Touristik Label - 1207MN55: V. Rea - Curmătura Maliţei

Legătura Valea Rea - Curmătura Maliţei, peste M. Furfurescu
Traseul 55 Triunghi Roșu este traseul de legătura între Valea Rea (zona fostul lac de acumulare Balta Pojarnei) și Curmătura Maliței. Traseul urmează un drum forestier până în Culmea Muntelui Furfuescu, printr-o zonă de exploatări forestiere, trece de stâna Furfuescu și urcă în Curmătura Maliței. Priveliști spre Valea Rea și Culmea Malița, însă peisajul dezolant al tăierilor de pădure, ne lasă un gust amar.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu
Distanţă
6,30km
Durată
2:30-3:30h
Urcare
820m
Coborâre
200m
Vârf
1804m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Din Valea Rea, urcăm pe un drum forestier modernizat până când ajungem într-o zonă haotică rămasă în urma unei exploatări forestiere agresive. În faţă se deschide un tablou dezolant cu mai multe muchii complet defrişate. Intrăm în zona de defrişare şi urcăm pe reţeaua de drumuri forestiere alegând drumul cel mai accesibil. Ne orientăm spre V-SV și ajungem la zona fostei liziere a pădurii. Orientarea este foarte dificilă datorită faptului ca nu mai există marcaje. Trebuie să nimerim o poiană pe care o traversăm spre sud ca să ajungem la o stână. Continuăm în urcare oblică S-SV, intrăm în pădure și traversăm mai multe vâlcele şi ajungem într-o zonă cu vegetaţie pitică şi jnepeniş. Urcăm spre S-SV pe versantul estic al Muntelui Furfuescu până în Curmătura Maliţei. De aici, putem urca spre Vârful Moldoveanu pe traseul marcat cu triunghi albastru.

Etape

Valea Rea - Curmătura Maliţei

Descriere

Traseul 55 TR face legătura între Valea Rea și Curmătura Maliței, pe un parcurs greu de urmărit din cauza tăierilor de pădure. Deși scurt, este un traseu dificil, cu peste 1000 m diferențe de nivel, în cca. 3-3.5 h de drumeție. 

Ca să ajungem la punctul de start al traseului, urmăm TR (traseul 54) dinspre  comuna Nucșoara, pe drumul pietruit modernizat Valea Râul Doamnei, apoi pe drumul forestier Valea Rea, trecem de Bahna Rusului, de barajul de la Lacul Văsălatu, apoi de Gura Văilor (confluența pârâurilor Valea Rea și Zârnei) și ajungem la vechiul baraj Balta Pojarnei. Admirăm din loc în loc căderile de apă și poienițele numai bune de campat.

De la fostul lac de acumulare Balta Pojarnei, găsim un drum forestier spre stânga, care urcă într-o zonă haotică rămasă în urma unei exploatări forestiere agresive, un tablou dezolant cu mai multe muchii complet defrișate și o reţea de drumuri forestiere. Alegem drumul cel mai accesibil. 

Continuăm spre S-SV pe versantul estic al Muntelui Furfuescu și ajungem într-o poiană. Un urcuș mai domol, peste vâlcele și rariști, ne scoate la stâna Furfuescu. Odată ieșiți la gol alpin, străbatem o zonă cu vegetaţie pitică şi jnepeniş și ieșim în Curmătura Maliţei (1822 m). De aici putem urca spre Vârful Moldoveanu, peste Muntele Scărișoara și custura Scărișoara - Galbena - Roșu (segment cu risc de avalanșe pe timp de iarnă), pe poteca TA (traseul 53).

Observații

Marcaj rar, pierdut din cauza defrişărilor.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit si comentat

 

V. Rea - Curmătura Maliţei în Argeş, Făgăraş este un traseu de drumeţie mediu.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră