale ne vom îndrepta către Șaua Apei Cumpănite, unde vom întâlni marcajul Bandă Roșie (stâlp indicator).

Observații

Marcaj bun. Recomandat până la Cabana Suru.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit

 

V. Avrigului - Cabana Suru - creasta principală în Făgăraş, Sibiu este un traseu de drumeţie mediu/dificil.

Etichete

0
0 voturi

Comentarii

Your Comment