Transapuseni și Vânătările Ponorului – pitoresc de Apuseni
Munții Apuseni sunt cei mai pitorești munți din România.
Nu impresionează prin altitudine ci prin peisaje verzi, văi adânci, sate rispite printre căpițe de fân și oameni cumsecade.
Noi am explorat pentru câteva zile Munții Trascău, grupă montană a Munților Apuseni, și primul loc fain despre care vrem să vă spunem e de fapt un drum, Transapuseni.
Unde este Transapuseniul?
Pornind din Aiud, jud. Alba urmăm DJ 107I prin Pădurea Sloboda spre Brădești, iar mai apoi se ajunge la Mogoș și Bucium – Sat ca într-un final să ne unim cu DN 74 în zona Abrud.
Practic drumul traversează o mare parte din Munții Apuseni prin niște peisaje foarte spectaculoase.
INFO: Noi nu am parcurs cu mașina întreaga lungime a acestui drum, ci doar porțiunea dintre Aiud și Brădești și mai apoi porțiunea dintre Bucium – Sat și Mogoș. Pe această porțiune drumul poate fi parcurs cu orice mașină. Ulterior am luat-o spre Sălciua de Jos via Valea Poienii pe DC 104 care e aproape impracticabil pe o porțiune de 500 metri.
Drumul începe cu o urcare foarte frumoasă pe asfalt prin Pădurea Sloboda, o pădure de un verde crud perfect de primăvară.
După ce ieșim din această pădure asfaltul se termină și drumul este de macadam sau pământ.
Chiar și așa, putem spune că se poate merge destul de bine, fără prea multe gropi și cu siguranță până în Brădești se poate merge cu orice mașină.
Culmi blânde răsar deasupra pădurilor, cu iarba păscută de animalele oamenilor, cu câte-o casă sau două răsfirate printre câteva căpițe de fân și cu impunătorii pereți ai Cheilor Râmețului blocând orizontul.
Drumul este slab circulat, dar am fost surprinși să vedem chiar și autobuze circulând pe aici fiindcă este unica legătură a celor peste 10 sate cu un oraș mai mare, Aiudul.
INFO: Din câte știm există intenția de a asfalta acest drum din Aiud până la Abrud.
De altfel, dinspre Abrud este asfaltat până la Mogoș și dacă se va asfalta în totalitate aceste sate vor prospera fiindcă vă garantăm că va deveni unul dintre cele mai frumoase drumuri din România.
Valea Poienii – cătunul aflat între frumusețea Vânătărilor Ponorului și pitorescul Transapuseni
Dacă vreți să vedeți un cătun încă locuit cu case cu acoperiș țuguiat din paie vă invităm ca din Brădești să mergeți până în cătunul Valea Poienii aflat la 3 km depărtare.
Din Brădești se coboară la dreapta pe DC 104, un drum pietruit lat cât să încapă o mașină.
Vă recomandăm să o luați la pas sau cu bicicletele.
UTIL: Noi am avut la dispoziție un SUV și am avut în plan să ajungem până pe Valea Arieșului și am străbătut tot acest drum comunal cu mașina ceea ce nu recomandăm fiind aproape impracticabil pe o porțiune de 500 metri după Valea Poienii.
Vânătările Ponorului și Cascada Dâlbina
Odată ajunși în Valea Poienii puteți vedea o zonă extrem de pitorească aflată doar la 3 km depărtare, Vânătările Ponorului.
După ce urcăm în Valea Poienii drumul se strică rău de tot, apărând șleauri prin care am reușit să trecem totuși în ciuda noroiului omniprezent.
Se mai urcă puțin și odată ieșiți dintr-o pădurice frumusețea locului ni se dezvăluie.
Rezervația Vânătările Ponorului se află la marginea SV a culmii calcaroase Bedeleu din Munții Trascău la confluența văilor Ponorului, Poienii și Seacă.
Relieful întâlnit aici se numește poljie: relief exocarstic, depresiune largă drenată subteran cu fund plat pe care curge permanent sau temporar o rețea de apă.
Apa drenată subteran traversează Peștera Huda lui Papară.
Cascada Dâlbina poate fi văzută coborând prin această mică depresiune înspre peretele de calcar preț de 15 – 20 de minute.
Aici este amenajat un balcon de unde se poate vedea Cascada Dâlbina (25 m înălțime).
Se formează ca urmare a căderii în gol a Văii Poienii peste pretele înalt de calcar.
Cei mai aventuroși pot explora și scurtele chei formate de confluența Văii Ponor și Văii Seci numite Cheile Vânătării.
Se coboară pe o potecă până pe malul apei după care se traversează și se urmează poteca de pe celălalt mal.
Culmea calcaroasă a Bedeleului – cel mai pitoresc peisaj montan din România
Odată vizitată Cascada Dâlbina și relieful exocarstic asociat vă recomandăm să vizitați cele câteva case de lemn cu acoperiș de paie rămase în picioare și care se identifică cu acest loc fără doar și poate.
Dacă urcați un pic mai sus, pe cele câteva vârfulețe înnierbate veți avea ocazia să vedeți ceea ce noi considerăm a fi cel mai pitoresc peisaj montan din România, culmea calcaroasă a Bedeleului.
Spre Mogoș – partea de vest a Transapuseniului
Chiar dacă nu am parcurs porțiunea cuprinsă între Brădești și Mogoș, atât din motive de program cât și de stare a drumului, am revenit dinspre Abrud pentru a vedea și capătul de vest al acestui drum pitoresc.
Aflați între celebrele detunate, Detunata Goală și Detunata Flocoasă și în apropierea Poienii cu narcise de la Negrileasa (de văzut la mijloc de Mai), străbatem drumul asfaltat foarte bun.
După ce trecem de casele primelor sate începem o urcare mai abruptă printr-o pădure plantată de pini.
E o porțiune scurtă cu pini, dar e pur și simplu de vis.
Ei bine, imediat ce trecem de această superbă pădure de pin ajungem pe un platou, iar pentru a ajunge la Mogoș vă recomandăm să nu continuați pe DJ 107I (Transapuseni) ci să virați brusc la stânga pe DC 155 via Poienile Mogoș.
Pe aici asfaltul este mult mai bun și peisajul e superb.
Articol de Amazing Romania. Citește și articolul original.