Touristik Label - 407MN41: V. Buda - Culmea Jorzea - Transfăgărăşan

Legătura Valea Buda - Piscul Negru, pe Culmea Năneasa
Traseul 41 Cruce Albastră este traseul de legătură între Valea Buda și Transfăgărăşan (Valea Caprei), în apropiere de Complexul Turistic Piscul Negru. Poteca traversează Culmea Năneasa până sub vârful Piscul Negru, apoi coboară la Valea Caprei. Trece câteva sectoare de grohotiș și vâlcele expuse. Necesită echipament adecvat pentru alpinism de iarnă și o bună orientare în teren.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu/dificil
Distanţă
14,38km
Durată
~7:00h
Urcare
1540m
Coborâre
1360m
Vârf
2135m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Din zona cantonului forestier din Valea Buda, părăsim drumul de exploatare şi urcăm spre NV prin pădure. Marcajul este rar şi poteca poate fi uşor pierdută. Ajungem într-o zonă de exploatare forestieră şi continuăm pe drumul forestier până într-o poiană cu mai multe stâne. Traversăm poiana înspre NV şi ieşim în culme. Continuăm spre nord pe culme (Atenţie la câinii ciobăneşti!). Dintr-o şa, coborâm pe poteca care la început e destul de clară şi coboară în zig-zag spre V-NV, dar pe măsură ce intră în zona cu vegetatie, poteca se pierde şi orientarea este dificilă. Potecă coteşte brusc înspre nord şi continuă printr-o lungă traversare pe curbă de nivel trecând de mai multe picioare ce coboară din creastă, până când urcă din nou în pădure. Atenţie, în zona de traversare orientarea este dificilă! Prin pădure se coboară până într-o poiană cu stână, iar de aici poteca este clară până la drumul Transfăgărăşan.

Etape

Valea Buda - Şaua Jorzea - Culmea Jorzea - sub Vf. Piscul Negru - Transfăgărăşan

Descriere

Traseul 41 CA face legătura între V. Buda (Pna. Mușețeica) și V. Caprei (Complex Piscul Negru), traversând Culmea Năneasa până sub Vf. Piscul Negru. Este un traseu solicitant, cu aprox. 3000 m diferențe de nivel, în cca. 7 h de drumeție, cu sectoare expuse avalanșelor. Efortul depus ne este răsplătit de perspectiva asupra Transfăgărășanului, picioarelor ce se desprind din creasta principală: Culmea Mușețeica - Piscul Negru - Jorzea - Ciocanu și a V. Caprei (la V) și Mușețica și Buda (la E).

Pornim din zona fostului canton forestier Mușețeica, din Valea Buda, traversăm râul și urcăm în Poiana Mușețeica, lângă fostul baraj. Aici părăsim drumul de exploatare și continuăm spre NV prin pădure, pe o potecă slab vizibilă (marcaj slab). Până la stânele din Poiana Năneasa urmăm un drum forestier, iar cei cca 600 de m diferență de nivel parcurși din Valea Buda, nu sunt deloc de neglijat.

După ce ocolim bazinul pârâului Cornea, ajungem la peste 1800 m alt, în culmea ce se desprinde din Vârful Jorzea (2172 m) și continuăm urcarea pe culme, pentru cca. 4 km (Atenţie la câinii ciobăneşti!), până într-o șa, sub vârful Piscul Negru. Aici facem stânga, în serpentine, spre V-NV și trecem de mai multe picioare ce coboară din creastă. Orientarea în zona de traversare este dificilă, marcajele fiind foarte rare și șterse!

Coborâm prin pădure până într-o poiană cu stână (Stâna Piscul Negru), o ocolim și după aprox 1 h, depășim o zonă de grohotiș și trecem peste două pâraie în cascade, apoi ajungem la drumul Transfăgărășan care ne conduce la Piscul Negru. Complex Piscul Negru este o bază de pornire spre traseele din culmile ce delimitează Valea Caprei, astfel:

- pe Piciorul Lespezilor urcă PR (traseul 22), sub Muntele Podeanu CR (traseul 23);

- pe valea Izvorul Călțunului - Lacul Călțun TA (traseul 26)

- pe Muntele Paltinu urcă PA (traseul 27), în timp ce BA (traseul 40) trece pe lângă Cascada Capra și câteva vâlcele expuse, până spre Lacul Capra.

Observații

Marcaj foarte rar şi vechi, poteca se pierde uşor.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit si comentat

 

V. Buda - Culmea Jorzea - Transfăgărăşan în Argeş, Făgăraş este un traseu de drumeţie mediu/dificil.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră