Îl cunoașteți pe Pescărelul Albastru?

Image: 
Română

Pescărelul albastru (Alcedo athis) 
Am folosit de curând imaginea lui, pentru a ilustra coperta noii hărți a Deltei Dunării, unde căutam ceva mai deosebit decât omni-prezenta imagine a pelicanului. Localnicii mi-au vorbit cu drag de pescărelul, pescărușul sau pescărașul albastru, pe care mi l-au și arătat.
Surpriză mare când îl vedem zburând, mai ales dacă ne aflăm sub el; paleta de culori oferită când se află cu aripile deschise şi pieptul întreg către noi este extrem de variată, neobişnuită, inclusiv de la un exemplar la altul.
De curând am aflat că pescărelul trăiește și în Maramureș! M-am edificat un pic și, spre surprinderea mea, pescărelul are rude și la marile altitudini de la noi (de exemplu în Munţii Retezat). Foarte bun scufundător, plonjează în lacurile glaciare câţiva metri adâncime, prinde prada şi redemarează în viteză spre suprafaţa apei de unde ţâşneşte în zbor instantaneu.
Oare v-ați întâlnit și voi cu prietenul meu? Pe unde-l mai putem găsi, în munții noștri?

 

imaginea utilizatorului Dabija

L-am întâlnit pe Valea Lăpușului, în zona defileului!  Aici trăiește și ruda lui, prigoria, care are însă penajul galben și nu prea pescuiește! I se mai spune și albinărel!