07MN41: V. Buda - Culmea Jorzea - Transfăgărăşan

Traseul nr. 41 Cruce Albastră este traseul de legătură între Valea Buda și Transfăgărăşan, în apropiere de Complexul Turistic Piscul Negru. În primă fază, traseul urcă în Poiana Mușețeica, lângă fostul baraj și canton. De aici se continuă prin pădure, pe o potecă care poate fi ușor pierdută, ajunge la un drum forestier care ne conduce în culme, și traversează Culmea Jorzea până sub vârful Piscul Negru, într-o șa. Urmează o coborâre în zig-zag spre V-NV, trecând de mai multe picioare ce coboară din creastă, se ajunge la Stâna Piscul Negru și se continuă prin pădure, pe un marcaj clar până la drumul Transfăgărăşan. Este un traseu solicitant, însumând aproape 3000 de m diferențe de nivel, în cca. 7 h de drumeție, cu sectoare expuse avalanșelor. Efortul depus ne va fi răsplătit de perspectiva frumoasă asupra Transfăgărășanului, a vârfurilor ce se desprind din creasta principală pe Culmea Mușețeica - Piscul Negru - Jorzea - Ciocanu și a văii Caprei la vest și Mușețica și Buda la est.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
medium/hard
Distanţă
14,40km
Durată
~7:00h
Urcare
1540m
Coborâre
1360m
Vârf
2135m

Tabs

Indicaţii de orientare

Din zona cantonului forestier din Valea Buda, părăsim drumul de exploatare şi urcăm spre NV prin pădure. Marcajul este rar şi poteca poate fi uşor pierdută. Ajungem într-o zonă de exploatare forestieră şi continuăm pe drumul forestier până într-o poiană cu mai multe stâne. Traversăm poiana înspre NV şi ieşim în culme. Continuăm spre nord pe culme (Atenţie la câinii ciobăneşti!). Dintr-o şa, coborâm pe poteca care la început e destul de clară şi coboară în zig-zag spre V-NV, dar pe măsură ce intră în zona cu vegetatie, poteca se pierde şi orientarea este dificilă. Potecă coteşte brusc înspre nord şi continuă printr-o lungă traversare pe curbă de nivel trecând de mai multe picioare ce coboară din creastă, până când urcă din nou în pădure. Atenţie, în zona de traversare orientarea este dificilă! Prin pădure se coboară până într-o poiană cu stână, iar de aici poteca este clară până la drumul Transfăgărăşan.

Etape

Valea Buda - Şaua Jorzea - Culmea Jorzea - sub Vf. Piscul Negru - Transfăgărăşan

Descriere

Traseul nr. 41 CA este un traseu destul de dificil, urmând poteca ce urcă de la cantonul  Mușețeica prin pădure, apoi printr-o poiană cu stâne pe Culmea Jorzea, traversând apoi spre V-NV picioarele ce coboară din creastă spre Transfăgărășan, pentru a ajunge în cele din urmă la drum. Este un traseu cu marcaj foarte vechi și rar, care se poate pierde ușor, iar iarna, în funcție de cantitatea și calitatea zăpezii, e necesar echipament adecvat pentru ascensiunile de alpinism de iarnă, având sectoare expuse avalanșelor.

Pornind din zona fostului cantonului forestier Mușețeica, din Valea Buda, se traversează râul și se urcă în Poiana Mușețeica, lângă fostul baraj și canton. Aici vom părăsi drumul de exploatare și vom continua spre NV prin pădure, pe o potecă care poate fi pierdută ușor. Până la stânele din Poiana Năneasa vom urma un drum forestier, iar cei cca 600 de metrii diferență de nivel parcurși din Valea Buda, nu sunt deloc de neglijat.

În continuare vom ocoli bazinul pârâului Cornea, ajungând la peste 1800 de m altitudine, în culmea ce se desprinde din Vârful Jorzea (2172 m) și vom continua urcarea pe culme, pentru cca. 4 km (Atenţie la câinii ciobăneşti!), până într-o șa, sub vârful Piscui Negru. Aici vom coti la stânga, continuând în zig-zag pe curbă de nivel spre V-NV și trecând de mai multe picioare ce coboară din creastă, pentru a urca din nou în pădure. Orientarea în zona de traversare este dificilă, marcajele fiind foarte rare și șterse!

Continuând prin pădure vom coborî până într-o poiană cu stână (Stâna Piscul Negru), o vom ocoli, și după aprox 1 h, depășind o zonă de grohotiș și trecând peste două pâraie în cascade, vom ajunge la drumul național Transfăgărășan care ne conduce în amonte cantonul Piscul Negru.

Complexul Tursitic Piscul Negru este o bază de pornire spre traseele din culmile ce delimitează Valea Caprei. Astfel, de aici se poate ajunge:

  • pe Piciorul Lespezilor, pe marcaj Bulină Roșie (traseul 22);
  • în Șaua Podeanu Florea, pe marcaj Cruce Roșie (traseul 23);
  • la Lacul Călțun, pe marcaj Triunghi Albastru (traseul 26);
  • în creasta principală, în șaua Paltinu, pe marcaj Bulină Albastră (traseul 27);
  • la Lacul Capra, pe marcaj Bulină Albastră (traseul 40);
  • sau pe Muntele Piscul Negru – Cantonul Mușețeica (traseul nostru).
Observații

Marcaj foarte rar şi vechi, poteca se pierde uşor.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit

 

V. Buda - Culmea Jorzea - Transfăgărăşan în Făgăraş, Argeş este un traseu de drumeţie mediu/dificil.

Etichete

0
0 voturi

Comentarii

Your Comment