Touristik Label - 12 Victoria - Hârtopu Urşilor - Portiţa Viştei

Legătura Valea Rea - Curmătura Maliţei
Traseul nr. 56 Triunghi Roșu este traseul de legătură între orașul Victoria și Portiţa Viştei, situată în creasta principală, la 2310 metri altitudine, în apropiere de “trapezul” Viștea - Moldoveanu. În primă fază se urmează drumul spre Complexul Turistic Sâmbăta cca. 5 km, printr-o zonă de case de vacanță şi pensiuni de unde se bifurcă drumul forestier ce ne duce alți 4 km pe Valea Viştea Mare. Curând drumul e înlocuit de o poteca care lasă în urmă Refugiul Salvamont amplasat la aprox.1400 m. Pe ultimul segment, poteca devine obositoare datorită celor 550 m diferență de nivel și a grohotișurilor, continuând în serpentine până în creasta principală. Este un traseu solicitant, cu peste 2200 de m diferențe de nivel, într-o drumeție de cca. 8 ore. Efortul depus ne va fi răsplătit de perspectiva frumoasă din creastă, asupra Văii Viștea Mare, a lacului Iezerul Triunghiular din căldarea glaciară superioară a Văii Rele și a vârfurilor semețe Moldoveanu și Viștea.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
dificil
Distanţă
17,90km
Durată
~8:00h
Urcare
1950m
Coborâre
220m
Vârf
2291m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Din drumul ce leagă Victoria de Viştişoara, intrăm printr-o zonă de case de vacanţă şi pensiuni de unde se bifurcă drumul forestier ce ne duce pe Valea Viştea. După aproximativ 4 km, drumul e înlocuit de o potecă pe care continuăm spre sud, pe firul văii. Trecem de Refugiul Salvamont amplasat la aproximativ 1400 m. În scurt timp ieşim în zona de gol alpin, traversăm căldarea largă spre sud şi urcăm constant spre Portiţa Viştei. Pe ultima porţiune urcuşul este accentuat. Diferenţa de nivel pe ultima porţiune este semnificativă şi urcuşul este solicitant. Atingem creasta principală într-o şa numită Portiţa Viştei (2310 m).

Etape

Victoria - Valea Viştea - Hârtopu Urşilor - Portiţa Viştei

Descriere

Traseul nr. 56 TR este un traseu dificil, urmând drumul forestier ce urcă pe Valea Viștei Mari, apoi poteca care traversează de câteva ori firul văii și depășind Căldarea Viștei Mari în urcuș pronunțat până în creasta principală. Este un traseu cu marcaj bun, ce poate pune probleme în condiții de vizibilitate scăzută și nerecomandat iarna în funcție de cantitatea şi calitatea zăpezii.

Pornind din centrul orașului Victoria, vom merge spre est spre satul Viștea de Sus, întâlnind drumul spre complexul Sâmbăta, pe care îl vom urma cca. 5 km, până la ramificația drumului forestier spre Valea Viștea Mare. După aproximativ 4 km, drumul e înlocuit de o potecă pe care vom continua spre sud, pe firul văii, ajungând la limita de sus a pădurii. Urmează o porțiune relativ ușoară, lăsând în urmă Refugiul Salvamont amplasat la aprox. 1400 m și continuând pe poteca ce devine obositoare datorită celor 550 m diferență de nivel și a grohotișurilor. Vom ieşi în zona de gol alpin, traversând căldarea largă a Viștei Mari în urcuș mai pronunțat, ajungând pe un tăpșan înierbat, de unde vom continua în serpentine susținut. Curând vom străbate o zonă de bolovani și grohotiș, ajungând sub peretele din fundul căldării, continuând pe sub abruptul crestei principale și ieșind în creasta principală, în Portița Viștei (2310m), intersecție cu marcajul de creastă (traseul 1) și marcajul Triunghi Roșu (traseul 54) ce urcă pe Valea Rea cu pornire din comuna Nucșoara.  În apropiere de șa se află și Refugiul Salvamont Viștea.

Pentru o perspectivă și mai panoramică asupra găleți glaciare a Văii Rele și a Văii Viștea se poate continua ascensiunea pe “trapezul” Viștea - Moldoveanu, marcat cu punct roșu (traseul 52), care ne va conduce pe cel mai înalt vârf din Carpații românești, Vârful Moldoveanu (2544 m).

Observații

Marcaj bun.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit

 

Victoria - Hârtopu Urşilor - Portiţa Viştei în Braşov, Făgăraş este un traseu de drumeţie dificil.

Etichete

0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră