Touristik Label - 107MN46: Victoria - Muchia Tărâţa - Cabana Podragu

Legătura Victoria - Cabana Podragu, peste Muchia Tărâţa
Traseul 46 Bandă Albastră este traseul de legătură între orașul Victoria și Cabana Podragului, peste Muchia Tărâța. Poteca nu e bine definită pe unele segmente, necesită pregătire și echipament specific iarna și o bună orientare în teren. Cabana Podragu este situată pe valea omonimă într-o căldare glaciară, de un farmec aparte, cu 4 lacuri.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
dificil
Distanţă
15,81km
Durată
5:00-7:30h
Urcare
1900m
Coborâre
370m
Vârf
2189m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

De la ieşirea din oraşul Victoria, trecem printr-o zonă cu panouri fotovoltaice şi continuăm spre sud pe drumul forestier de pe Valea Ucişoara Seacă, prin pădure. În curând ajungem la o zonă de exploatare forestieră masivă, traseul continuând pe drumul forestier care mărgineşte exploatarea spre est. Când atingem marginea superioară a exploatării, căutăm poteca de intrare înspre Muchia Tărâţa printr-o zonă haotică în care marcajul e pierdut. După ce identificăm patul potecii vechi, continuăm pe versantul vestic al muchiei până în Şaua Boldanu, unde ieşim în golul alpin. Ocolim mai multe vârfuri pe la vest pentru a evita porţiunile accidentate ale muchiei. Poteca e pe alocuri expusă iar peisajul este impresionant. Ieşim în creastă, depăşim mai multe vârfuri şi apoi coborâm în Curmătura Calea Carelor de unde coborâm susţinut în Şaua Podragu.

Etape

Victoria - Muchia Tărâţa - Cabana Podragu

Descriere

Traseul 46 BA face legătura între orașul Victoria și Cabana Podragului, peste Muchia Tărâța, coborând în căldarea spectaculoasă a Lacului Podragu, unde se află cabana. Este un traseu dificil, cu peste 2000 m diferențe de nivel, în cca. 6-7 h de drumeție. Iarna, Cabana Podragu este închisă. Intrarea pe Muchia Tărâța necesită bună orientare în teren. 

Porninm din orașul Victoria, însoțiți de TR (traseul 45) - care urcă la Cabana Podragu, pe Valea Podragului, printr-o zonă sălbatică și expusă. Urmăm V. Ucea, pe lângă un parc cu panouri fotovoltaice, cca. 2 km, trecem de cătunul Sumerna și continuăm pe pe drumul forestier de pe Valea Ucişoara Seacă, prin pădure. 

După cca. 2 km ajungem la o bifurcație de drumuri, unde spre stânga se desprinde drumul forestier spre văile Ucea Mare și Ucișoara. Lăsăm în față acest drum și facem dreapta pe drumul de pe Ucișoara Seacă pentru cca. 1,3 km, într-o zonă de exploatare forestieră masivă. Urcăm moderat, la marginea exploatării, în creasta Piciorului Ucei, căutând poteca de intrare spre Muchia Tărâţa (marcaj pierdut).

După ce am găsit patul potecii, ne angajăm într-un urcuș prelung, străbătând câteva poienițe. Trecem de pădurea de fag, la pădurea deasă de molid. Părăsim culmea spre SV și ajungem la izvorul ,,La Sipot”, luăm apă și continuăm în serpentine, ocolind pe curbă de nivel Vârful Boldanu (1679 m), până la Poiana cu ruinele casei Boldanu. Din această poiană coboară la dreapta o poteca veche de vânătoare TR, spre Cabana Turnuri. BA folosește o scurtătură care duce în Şaua Boldanu (1615 m), în golul alpin. De aici vom ocoli câteva vârfuri de peste 1900 m, cu perspective spre Muchia Gârdomanu (E) și Turnurile Podragului (V).

Poteca coboară apoi puțin la vest, evitând porțiunile accidentate ale muchiei, ocolește porțiunea de custură dintre vârfurile La Pârâul Jneapănului (2104 m) și Custura (2170 m). Traseul are un caracter alpin, se apropie mult de creasta stâncoasă, ajunge în Curmătura Preluciilor, depășește Vf. Preluciile de N și de S (2228 m, respectiv 2236 m) și coboară în șaua largă Curmătura La Calea Carelor (2190m). Până aici am avut parte de un traseu pe alocuri expus, dar efortul ne este răsplătit de peisajul impresionant cu o panoramă fantastică.

Din Curmătura Calea Carelor se coboară susținut spre Căldarea Podragu; părăsim Muchia Tărâța spre SV și ajungem pe malul nordic al lacului Podragu. În Căldarea Podragu se află defapt 4 lacuri, dintre care Podragul Mare și Podragul Mic, mai mari. Lacul Podragu are o suprafață de 2.8 ha și 15.5 m adâncime și alimentează lacul Podragul Mic, prin intermediul unui pârâiaș de 31 m. De la lacurile Podragu se urcă ușor spre vest cca. 200 de m, până la Cabana Podragu. Cabana Podragu este situată în partea nordică a Munților Făgăraș la 2136 m alt, în valea glaciară Podragu, într-un cadru de poveste, alimentată încă cu măgăruși cărăuși, spre deliciul turiștilor. Iarna cabana este închisă.

Cabana Podragu este una din cele mai căutate cabane de munte, fiind o excelentă bază de pornire spre creasta Făgărașului, fie spre Vârfurile Viștea Mare și Moldoveanu, fie spre creasta zimțată a Arpășelului, atât de iubită de alpiniști, astfel:

-prin Şaua Podragului, pe TR (traseul 45), apoi BR (traseul 1C)

-spre Fereastra Zmeilor, CA (traseul 43)

Cei foarte bine pregătiți pot încerca și traseul PR (traseul 44) care coboară pe Valea Arpașului, într-o zonă foarte sălbatică şi greu accesibilă, cu praguri și cascade (atenție la urși!), apoi TR  (traseul 45) - de la Gura Podragului, înapoi spre Victoria.

Observații

Marcaj rezonabil, probleme la intrarea în Muchia Tărâţa.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit si comentat

 

Victoria - Muchia Tărâţa - Cabana Podragu în Braşov, Făgăraş este un traseu de drumeţie dificil.
0
0 voturi

Comentarii

imaginea utilizatorului GRECU DUMITRU

pregatiti de drum sa fie un ceas bun

Completed Checkbox: 

Comentariul dumneavoastră