Touristik Label - 10 Valea Grădiştea - Cetatea Feţele Albe - Valea Albă

Traseu de vizitare Ruinele Cetății Fețele Albe, Munții Orăștiei
Traseul nr. 2 Triunghi Albastru este traseul de legătură dinspre satul Costeşti (jud HD) la Ruinele Cetății Fețele Albe, situate pe coasta de sud a dealului Muncelului, care pe timpul dacilor (Decebal), făcea parte din cele 6 fortificații de apărare contra romanilor. S-au găsit aici și urmele unui sanctuar, unde, conform legendei, trăiau preotesele zeiţei Bendis, adorată ca zeiță a Lunii, a pădurilor, a farmecelor, a nopții și a magiei.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
uşor
Distanţă
10,75km
Durată
3:45-4:30h
Urcare
920m
Coborâre
910m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Traseul se desprinde din drumul asfaltat DJ705A la circa 50 m în aval de borna kilometrică 14 şi urcă la început pe un drum în serpentine. Semnele sunt rare, dar urmărind drumul ajungem în culme, unde întâlnim mai multe gospodării. Aici cotim spre dreapta (Est), drumul trece pe lângă mai multe case, troiţe şi fânaţe, peisajul este pitoresc. La ultima casă drumul care ne-a adus aici se termină, dar marcajul străbate curtea casei şi apucă pe o potecă tăiată în coasta muntelui. După 350 m intrăm în pădure unde continuăm în aceeaşi manieră trecând mai multe pâraie. Întâlnim cetatea, ascunsă în pădure şi nesemnalizată de nici un panou informativ. Continuăm parcursul în aceeaşi direcţie pe poteca tăiată în munte, traversăm încă un pârâu puternic, iar la final coborâm abrupt la DJ705A în vecinătatea bornei kilometrice 17 km+200 m, lângă un pârâu cu o amenajare pentru apă de băut.

Etape

Valea Grădiştea - Dealul Muncelului - Cetatea Feţele Albe - Valea Albă

Descriere

Traseul 2 TA se desprinde din drumul care însoțește Valea Grădiștei spre vechea capitală a Daciei Sarmizegetusa Regia și este un traseu scurt, de cca. 2.5 - 3 h, cu aprox. 700 de m diferențe de nivel, nerecomandat iarna, coborând abrupt înapoi la drum.

Pentru a ajunge la locul de debut al traseului TA, vom trece de zona de agrement Costești, pe Valea Grădiştei, într-o zonă frumoasă care ne facilitează accesul în Parcul Natural Grădiștea Muncelului - Cioclovina. Marcajele CR (traseul 1) ne conduc prin satul Grădiştea de Munte, apoi ajung la km 14 al drumului de acces spre Sarmizegetusa Regia, unde întâlnim un drum în serpentine.

Drumul ne conduce în culmea dealului Muncelului, unde trece pe lângă mai multe case, troiţe şi fânaţe, într-un peisaj frumos. La ultima casă, identificăm poteca tăiată în coasta muntelui și intrăm în pădure pentru scurt timp, traversând câteva pâraie. De nicăieri, nesemnalizată de nici un panou informativ, apare fortificația cetății Fețele Albe, ale cărei ruine se văd doar înspre vale, în timp ce marginea dinspre varful muntelui, are doar ziduri de sprijin. Cetatea Fețele Albe făcea parte din sistemul defensiv conceput de către daci pentru apărarea centrului de putere (Sarmizegetusa Regia). Întregul sistem de apărare va fi complet distrus în 106.d.Chr. ca urmare a anexării regatului Daciei la Imperiul Roman. Existau la vremea aceea șase fortărețe dacice în Munții Orăștiei. Se crede că cetatea era mult mai întinsă ca suprafață, cuprinzând probabil și vârful muntelui sau măcar o zona ușor de aparat. Alături de construcțiile civile, aici exista și un sanctuar circular, unde, conform legendei, trăiau preotesele zeiţei Bendis, adorată ca zeiță a Lunii, a pădurilor, a farmecelor, a nopții și a magiei. O altă legendă spune că aici erau sacrificate fecioare ca jertfă divinităților.

Observații

Marcaje rare.

Vreme

Persoane care au contribuit si comentat

 

Valea Grădiştea - Cetatea Feţele Albe - Valea Albă in Hunedoara, Retezat is an uşor drumeţie trail.

Etichete

0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră