07MN74: V. Sebeşului - Curmătura Ţiganului

Traseul nr. 74 Cruce Albastră este traseul ce se desprinde din marcajul Triunghi Albastru (traseul 75 care urcă spre Şaua Comisu), făcând legătura între firul Văii Sebeşulu și Curmătura Ţiganului, sub piciorul vârfului Berevoescu Mare (2300 m), din creasta principală. În primă fază se continuă pe drumul forestier de pe firul Văii Sebeşului, depășind un baraj hidroenergetic. După câteva sute de metri, drumul ia forma unui drum de TAF ce urcă pe un vâlcel, în serpentine, până la o poiană largă (poiana Țiganului), de unde se urmează o veche o potecă ciobănească pe un picior de munte, până la jnepeniș. Se intră apoi într-o zonă în care jnepenișul a fost incendiat în anul 2012, ajungând în cele din urmă în Curmătura Ţiganului. De aici putem urca spre sud, pe pantele vârfului Berevoescu Mare, până în creasta principală, pe marcajul Bulină Roșie (traseul 71). Este un traseu destul de solicitant, cu o ascensiune de cca. 900 de m diferențe de nivel, într-o drumeție de aprox. 3 h. Efortul depus ne va fi răsplătit de perspectiva frumoasă asupra Văii Belia Mare, străjuită de Muchia dintre Belii și piciorul vârfului Belia Mare, a pantelor vârfului Berevoescu Mare, aflat în creasta principală și a Văii Sebeșului, peste care deslușim Culmea Văcarea.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
medium
Distanţă
4,30km
Durată
~3:00h
Urcare
860m
Coborâre
60m
Vârf
1831m

Tabs

Indicaţii de orientare

Din Valea Sebeşului, de la bifurcaţia cu traseul care urcă spre Şaua Comisul, continuăm pe firul Văii Sebeşului până când trecem de o microhidrocentrală. După câteva sute de metri, drumul forestier urcă susţinut pe marginea unui vâlcel pe care există un fost drum de taf. Drumul urcă în serpentine. Se poate urca pe drum sau se poate scurta pe o potecă care urcă direct. Ajungem într-o poiană largă de unde urcăm pe marginea ei nordică şi intrăm în pădure unde prindem un picior pe care există o veche potecă ciobănească. Ţinem poteca până când ieşim din pădure şi traversăm spre sud printr-o zonă cu vegetaţie pitică şi jnepeniş. În scurt timp intrăm în zona afectată de incendierile zonelor de jnepeniş din 2012. Ajungem în Curmătura Ţiganului şi intersectăm poteca ce urcă spre Vf. Belia Mare (Berevoescu Mare).

Etape

Valea Sebeşului - Curmătura Ţiganului

Descriere

Traseul nr. 74 CR este un traseu de dificultate medie, urmând drumul forestier de  pe firul Văii Sebeşului și continuând pe poteca ciobănească ce urcă în Curmătura Ţiganului. Este un traseu cu marcaj rar, ce poate pune probleme de orientare, nerecomandat iarna, în funcție de cantitatea și calitatea zăpezii.

Pentru a intra în traseu, pornind din Sebeș, se urmează drumul pietruit de pe Valea Sebeșului cca. 15 km,, până la ramificația cu drumul forestier Valea Groapele (traseul care urcă spre Şaua Comisu). De aici, vom continua per pedes pe drumul forestier ce însoțește firul Văii Sebeşului, depășind o microhidrocentrală. După câteva sute de metri, drumul ia forma unui drum de TAF, urcă pe un vâlcel în serpentine, ajungând la o poiană largă (poiana Țiganului), unde se vede și o stână.

De aici vom intra în pădure, urmând o veche o potecă ciobănească pe un picior de munte, până într-o zonă cu vegetație pitică și jnepeniș, iar la scurt timp vom intra în zona afectată de incendierile din 2012. Străbătând această zonă mai puțin fotogenică, vom ajunge în Curmătura Ţiganului (1856 m), la intersecția cu marcajul Bulină Roșie, ce urcă mai departe spre Vf. Belia Mare, pe piciorul vârfului Berevoescu Mare. Continuând pe acest traseu, vom ajunge în creasta principală, de unde avem opțiunea de a merge spre vest până în Curmătura Brătilei cu refugiu Salvamont, sau spre est spre Vârful Lerescu, trecând pe la Refugiul Comisu (traseul 1).

Ajunși în Curmătura Țiganului, merită să facem un popas, pentru a admira perspectiva frumoasă asupra Văii Belia Mare, străjuită de Muchia dintre Belii și piciorul vârfului Belia Mare, a pantelor vârfului Berevoescu Mare, aflat în creasta principală și a Văii Sebeșului, peste care deslușim Culmea Văcarea, la est.

Observații

marcaj rar

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit

 

V. Sebeşului - Curmătura Ţiganului în Făgăraş, Braşov este un traseu de drumeţie mediu.

Etichete

0
0 voturi

Comentarii

Your Comment