Touristik Label - 1107MN59: V. Sâmbetei - Fereastra Mică a Sâmbetei

Legătura Cabana Valea Sâmbetei - Fereastra Mică a Sâmbetei
Traseul 59 Triunghi Galben este traseul de legătură între Cabana Valea Sâmbetei și Fereastra Mică a Sâmbetei, în apropiere Refugiului Salvamont din creasta principală. Traseul urcă pieptiș pe un vâlcel în căldarea înierbată a Ferestrei Mici, sub Vf. Slănina şi Gălăşescu Mic. Necesită echipament adecvat pentru alpinism de iarnă - culoar expus avalanșelor. Priveliști spre căldarea Răcorelelor și creasta principală.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu/dificil
Distanţă
1,57km
Durată
1:00-1:30h
Urcare
660m
Coborâre
0m
Vârf
2190m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

De pe Valea Sâmbetei, din locul în care traseul către Fereastra Mare urcă spre est, continuăm pe firul văii spre sud. Părăsim valea pe direcţia unui stâlp de marcaj pe care îl observăm pe versantul estic al văii. Urcăm printr-un vâlcel care ne scoate într-o zonă cu jnepeniş în căldarea de sub Vf. Slănina şi Gălăşescu Mic. În faţă se observă culoarul care ne conduce către Fereastra Mică a Sâmbetei. Urcăm pe direcţia lui şi când panta devinde mai accentuată şi culoarul e mai proununţat urcăm pe marginea lui estică. Poteca urcă pieptiş, în zig-zag, până atinge creasta în apropierea Refugiului Salvamont din Fereastra Mică a Sâmbetei.

Etape

Valea Sâmbetei - Fereastra Mică a Sâmbetei

Descriere

Traseul 59 TG face legătura între Cabana Valea Sâmbetei și Fereastra Mică a Sâmbetei pe un culoar expus în caz de avalanșe. Este un traseu solicitant cu peste 650 m diferențe de nivel, în cca. 1 - 1.5 h. Poate pune probleme în condiții de vizibilitate scăzută.

Pentru a intra în traseu, urmăm poteca TR ce urcă pe Valea Sâmbetei de la Complexul Turistic până la Cabana Valea Sâmbetei (traseul 60). Odată ajunși la cabană (deschisă tot timpul anului), la limita golului alpin (1400 m alt), ne putem bucura de frumoasa priveliște asupra văii și asupra Ferestrei Mari a Sâmbetei și putem face un popasi.

Continuăm spre S pe poteca TR până la confluența celor două pâraie care formează Râul Sâmbăta, loc unde întâlnim PA (traseul 57) spre Curmătura Răcorelelor. Aici TR continuă către Fereastra Mare. Noi urmăm PA, pe firul pietros al văii, pe partea stângă și ajungem la un stâlp de marcaj pe care îl observăm pe versantul estic al văii. 

Este locul de unde TG urcă pe un vâlcel care ne scoate într-o zonă cu jnepeniș, depășește un prag și intră în căldarea înierbată a Ferestrei Mici, sub Vârful Slănina și Gălăşescu Mic. Străbatem căldarea spre S, mai aproape de Muchia Slănina (ce o delimitează la E) și urcăm pieptiș pe un grohotiș instabil, pe sub creasta principală, printr-un horn (culoar expus la avalanșe). La capătul lui vom ajunge în Fereastra Mică (2191 m), în apropierea Refugiului Salvamont, unde întâlnim poteca de creastă BR (traseul 1C) În creastă nu există stâlp indicator, dar puteții lua ca reper refugiul Salvamont din Fereastra Mică.

Observații

Marcaj foarte rar şi şters.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit si comentat

 

V. Sâmbetei - Fereastra Mică a Sâmbetei în Braşov, Argeş, Făgăraş este un traseu de drumeţie mediu/dificil.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră