07MN63: V. Sâmbetei - sub Vf. La Cheia Bândei

Traseul nr. 63 Punct Roșu este traseul de legătură între Valea Sâmbetei și creasta principală (sub Vf. La Cheia Bândei). Pentru a intra în traseu, se urmează valea ce coboară din Cheia Bândei, pornind de la confluența de pâraie ce formează Valea Sâmbetei. Valea ne conduce în căldarea superioară a Sâmbetei de sub Colţul Bălăceni, în locul numit “La Cruce”, de unde se traversează o zonă cu căderi de apă și izvoare până se ajunge la grohotișuri, sub Culmea Sâmbetei. De aici se continuă pieptiș în serpentine până în culme și apoi la intersecția cu creasta principală. Este un traseu destul de solicitant, cu o ascensiune de cca. 600 de m diferență de nivel, într-o drumeție de aprox. 2 h. Efortul depus ne va fi răsplătit de perspectiva frumoasă din creasta principală asupra vârfurilor Dara și Hârtop și a căldarii superioară a Sâmbetei de sub Colţul Bălăceni.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
medium
Distanţă
1,60km
Durată
~2:00h
Urcare
580m
Coborâre
0m
Vârf
2289m

Tabs

Indicaţii de orientare

Din căldarea superioară a Sâmbetei de sub Colţul Bălăceni, ne îndreptăm spre est urcând un mic prag. De aici, pe marginea puţin profilată a unei coame, urcăm susţinut către Culmea Sâmbetei. După câteva zig-zag-uri ajungem în traseul care traversează Culmea Sâmbetei din Lisa până în Cheia Bândei. Din apropierea crestei, poteca se îndreaptă spre sud. După câteva sute de metri intersectăm traseul crestei principale.

Etape

Valea Sâmbetei - sub Vf. La Cheia Bândei

Descriere

Traseul nr. 63 PR este un traseu de dificultate medie, urmând poteca ce urcă susţinut  de la “Crucea Ciobanului”, către Culmea Sâmbetei, depășind un mic prag și căderi de ape. Este un traseu cu marcaj bun, ce poate pune probleme de orientare, în condiții de vizibilitate scăzută și nerecomandat iarna din cauza avalanșelor, în funcție de cantitatea și calitatea zăpezii.

Pentru a ajunge în locul numit “La Cruce” / “Crucea Ciobanului”, vom urma marcajul Triunghi Roșu ce urcă de la Cabana Valea Sâmbetei până la confluența de pâraie ce formează Valea Sâmbetei și mai departe pe valea ce coboară din Cheia Bândei. Ajunși la intersecția de trasee, vom coti la stânga, urmând indicațiile marcajului Bulină Roșie. Acesta ne va conduce în căldarea superioară a Sâmbetei de sub Colţul Bălăceni, iar la 10 minute, vom ajunge pe o pantă largă înierbată, cu jnepeniș pitic şi ienupăr. Aici vom intersecta marcajul Triunghi Albastru care urcă de la stânca Piatra Caprei și vom continua spre est urcând un mic prag.

Continuând pe marginea puțin profilată a unei coame, vom trece de niște căderi de apă și vom pătrunde într-o zonă de smirdar, întâlnind apoi niște izvoare. De aici vom traversa o zonă de grohotișuri în câteva zig-zag-uri, și la aprox. 1.5 h de la pornire, vom ajunge pe muchia Sâmbetei, sub Vârful Cheia Bândei, la intersecția cu marcajul Bulină Albastră ce urcă până aici din localitatea Lisa (traseul 64). Poteca spre creasta principală continuă spre sud câteva sute de metri până în Șaua Colții Bândei, de unde se poate coborî la vest spre Fereastra Mare a Sâmbetei sau se pot ataca vârfurile Urlea și Moșului (pe traseul 65) și Vârful Dara și Hârtop la E, respectiv SE.

Din Șaua Colții Bândei avem o frumoasă perspectivă asupra Vârfului Dara, flancat de Hârtop, a stâncăriiilor Colțului Bălăceni și a Căldarii Mari a Sâmbetei.

Observații

Marcaj bun.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit

 

V. Sâmbetei - sub Vf. La Cheia Bândei în Făgăraş, Braşov este un traseu de drumeţie mediu.

Etichete

0
0 voturi

Comentarii

Your Comment