03MN08: Valea Izei-Poiana Izei- Izvorul Albastru al Izei-Peştera Izei

Traseul nr. 8 Triunghi Roșu este un traseu tematic de vizitare a Izbucului Izei, Preluca Izei, Tăul Izei / Muced și Ponorul Izei, o zonă cu numeroase repezișuri și pâraie care străbat peisajul carstic de pereți calcaroși, avene și canioane înguste. Poteca pornește pe Dealul Moiseiului, din localitatea Săcel, continuă pe drumul ce însoţește Valea Izei, intră între pereții înguști din Poiana Izei, continuă pe drumul nemodernizat ce face legătura între Romuli și Săcel, de unde urmărește noul traseu tematic „Drumul ascuns al apei”, ce sfârșește la Izbucul / Izvorul Albastru al Izei.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
easy
Distanţă
9,50km
Durată
3:00-3:30h
Urcare
780m
Coborâre
200m
Vârf
1388m

Tabs

Indicaţii de orientare

Triunghiul roșu pornește din localitatea Săcel, situat pe DN17C. Pornim pe ulița satului printre case și când ne depărtăm suficient de mult de sat continuăm pe drumul ce însoțește Valea Izei. Îngustarea drumului și pereții de stâncă (pentru scurt timp), vestesc apropierea de Poiana Izei. În apoximativ 10 minute de mers pe jos ajungem în vasta poiană. Diverse așezări de vară pe care sătenii încă le mai folosesc, animează poiana. Drumul ce străbate poiana merge de-a lungul ei, înspre sud. În capătul ei dăm ne o bifurcație: în dreapta continuă drumul nemodernizat ce face legătura între Romuli și Săcel (Romuli- Zăvoaiele Borcutului- Pasul Pietrii- Poiana Izei- Săcel), în stânga spre locul în care apele Izei ies la suprafață, și înspre înainte continuă un drum însoțit de TR. Merită să ne abatem pentru câteva minute spre stânga pentru a vedea izbucul Izei. Zona e amenajată, existând o punte până lângă stâncă și un foișor pentru popas. Revenind apoi la bifurcația descrisă mai sus, continuăm pe TR. Trecem pe lângă o clădire mare și urmăm drumul forestier. Trecem de vreo trei ori apa iar în final trebuie să fim pe partea stângă a ei. Marcajul e foarte rar, însă noi vom urca abrupt prin pădure, în paralel cu firul văii. Încercăm să zărim următorul marcaj, însă ne e destul de dificil, prin zonă sunt doborâturi şi diverse drumuri folosite de tăietorii de lemne. Direcția în care vom continua pentru următoarea jumătate de oră e sud-est. Urcușul se domoleșe, drumul devine mare și mai clar și în câteva minute ajungem într-o șa. Suntem în continuare în pădure. În acest loc intersectăm un drum. O luăm spre stânga (înspre est) și în circa 5 minute ajungem într-o poieniță în care se află o colibă (înspre capătul din est). Imediat cum pășim în poiană o vom lua înspre dreapta și în doar câțiva zeci de metri ajungem pe buza unui abrupt. O potecă ne îndeamnă să coborâm. Jos, suntem înconjurați din trei părți de pereți de stâncă. Am ajuns la Peștera Izei.

Descriere

Traseul nr. 8 TR este un traseu de dificultate ușoară / medie, potrivit celor obișnuiți cu diferențe de nivel însumând peste 1000 de m pentru aproximativ 6 h, străbătând o pitorească zonă de gospodării muntene, până la obârșia văii Izei, de unde peisajul carstic cu pereți calcaroși și numeroase alte formațiuni de interes speologic desăvârșesc frumusețea noului circuit tematic „Drumul ascuns al apei”.
Marcajul pornește de pe Dealul Moiseiului, din localitatea Săcel, la cumpăna apelor Vișeu cu Izv. Negru, admirând minunate terasări şi gospodării munteneşti, perspectiva spre vârful Picioru Caprei şi Toroioaga dar şi imaginea Pietrosului Rodnei și valea superioară a Izei, străjuită în plan îndepărtat de Muncelul Raios (Capul Muntelui).
Continuăm pe ulița ce însoţește Valea Izei, pe drumul auto-forestier care după aprox 9 km ne conduce către izbuc, la obârşia văii Iza, printre pereţii de stâncă (pentru scurt timp) dinspre Poiana Izei. Ieșim din defileu în vasta Preluca Izei, bucurându-ne de peisajul rural animat de clăi, fânațe, căruţe trase de cai și tufe de soc, depășind câteva gospodării muntenești pitorești, în zonă preconizându-se dezvoltarea unei solide baze turistice.
În drum spre cabana silvică din apropiere de Izbucul Izei, pretențios denumit și Izvorul Albastru al Izei, admirăm repezişurile, topliţele, şi pereţii calcaroşi, iar dincolo de cabana silvică, continuăm pe drumul nemodernizat ce face legătura între Romuli și Săcel. În continuare, depășim o clădire mare și urmărim noul traseu tematic „Drumul ascuns al apei” care cuprinde o diversitate ridicată de habitate: peşteri cu lilieci (Peştera Iza – 2,5 km dezvoltare); specii de interes ştiinţific, fenomene carstice, izbucuri permanente, turbării (Tăul Izei sau Muced – cea mai mare turbărie din Munţii Rodnei), izvoare montane, păduri de conifere, pajişti subalpine, habitate prioritare cu rhododendron şi afin ș.a.m.d.
Iza reprezintă o continuare a Izvorului Bătrâna care, după o scurtă evoluţie supraterană, dispare-n spectaculosul Ponor al Izei, aflat la SV, sub muntele Bătrâna, continuând printr-o lungă peşteră dezvoltată-n gresii şi calcare pentru a reapare mai apoi la lumina zilei în zona Izbucului Izei / Izvorul Albastru al Izei, care ne încheie circuitul.
Din păcate, în lipsa tehnicilor şi dotărilor speo specifice,.spectacolul subteran rămâne ascuns ochilor turistului obișnuit. În pădurea din preajma Izbucului Izei pot fi găsiți vara și toamna bureţi și ciuperci iar în pajiștea alpină a Bătrânei, savuroase afine și merișoare.

Observații

Traseu tematic! Marcaje rare din Poiana Izei până la Peștera Izei /- dsunt rare de la dn17c-izbucu izei

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit

 

Valea Izei-Poiana Izei- Izvorul Albastru al Izei-Peştera Izei in Rodnei, Bistriţa-Năsăud, Maramureş is an uşor drumeţie trail.
0
0 voturi

Comentarii

imaginea utilizatorului Alex Sandrin

Cateva observatii:

1. Track-ul gps expus pe sait prezinta traseul de urmat din Sacel pana in apropiere de Izvorul Albastru al Izei. De aici traseul face o bucla in circuit care ne scoate tot la Izvorul Albastru al Izei. Bucla urmeaza traseul tematic „Drumul ascuns al apei”.

2. Durata de parcurgere a traseului expusa pe sait la "Trail Details" de doar 3:00 - 3:30 ore este eronata.

3. Din dealul Moisei (locul nostru de intrare in traseu mai sus cu 1 km de Sacel) pana la Izvorul Albastru al Izei durata de parcurgere este de 1:30 ore.

4. Traseul in circuit cu plecare din apropierea  Izvorului Albastru al Izei pe traseul tematic „Drumul ascuns al apei” dureaza aproximativ 5:00 - 6:00 ore.

5. Fata de cele mentionate mai sus la punctele 3 si 4 de avut in vedere ca traseul pe jos de la punctul de plecare din Sacel si retur dureaza cel putin 8 ore.

6. Se poate ajunge usor cu o masina de teren pana la intrarea in traseul tematic in circuit scurtand timpul de intrare in traseul tematic.

7. Nu exista in preajma indicator (ex. stalp de directionare obiectiv) efectiv pentru indicarea locului a Izvorului Albastru al Izei cat si a pesterei Izei, fiind necesar sa te iei dupa vuietul apei. De asemenea, track-ul prezentat pe sait este unul cosmetizat, acesta netrecand efectiv pe la obiectivele mentionate adineauri ci doar pe la panourile de informare din traseu.

8. Traseul pe "ulita de piatra" este accidentat in urma copacilor foarte multi cazuti.

9. Marcajele prin padure pe traseul tematic sunt dese, orientarea fiind destul de facila.

Traseu încheiat la data de: 
Luni, August 20, 2018
Completed Checkbox: 

Your Comment