Touristik Label - 1207MN56: Victoria - Hârtopu Urşilor - Portiţa Viştei

Legătura Valea Viștei - Portița Viștei
Traseul 56 Triunghi Roșu este traseul de legătură între orașul Victoria și Portiţa Viştei (2317 m), urcând pe Valea Viștea Mare până în creasta principală, în apropiere de “trapezul” Viștea - Moldoveanu. Sectorul superior necesită echipament adecvat pentru alpinism de iarnă și bune cunoștințe tehnice. Priveliști spre V. Viștea Mare, Muchia Viștei, creasta principală și Culmea Viștea - Moldoveanu.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
dificil
Distanţă
17,85km
Durată
6:00-8:00h
Urcare
1950m
Coborâre
220m
Vârf
2291m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Din drumul ce leagă Victoria de Viştişoara, intrăm printr-o zonă de case de vacanţă şi pensiuni de unde se bifurcă drumul forestier ce ne duce pe Valea Viştea. După aproximativ 4 km, drumul e înlocuit de o potecă pe care continuăm spre sud, pe firul văii. Trecem de Refugiul Salvamont amplasat la aproximativ 1400 m. În scurt timp ieşim în zona de gol alpin, traversăm căldarea largă spre sud şi urcăm constant spre Portiţa Viştei. Pe ultima porţiune urcuşul este accentuat. Diferenţa de nivel pe ultima porţiune este semnificativă şi urcuşul este solicitant. Atingem creasta principală într-o şa numită Portiţa Viştei (2310 m).

Etape

Victoria - Valea Viştea - Hârtopu Urşilor - Portiţa Viştei

Descriere

Traseul 56 TR face legătura Valea Viștei - Portiţa Viştei, aproape de Viștea - Moldoveanu, cu un ultim urcuș pronunțat. Traseu solicitant, cu peste 2000 de m diferențe de nivel, în cca. 8 h de drumeție. Iarna, accesibil în funcție de cantitatea și calitatea zăpezii. 

Traseul pornește din centrul orașului Victoria (spre E) spre satul Viștea de Sus, apoi face dreapta pe drumul spre Viștișoara, printr-o zonă de case de vacanță şi pensiuni. După aprox. 4 km, intrăm pe drumul forestier ce ne duce pe Valea Viştea Mare și continuă spre sud, pe firul văii. Drumul e înlocuit apoi de o potecă care ajunge la limita de sus a pădurii. 

Urcăm ușor pe lângă Refugiul Salvamont Viștea (aprox. 1400 m) și în scurt timp ieșim în zona de gol alpin. Poteca devine obositoare datorită celor 550 m diferență de nivel și a grohotișurilor. Traversăm căldarea largă a Viștei Mari în urcuș mai pronunțat, ajungem pe un tăpșan înierbat și urcăm pieptiș în serpentine, pe fundul căldării, pe sub abruptul crestei principale până ieșim în Portița Viștei (2317 m), unde întâlnim poteca de creastă BR (traseul 1C) și TR (poteca 54) ce urcă pe Valea Rea, dinspre Nucșoara. În apropiere de șa se află Refugiul Salvamont Viștea. 

Pentru o perspectivă panoramică asupra găleți glaciare a Văii Rele și a Văii Viștea continuăm ascensiunea pe “trapezul” Viștea - Moldoveanu, pe poteca aeriană (2500 m alt.) PR (traseul 52) - care ne va conduce pe cel mai înalt vârf din Carpații românești, Vârful Moldoveanu (2544 m).

Observații

Marcaj bun.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit si comentat

 

Victoria - Hârtopu Urşilor - Portiţa Viştei în Braşov, Argeş, Făgăraş este un traseu de drumeţie dificil.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră