07MN59: V. Sâmbetei - Fereastra Mică a Sâmbetei

Traseul nr. 59 Triunghi Galben este traseul de legătură între Cabana Valea Sâmbetei și Fereastra Mică a Sâmbetei, în apropiere Refugiului Salvamont din creasta principală. În primă fază se urmează firul văii, apoi se merge pe direcţia unui stâlp de marcaj care părăsește valea pe versantul estic. Urmând un vâlcel, se ajunge în căldarea înierbată a Ferestrei Mici sub Vf. Slănina şi Gălăşescu Mic, de unde un ultim urcuș pieptiş, în zig-zag, printr-un jgheab, ne conduce în creasta principală. Este un traseu solicitant, cu cca. 650 de m diferențe de nivel, într-o ascensiune de aprox. 1.5 h. Efortul depus ne va fi răsplătit de perspectiva frumoasă asupra vârfurilor Slănina și Gălășeșcu, a căldării de sub creastă și a crestei principale.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
medium/hard
Distanţă
1,60km
Durată
~1:30h
Urcare
660m
Coborâre
0m
Vârf
2190m

Tabs

Indicaţii de orientare

De pe Valea Sâmbetei, din locul în care traseul către Fereastra Mare urcă spre est, continuăm pe firul văii spre sud. Părăsim valea pe direcţia unui stâlp de marcaj pe care îl observăm pe versantul estic al văii. Urcăm printr-un vâlcel care ne scoate într-o zonă cu jnepeniş în căldarea de sub Vf. Slănina şi Gălăşescu Mic. În faţă se observă culoarul care ne conduce către Fereastra Mică a Sâmbetei. Urcăm pe direcţia lui şi când panta devinde mai accentuată şi culoarul e mai proununţat urcăm pe marginea lui estică. Poteca urcă pieptiş, în zig-zag, până atinge creasta în apropierea Refugiului Salvamont din Fereastra Mică a Sâmbetei.

Etape

Valea Sâmbetei - Fereastra Mică a Sâmbetei

Descriere

Traseul nr. 59 TG este un traseu dificil, urmând poteca ce urcă abrupt în Fereastra Mică a Sâmbetei, pe firul pietros al văii, apoi pe versantul estic până în căldarea de sub creastă, de unde se continuă printr-un horn.. Este un traseu cu marcaj pe alocuri șters, ce poate pune probleme în condiții de vizibilitate scăzută și nerecomandat iarna din cauza avalanșelor, în funcție de cantitatea și calitatea zăpezii.

Pentru a intra în traseu, vom urma poteca ce urcă pe Valea Sâmbetei de la Complexul Turistic omonim până la Cabana Valea Sâmbetei, marcaj Triunghi Roșu (traseul 60). Odată ajunși la cabană, la limita golului alpin, la altitudinea de 1400 m, ne vom bucura de o frumoasă priveliște asupra văii și asupra Ferestrei Mari a Sâmbetei, făcând un popas la cabana ce e deschisă tot timpul anului.

Vom continua spre sud pe poteca marcată cu triunghi rosu până la confluenta celor două pâraie care formează Râul Sâmbăta., întâlnind marcajul punct albastru al traseului 57 spre Curmătura Răcorelelor. Ajunși în punctul în care traseul către Fereastra Mare urcă spre est (traseul 63), vom continua domol spre sud, pe firul pietros al văii, pe partea stângă și apoi vom părăsi valea pe direcţia unui stâlp de marcaj pe care îl observăm pe versantul estic al văii.

În continuare vom urma un vâlcel care ne scoate într-o zonă cu jnepeniș, de unde vom depăși pragul glaciar și vom intra în căldarea înierbată a Ferestrei Mici, sub Vârful Slănina și Gălăşescu Mic. Vom străbate căldarea spre sud, mai aproape de Muchia Slănina ce o delimitează spre est și vom urca pieptiș pe un grohotiș instabil, pe sub creasta principală, printr-un horn. La capătul lui vom ajunge în Fereastra Mică (2191m), în apropierea Refugiului Salvamont, unde întâlnim poteca de creastă marcată cu bandă roșie (traseul 1). În creastă nu există stâlp indicator, dar veți lua ca reper refugiul Salvamont din Fereastra Mică.

Observații

Marcaj foarte rar şi şters.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit

 

V. Sâmbetei - Fereastra Mică a Sâmbetei în Făgăraş, Braşov este un traseu de drumeţie mediu/dificil.

Etichete

0
0 voturi

Comentarii

Your Comment