Touristik Label - 607MN74: V. Sebeşului - Curmătura Ţiganului

Legătura V. Sebeşului - Curmătura Ţiganului, sub creasta principală
Traseul 74 Cruce Albastră este traseul de legătură între Valea Sebeșului (bifurcația cu TA spre Şaua Comisu) și Curmătura Ţiganului, situată sub piciorul vârfului Berevoescu Mare din creasta principală. Traseul folosește o potecă ciobănească ce urcă în primă fază pe un vâlcel expus - culoar de avalanșe. Priveliști spre pantele vârfului Berevoescu Mare (aflat în creasta principală) și spre Valea Sebeșului.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu
Distanţă
4,27km
Durată
2:00-3:00h
Urcare
860m
Coborâre
60m
Vârf
1831m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Din Valea Sebeşului, de la bifurcaţia cu traseul care urcă spre Şaua Comisul, continuăm pe firul Văii Sebeşului până când trecem de o microhidrocentrală. După câteva sute de metri, drumul forestier urcă susţinut pe marginea unui vâlcel pe care există un fost drum de taf. Drumul urcă în serpentine. Se poate urca pe drum sau se poate scurta pe o potecă care urcă direct. Ajungem într-o poiană largă de unde urcăm pe marginea ei nordică şi intrăm în pădure unde prindem un picior pe care există o veche potecă ciobănească. Ţinem poteca până când ieşim din pădure şi traversăm spre sud printr-o zonă cu vegetaţie pitică şi jnepeniş. În scurt timp intrăm în zona afectată de incendierile zonelor de jnepeniş din 2012. Ajungem în Curmătura Ţiganului şi intersectăm poteca ce urcă spre Vf. Belia Mare (Berevoescu Mare).

Etape

Valea Sebeşului - Curmătura Ţiganului

Descriere

 

Traseul 74 CR face legătura între Valea Sebeșului și Curmătura Ţiganului, situată sub Vf. Berevoescu din creasta principală. Este un traseu scurt dar solicitant, cu peste 900 m diferențe de nivel, în aprox. 3 h. Iarna, accesibil în funcție de cantitatea și calitatea zăpezii.

Pentru a intra în traseu, din Sebeș, se urmează drumul pietruit de pe Valea Sebeșului cca. 15 km,, până la ramificația cu drumul forestier Valea Groapele care urcă spre Şaua Comisu - poteca TA (traseul 75). După ce depășim o microhidrocentrală, drumul devine un drum de TAF, urcă pe un vâlcel în serpentine și ajunge la o poiană largă (poiana Țiganului), unde se văd urmele unei stâne. 

Intrăm în pădure și urmăm o veche potecă ciobănească pe un picior de munte, până într-o zonă cu vegetație pitică și jnepeniș, apoi continuăm printr-o zonă incendiată (2012). Ajungem în Curmătura Ţiganului (1856 m), la intersecția cu poteca PR (traseul 71) ce urcă mai departe pe piciorul vârfului Berevoescu Mare., spre creasta principală (traseul 1).

În Curmătura Țiganului merită să facem un popas, pentru a admira perspectiva frumoasă spre V. Belia Mare, străjuită de Muchia dintre Belii și piciorul vârfului Belia Mare, spre pantele vârfului Berevoescu Mare (aflat în creasta principală) și spre Valea Sebeșului, peste care deslușim Culmea Văcarea (la E).

Observații

Marcaj rar

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit si comentat

 

V. Sebeşului - Curmătura Ţiganului în Braşov, Făgăraş este un traseu de drumeţie mediu.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră