Touristik Label - 1207MN45: Victoria - Cabana Podragu - Şaua Podragului

Legătura Victoria - Şaua Podragului (creasta principală)
Traseul 45 Triunghi Roșu este traseul de legătură între orașul Victoria și Şaua Podragului, situată în creasta principală a Făgărașului. După Cabana Turnuri, poteca urcă pieptiș mai multe praguri și vâlcele expuse. Traseu solicitant, cu mari diferențe de nivel, necesită pregătire și echipament specific iarna și o bună orientare în teren. Priveliști spre creasta principală, spre muchiile Tărâța și Podragu, Căldarea Podragu și L. Podragu etc.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
dificil
Distanţă
21,10km
Durată
6:00-9:00h
Urcare
2560m
Coborâre
840m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Din oraşul Victoria, mergem pe drumul forestier spre vest, pe lângă un parc cu panouri fotovoltaice. Trecem pe lângă mai multe intersecţii cu drumuri forestiere urmărind marcajele turistice până când intrăm pe Valea Arpaşului. După câţiva km pe vale, intrăm pe poteca ce urcă abrupt. Mergem prin pădure, în serpentine largi, până când ajungem în Valea Podragului. Urcăm pe versantul estic al Muchiei Podragului şi continuăm urcarea spre sud, până când ajungem la Cabana Turnuri. De aici, urcăm în căldarea inferioară a Podragului, pe versantul estic al Muchiei Podragului, până când ajungem în căldarea superioară a Podragului, la Cabană Podragu. O altă variantă, cea de iarnă, urcă de la Cabana Turnuri spre sud pe versantul vestic al Muchiei Tărâţa, la început pe firul văii. Urcăm pe un picior care urcă spre est şi care are un stâlp de marcaj vechi, apoi urcăm pe o traversare ascendentă care ne conduce spre pragurile glaciare superioare ale Văii Podragu. Intrăm în Căldarea Podragu de pe versantul vestic al muchiei Tărâţa. În scurt timp ajugem la Cabana Podragu. De aici, urcăm pe pragul glaciar spre nord până când atingem mica căldare de sub creasta principală, iar de aici urcăm pieptiş până în Şaua Podragului. Continuăm fie spre vest spre Bâlea Lac, fie spre est către Vf. Moldoveanu şi Refugiul Viştea.

Etape

Şaua dintre Lacuri - Lacul Podrăgel - Valea Arpaşu Mare - Gura Podragului

Descriere

Traseul 45 TR face legătura între orașul Victoria și Şaua Podragului, trecând pe la Cabana Turnuri și Cabana Podragu cu L. Podragu. Este un traseu dificil, cu peste 3000 m diferențe de nivel, în cca. 9 h de drumeție. Iarna, Cabana Podragu este închisă. Sector Cabana Podragu - Șaua Podragu necesită pregătire și o bună orientare în teren

Pornim din orașul Victoria, însoțiți de BA (traseul 46), urmând V. Ucea, pe lângă un parc cu panouri fotovoltaice, cca. 2 km. Ajungem la cătunul Sumerna, facem dreapta și continuăm pe  drumul forestier ce trece peste Culmea Glăjăriei și ajunge pe Valea Arpaşului. 

Continuăm cca. 5 km pe drumul forestier ce străbate versantul estic al văii Arpașului, apoi intrăm pe poteca ce urcă abrupt cca. 45 de min până aproape de Pârâul lui Ban, cu cascade pitorești. Prin pădure, în serpentine largi, după alte cca. 45 de min ajungem la Gura Podragului. Aici întâlnim PR (traseul 44) ce urcă pe o potecă sălbatică spre L. Podrăgel. 

TR continuă pe versantul estic al Muchiei Podragului, în urcuș moderat, aproape de firul Podragului, trece apa pe două podețe și continuă în serpentine, pieptiș. După acest segment abrupt, ajungem la Cabana Turnuri unde poteca se bifurcă. Varianta de iarnă urcă pe lângă Cascada Podragu, pe versantul vestic al Muchiei Tărâţa. Cascada are o înălțime de cca. 15 m, în două trepte, alimentată de apele L. Podragu. Ajungem la Cabana Podragu după cca. 2.5 h, prin Căldarea Podragu. 

Varianta de vară urcă prin căldarea inferioară a Podragului, pe versantul estic al Muchiei Podragului, apoi ajunge la cabană. Cabana Podragu este situată în partea nordică a Munților Făgăraș la 2136 m alt, în valea glaciară Podragu, într-un cadru de poveste, alimentată încă cu măgăruși cărăuși, spre deliciul turiștilor. Iarna cabana este închisă.

Cabana Podragu este una din cele mai căutate cabane de munte, fiind o excelentă bază de pornire spre creasta Făgărașului, fie spre Vârfurile Viștea Mare și Moldoveanu, fie spre creasta zimțată a Arpășelului, atât de iubită de alpiniști. De la Cabana Podragu merită coborât pe varianta BA (traseul 46), în căldarea Podragu, unde se află 4 lacuri, dintre care Podragul Mare și Podragul Mic, mai mari. Lacul Podragu are o suprafață de 2.8 ha și 15.5 m adâncime și alimentează lacul Podragul Mic, prin intermediul unui pârâiaș de 31 m. Tot aici pornește și CA (traseul 43) spre Fereastra Zmeilor și  apoi Lacul Capra (pe BR traseul 1C)

Poteca TR continuă spre Şaua Podragului, pe versantul de sub Muchia Podragulu, cu Muchia Tărâța la stânga, oglindindu-se în apele L. Podragu. Din mica căldare de sub creasta principală, continuăm pe sub peretele NE al Vârfului Podragu, pe o potecă cu aspect de brână, ce trece apoi printr-un horn și iese în Şaua Podragului. 

Din linia crestei putem admira Căldarea Podul Giurgiului pe versantul sudic, iar la dreapta de Piciorul Mircii, Culmea Scărișoara, desprinsă din Vârful Moldoveanu și Culmea Coastele Mari, cu Vârful Picuiata. Din Șaua Podragului se poate coborî spre S, pe poteca TA (traseul 47), tocmai până la Lacul Vidraru, urmând Valea Buda.

Observații

Marcaj bun. Recomandat până la Cabana Turnuri.

Vreme

Persoane care au contribuit si comentat

 

Victoria - Cabana Podragu - Şaua Podragului în Braşov, Sibiu, Argeş, Făgăraş este un traseu de drumeţie dificil.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră