Touristik Label - 1007MN07: V. Avrigului - Cabana Suru - creasta principală

Legătura Valea Avrigului - sub Vf. Moașa, pe la Cabana Suru
Traseul 7 Triunghi Albastru face legătura între punctul numit Podul Jibrii și creasta principală (1956 m), în apropiere de Vf. Moașa, trecând peste Culmea Moaşei, pe la Cabana Suru și Monumentul Salvamontiștilor. Iarna, ultimul segment spre creastă este accesibil doar cu echipament specific, în funcție de cantitatea și calitatea zăpezii.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu/dificil
Distanţă
12,57km
Durată
3:30-6:00h
Urcare
1470m
Coborâre
80m
Vârf
1932m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Din Avrig, urcăm spre Poiana Neamţului pe DJ. La cantonul silvic, unde este şi o biserică de lemn, o luăm pe drumul forestier peste pod, spre vest. Există şi un stâlp indicator. Continuăm pe drumul forestier principal, trecem printr-o zonă cu case de vacanţă şi pensiuni. Drumul merge pe lângă vale până la o zonă de exploatare forestieră (stâlp indicator), de unde traversează râul şi urcă pieptiş spre vest. Urmăm poteca de pe Culmea Moaşei, TR până la Cabana Suru. Ajungem în poiana unde se află Cabana Suru, urcăm spre pădure şi traversăm un vâlcel scurt pentru a ajunge într-o altă poiană. Intrăm în pădure şi urcăm în serpentine până la ieşirea din pădure şi intrarea în golul alpin. Din Fruntea Moaşei, la vest de monument, continuăm matematic pe muchia Moaşei şi apoi uşor în traversare pe versantul vestic până la intersecţia cu creasta principală, la 1956 m altitudine. Aici se află un stâlp indicator.

Etape

Valea Avrigului - Podul Jibrii - Izvorul Florii - Culmea Moaşa - Cabana Suru - Culmea Moaşa - creasta principală

Descriere

Traseul 7 TA face legătura între localitatea Sebeşu de Sus și creastă principală în apropiere de Vf. Moașa, la 1956 m alt, trecând pe la Cabana Suru și Monumentul Salvamontiștilor. Este un traseu destul de dificil, cu peste 1500 m diferențe de nivel, în cca 6 h de drumeție. Iarna, segmentul Cabana Suru - sub Vf. Moașa poate fi periculos.

Dacă pornim din orașul Avrig, vom urma drumul comunal spre Poiana Neamțului (marcaj CR), printr-o zonă cu case de vacanţă şi pensiuni, și după aprox. 10 km, ajungem la Podul Jibrii, unde un stâlp indicator, marchează intrarea în traseu. Continuăm pe un drum forestier marcat TA, pe care parcurgem încă 8 km până la Poiana Florilor (960 m). Atenție, la 1.3 Km de Gura Jibrii, există barieră!

Ascensiunea spre Culmea Moaşei debutează cu o urcare pieptișă în serpentine și în aprox 30 min ajungem la 1130 m alt, în Curmătura La Cărarea Florii, unde întâlnim poteca dinspre Sebeșul de Sus, marcaj TR (traseul 6). 

Pe parcurs comun (aprox. 1 h), într-un urcuș pronunțat pe Muchia Moașei, trecem de o zonă ușor accidentată și ajungem în poiana unde se află Cabana Suru. Cabana Suru a fost modernizată recent, dispune de 35 de locuri în 4 camere și are o gazdă generoasă și discretă, iar curățenia și omenia sunt la mare preț.

De la Cabana Suru urcăm din nou spre pădure, traversăm un vâlcel scurt, apoi o poiană și continuăm în serpentine până la ieşirea în golul alpin, unde se află Monumentul Salvamontiștilor, ca simbol al operațiunilor de salvare din 18 martie 1980, unde o avalanșă a curmat viața salvatorului. Efortul depus ne va fi răsplătit de perspectiva asupra Cabanei Suru și asupra văilor înconjurătoare. Din Fruntea Moaşei, la V de monument, continuăm matematic pe muchia Moaşei, iar în apropierea crestei principale ne îndreptăm la E de Vf. Moașa, la 1956 m alt, unde întâlnim stâlpul indicator BR (traseul 1).

Observații

Marcaj bun. Recomandat până la Cabana Suru.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit si comentat

 

V. Avrigului - Cabana Suru - creasta principală în Sibiu, Făgăraş este un traseu de drumeţie mediu/dificil.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră