07MN46: Victoria - Muchia Tărâţa - Cabana Podragu

Traseul nr. 46 Bandă Albastră este traseul de legătură între orașul Victoria și Cabana Podragului, situată pe valea omonimă într-o căldare glaciară, de un farmec aparte. În primă fază, traseul urmărește drumul spre combinat, apoi drumul forestier spre cătunul Sumerna, de unde va continua pe Valea Ucişoara Seacă, prin pădure, urcând apoi în creasta Piciorului Ucei. De aici, se traversează câteva poienițe, se ajunge în poiana cu izvor “La Șipot” și se ocolește pe curbă de nivel Vârful Boldanu. Atenție, poteca nu e bine definită pe acest segment. După ce identificăm patul potecii, aceasta ne conduce pe lângă mai multe vârfuri, pe la vest, pentru a evita porțiunile accidentate ale muchiei. Ajunși în șaua largă Curmătura La Calea Carelor, părăsim Muchia Tărâței și coborâm în căldarea Lacului Podragu, de unde se mai urcă puțin până la Cabana Podragu. Este un traseu solicitant, însumând cca. 2300 de m diferențe de nivel, în aprox. 7.5 h de drumeție. Efortul depus ne va fi răsplătit de perspectiva frumoasă asupra Văii Ucea Mare (de pe Tărâța), a căldării glaciare Podragu cu lacul Podragu și a crestei principale.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
hard
Distanţă
15,80km
Durată
~7:30h
Urcare
1900m
Coborâre
370m
Vârf
2189m

Tabs

Indicaţii de orientare

De la ieşirea din oraşul Victoria, trecem printr-o zonă cu panouri fotovoltaice şi continuăm spre sud pe drumul forestier de pe Valea Ucişoara Seacă, prin pădure. În curând ajungem la o zonă de exploatare forestieră masivă, traseul continuând pe drumul forestier care mărgineşte exploatarea spre est. Când atingem marginea superioară a exploatării, căutăm poteca de intrare înspre Muchia Tărâţa printr-o zonă haotică în care marcajul e pierdut. După ce identificăm patul potecii vechi, continuăm pe versantul vestic al muchiei până în Şaua Boldanu, unde ieşim în golul alpin. Ocolim mai multe vârfuri pe la vest pentru a evita porţiunile accidentate ale muchiei. Poteca e pe alocuri expusă iar peisajul este impresionant. Ieşim în creastă, depăşim mai multe vârfuri şi apoi coborâm în Curmătura Calea Carelor de unde coborâm susţinut în Şaua Podragu.

Etape

Victoria - Muchia Tărâţa - Cabana Podragu

Descriere

Traseul nr. 46 BA este un traseu dificil, cu o ascensiune ce însumează peste 1900 de m de urcări, trecând peste Muchia Tărâța și coborând în căldarea spectaculoasă a Lacului Podragu, unde se află și cabana omonimă. Este un traseu cu marcaj șters pe unele sectoare, ce poate pune probleme iarna, în funcție de cantitatea şi calitatea zăpezii.

Pornind din orașul Victoria, alături de marcajul Triunghi Roșu care urcă la Cabana Podragu, pe Valea Podragului, printr-o zonă sălbatică și expusă, vom continua cca. 2 km până la drumul forestier ce trece prin cătunul Sumerna, spre vest, lăsând pe dreapta un parc cu panouri fotovoltaice și ajungând apoi la o intersecție de drumuri forestiere, unde urmăm marcajele turistice ce ne conduc pe Valea Ucişoara Seacă. Aici, TR (traseul 45) continuă pe drumul pietruit spre fosta cabană Arpaș.

Continuând pe drumul spre sud, după cca 1 km de la ramificație, vom ajunge la o bifurcație de drumuri, unde spre stânga se desprinde drumul forestier spre văile Ucea Mare și Ucișoara, noi cotind la dreapta, pe drumul de pe Ucișoara Seacă pentru cca. 1,3 km, într-o zonă de exploatare forestieră masivă. De aici vom urca moderat, căutând poteca de intrare înspre Muchia Tărâţa printr-o zonă haotică în care marcajul e pierdut din creasta Piciorului Ucei. Odată ce am identificat patul potecii vechi, ne vom angaja într-un urcuș prelung, străbătând câteva poienițe și schimbând decorul, de la pădurea de fag, la pădurea deasă de molid.

Curând vom părăsi culmea, traversând spre sud-vest, spre izvorul ,,La Sipot”, unde ne împrospătăm rezervele de apă și apoi vom continua în serpentine, ocolind pe curbă de nivel Vârful Boldanu (1679 m), până la Poiana cu ruinele casei Boldanu. Din această poiană la dreapta, o poteca veche de vânătoare, pe triunghi roșu, ajunge deasupra Văii Podragului, și coboară la Cabana Turnuri. În locul trecerii prin Poiana Boldanu se poate folosi o scurtătură care duce în șaua Boldanului.

Ajunși în Şaua Boldanu, vom ieși în golul alpin, unde vom ocoli câteva vârfuri de peste 1900 de m, cu perspective, din loc în loc, asupra Muchiei Gârdomanu la est, și spre Turnurile Podragului la vest. Pentru a ocoli vârfurile, poteca coboară puțin la vest, evitând porțiunile accidentate ale muchiei, ocolind Vârful La Pârâul Jneapănului (2104 m), porțiunea de custură dintre vârfurile Edelweiss și Custura (2170 m).

Capătul traseului are un caracter alpin, se apropie mult de creasta stâncoasă, ajunge în Curmătura Preluciilor, de unde depășește vârfurile de nord și de sud, de 2228 metri și 2236 metri ale Preluciilor și coboară în saua largă Curmătura La Calea Carelor (2190m). Până aici am avut parte de un traseu pe alocuri expus, dar efortul ne este răsplătit de peisajul impresionant cu o panoramă fantastică.

Din Curmătura Calea Carelor vom coborî susținut spre Căldarea Podragu; părăsind Muchia Tărâței spre sud-vest, ajungând pe malul nordic al lacului Podragu. În Căldarea Podragu se află defapt 4 lacuri, dintre care Podragul Mare și Podragul Mic, sunt mai însemnate. Cel mare are o suprafață de 2.8 ha și 15.5 m adâncime, și alimentează lacul Podragul Mic, prin intermediul unui pârâiaș de 31 m.

De la lacurile Podragu, vom mai urca ușor spre vest cca. 200 de m, până la Cabana Podragu. Cabana Podragu este situată în partea nordică a Munților Făgăraș la altitudinea de 2136 m, în valea glaciară Podragu, într-un cadru de poveste, alimentată cu măgărușii cărăuși, spre deliciul turiștilor. Trebuie menționat că iarna cabana este închisă.

Cabana Podragu este una din cele mai căutate cabane de munte, fiind o excelentă bază de pornire spre creasta Făgărașului, fie spre Vârfurile Viștea Mare și Moldoveanu, fie spre creasta zimțată a Arpășelului, atât de iubită de alpiniști. Aici se desprind următoarele trasee:

  • pe Muchia Tărâţa, pe marcaj Bandă Albastră (traseul nostru);
  • până în Şaua Podragului, continuare Triunghi Roșu (traseul 45);
  • spre Fereastra Zmeilor, în Portița Arpașului, pe marcajul Bulină Albastră (traseul 43).
Observații

Marcaj rezonabil, probleme la intrarea în Muchia Tărâţa.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit

 

Victoria - Muchia Tărâţa - Cabana Podragu în Făgăraş, Braşov este un traseu de drumeţie dificil.

Etichete

0
0 voturi

Comentarii

Your Comment