Touristik Label - 907MN63: V. Sâmbetei - sub Vf. La Cheia Bândei

Legătura “La Cruce” - Șaua Colții Bândei (creasta principală)
Traseul 63 Punct Roșu este traseul de legătură între Valea Sâmbetei și creasta principală (sub Vf. La Cheia Bândei). Necesită echipament adecvat pentru alpinism de iarnă - zone expuse avalanșelor. Priveliști spre Colțului Bălăceni și Căldarea Mare a Sâmbetei, creasta principală și vârfurile Dara și Hârtop.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu
Distanţă
1,56km
Durată
1:30-2:00h
Urcare
580m
Coborâre
0m
Vârf
2289m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Din căldarea superioară a Sâmbetei de sub Colţul Bălăceni, ne îndreptăm spre est urcând un mic prag. De aici, pe marginea puţin profilată a unei coame, urcăm susţinut către Culmea Sâmbetei. După câteva zig-zag-uri ajungem în traseul care traversează Culmea Sâmbetei din Lisa până în Cheia Bândei. Din apropierea crestei, poteca se îndreaptă spre sud. După câteva sute de metri intersectăm traseul crestei principale.

Etape

Valea Sâmbetei - sub Vf. La Cheia Bândei

Descriere

Traseul 63 PR face legătura între locul numit “La Cruce” și Șaua Colții Bândei, trecând prin căldarea Mare a Sâmbetei de sub Fereastra Mare a Sâmbetei. Este un traseu destul de dificil, cu peste 500 m diferență de nivel, în cca. 1.5 -2 h. Poate pune probleme de orientare în condiții de vizibilitate scăzută - traversează zone expuse avalanșelor. 

Pentru a ajunge în locul numit “La Cruce” / “Crucea Ciobanului”, locul de debut PR, trebuie să urmăm poteca TR (traseul 60) ce urcă de la Cabana Valea Sâmbetei până la confluența de pâraie ce formează Valea Sâmbetei și mai departe pe valea ce coboară din Cheia Bândei. De aici PR face stânga și urcă în căldarea Mare a Sâmbetei de sub Colţul Bălăceni, întâlnind la stânga poteca TA (traseul 62) dinspre Piatra Caprei 

Trecem un mic prag, continuăm pe marginea puțin profilată a unei coame, aproape de niște căderi de apă și izvoare, apoi printr-o zonă cu smirdar. Urmează o zonă de grohotișuri pe care o traversăm în câteva serpentine și la aprox. 1.5 h de la pornire, ajungem pe muchia Sâmbetei, sub Vârful Cheia Bândei. Aici este locul unde întâlnim poteca PA (traseul 64) - ce urcă până aici din localitatea Lisa, pe la Refugiul Caţaveiu. 

Putem ajunge în creastă, dacă continuăm la dreapta, pe poteca PA, câteva sute de metri până în Șaua Colții Bândei. De aici avem o frumoasă perspectivă asupra Vârfului Dara, flancat de Hârtop, stâncăriile Colțului Bălăceni și Căldarea Mare a Sâmbetei. 

Putem urma poteca de creastă BR (traseul 1) spre vârfurile Dara și Hârtop la est, cu posibilitate de a ataca vârfurile Urlea și Moșu pe poteca TA (traseul 65) sau ne întoarcem la Cabana Valea Sâmbetei, din Fereastra Mare a Sâmbetei, pe poteca TR (traseul 60).

Observații

Marcaj bun.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit si comentat

 

V. Sâmbetei - sub Vf. La Cheia Bândei în Braşov, Făgăraş este un traseu de drumeţie mediu.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră