07MN49: V. Buda - Curmătura Moldoveanului

Traseul nr. 49 Triunghi Galben este traseul de legătură între stânele din Podul Giurgiului și Curmătura Moldoveanului, în creasta principală a Făgărașului. Intrarea în traseu se face, după ce urmăm drumul forestier de pe Valea Buda, până la confluența văilor Orzăneaua şi Podu Giurgiului, la stânele din Podul Giurgiului. De aici, traseul nostru continuă spre stâna aflată la confluența văilor Orzăneaua şi Izvorul Moldoveanului, apoi urcă pieptiș la dreapta în serpentine, pentru a evita valea care formează un canion accidentat..Ultimul sector de potecă duce în căldarea de sub Curmătura Moldoveanului, de unde se urcă susținut până în șa. Este un traseu destul de solicitant, cu cca. 900 de m diferențe de nivel, în aprox. 3 h de drumeție. Efortul depus ne va fi răsplătit de perspectiva frumoasă asupra Văii Izvorul Moldoveanului și a crestei principale.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
medium
Distanţă
4,30km
Durată
~3:00h
Urcare
900m
Coborâre
70m
Vârf
2289m

Tabs

Indicaţii de orientare

Din drumul Transfăgărăşan, intrăm pe Valea Buda pe un drum forestier pietruit şi după aproximativ 18 km ajungem la capătul drumului, la confluenţa văilor Orzăneaua şi Podu Giurgiului. Aici întâlnim câteva stâne. Traversăm râul spre est şi urcăm spre stâna aflată la confluenţa văilor Orzăneaua şi Izvorul Moldoveanului. Trecem pe lângă stână şi urcăm până la piciorul dintre cele 2 văi, unde poteca intră în pădure. După o traversare ascendentă spre est, urcăm în serpentine pe marginea NE a văii, că să evităm valea care formează un canion accidentat. Ajungem în căldarea de sub Curmătura Moldoveanului, o traversăm spre E şi urcăm susţinut până în şa. De aici, putem urca spre Vf. Modoveanu, spre nord.

Etape

Valea Buda - Curmătura Moldoveanului

Descriere

Traseul nr. 49 TG este un traseu de dificultate medie, cu o ascensiune de cca. 900 de m, urmând poteca ce trece apa Orzănelei, pe lângă cascada omonimă și continuând spre est, evitând canionul Pârâului Moldoveanu, pentru a urca prin Căldarea Moldoveanului în curmătura crestei desprinse din Moldoveanu. Este un traseu cu marcaj bun, ce poate pune probleme iarna, în funcție de cantitatea şi calitatea zăpezii.

Pentru a ajunge la stânele din Podul Giurgiului, se urmează drumul Transfăgărăsan în amonte de Barajul Vidraru, pentru cca. 22 km, apoi se intră pe Valea Buda, traversând apa de pe un mal pe altul de două ori și depășind frumoase pâraie și cascade, până la confluenta cu Pârâul Mircea. De aici drumul continuă încă cca 2 km, depășind un baraj în ruine, apoi cantonul Buda, și după ultimul pod, se ajunge la capătul drumului forestier, la stânele din Podul Giurgiului. De la stâne, poteca marcată cu Triunghi Galben trece apa Orzănelei și ajunge la confluența cu pârâul Moldoveanu, de unde vom admira frumoasa Cascadă Orzănele. Situată pe pârâul Orzăneaua, cascada Orzănele are o înălțime de cca. 20 m, la altitudinea de 1600 m.

De aici vom urca spre E-NE pe malul pârâul Moldoveanu, vom depăși stâna Moldoveanu și vom continua prin pădurea de rășinoase, într-un urcuș accentuat spre est. Urcând în serpentine pe marginea NE a văii, ca să evităm valea care formează un canion accidentat și la cca. 2 ore de la plecare, vom ajunge în căldarea Moldoveanu.

În continuare, poteca urmărește un pârâiaș, afluent al pârâului Moldoveanu, prin jnepeni, ienuperi și pajiști alpine, trece de un bordei unde se poate înnopta, în porțiunea centrală a Căldării și continuă spre E, în urcare susținută pe serpentine care ne conduc în Curmătura Moldoveanu (2330 m), marcată cu stâlp indicator.

Curmătura Moldoveanu marchează intersecția cu marcajele Cruce Roșie, ce urcă peste Muntele Țuica și Picuiata (traseul 50) și marcajul Triunghi Albastru, ce urcă pe Muntele Scărișoara (traseul 53), alături de care putem continua spre nord, peste Vârful Roșu, spre Vârful Moldoveanu, acoperișul României.

Observații

Marcaj bun.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit

 

V. Buda - Curmătura Moldoveanului în Făgăraş, Argeş este un traseu de drumeţie mediu.

Etichete

0
0 voturi

Comentarii

Your Comment