Touristik Label - 707MN72: V. Sebeşului - sub Vf. Pietriceaua

Legătura Valea Sebeşului (zona Piscul Alb) - sub Vf. Pietriceaua
Traseul 72 Punct Albastru este traseul de legătură între Valea Sebeșului (zona Piscul Alb) și Poiana Mare, sub vf Pietriceaua (1594 m). Folosit pentru a scurta accesul în creastă (peste Culmea Scoarța) sub Berevoescu Mare. Necesită echipament adecvat pentru alpinism de iarnă și bune cunoștințe de orientare. Priveliști spre V. Sebeșului și plaiurile de sub Muchia Scoarța.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
uşor/mediu
Distanţă
6,78km
Durată
2:00-3:30h
Urcare
910m
Coborâre
40m
Vârf
1516m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Din localitatea Sebeş, ieşim spre Valea Sebeşului şi dintr-o zonă cu pensiuni mergem spre vest, pe un drum pietruit des circulat. După aproximativ 2,5 km, urcăm spre sud pe un drum de taf. Marcajele pe această porţiune sunt precare şi mijloacele de orientare puţine. Odată intraţi pe drum urcăm susţinut până când ajungem la o Casă de Vânătoare. Trecem pe lângă mai multe zone de exploatare forestieră. De aici, în scurt timp ajungem în culme, într-o poiană unde intersectăm PA care urcă din localitatea Copăcel. De aici, se poate continua prin traversarea Culmii Scoarţa până în creasta principală.

Etape

Valea Sebeşului - sub Vf. Pietriceaua

Descriere

Traseul 72 PA face legătura între Valea Sebeșului (zona Piscul Alb) și vf Pietriceaua (1594 m). deși scurt, este un traseu destul de solicitant, cu aprox. 900 m diferențe de nivel, în cca. 3.5 h de drumeție. Poate pune probleme în condiții de vizibilitate scăzută - repere puține. 

Pentru a intra în traseu, se urmează drumul pietruit modernizat ce pornește din localitatea Sebeş pe Valea Sebeşului, printr-o zonă cu pensiuni, până la bifurcația spre Mănăstirea Berivoi aflată la cca 500 m în aval de pensiunea Piscul Alb. Continuăm spre V pe  un drum pietruit des circulat și după cca. 2,5 km ajungem la un drum de TAF care se desprinde spre S. Marcajele sunt slabe și pot pune probleme la orientare.

  Drumul forestier ne conduce spre culme, urcând susținut pe lângă o Casă de Vânătoare, apoi prin câteva zone de exploatare forestieră, până în culme, într-o poiană (Poiana Mare), aflată sub vârful Pietriceaua (1594 m). Aici întâlnim poteca PR (traseul 71) - ce urcăi din localitatea Copăcel.

Putem continua pe această potecă peste Culmea Scoarţa până în creasta principală, pe un parcurs ce ne oferă perspective asupra Văii Sebeșului și asupra culmilor și plaiurilor ce mărginesc culmea ce urcă spre Muchia Scoarța. Mai sus trecem prin apropierea noului Refugiu Berevoescu (2262 m) și ajungem la poteca de creastă BR (traseul 1), sub Vf. Berevoescu Mare, loc de unde putem admira Munții Iezer-Păpușa și V. Vladului.

Observații

Marcaj slab, traseu periculos iarna

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit si comentat

 

V. Sebeşului - sub Vf. Pietriceaua in Braşov, Făgăraş is an uşor/mediu drumeţie trail.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră