11 Decembrie, Ziua Internaţională a Muntelui

Ziua internaţională a munţilor, celebrată la 11 decembrie urmăreşte să încurajeze comunitatea internaţională să organizeze evenimente la toate nivelurile pentru a sublinia importanţa dezvoltării durabile a zonei montane.
 ziua internationala a muntelui

 

An de an, pe 11 decembrie este celebrată Ziua Internaţională a Muntelui.

Unii mai norocoși, le văd crestele de când deschid ochii. Alții le bat cărările de când se țin pe picioare. Altora le-a adus mângâiere de când au știut ce e aceea durere. Alții urcă pentru a-și învinge fricile. Unii pentru sentimentul de împlinire adus de cucerirea unui vârf.

Iată un extras din "Făgăraș, mon amour", înscris  cu atâta patos pe blogul "Călător prin Carpați", de către Florin Fratu - coordonator voluntari pentru Asociația Montană Carpați. 

Sunt rânduri care exprimă poate cel mai frumos sentimentul drumețiilor prin Munții Noștri.

 

Am râs și am plâns pe lângă stâncile lor cenușii. Sau verzi. Albastre uneori.

Sub brazii cu zdrențe de pâclă aninate în ramuri m-am îmbătat de mireasma rășinii și m-am trezit în susurul cristalelor de tău coborând pe albii de pârâu spre a se preface in Olt.

Am împărățit pe tronuri durate din mii de metri de semeție și piatră și mi-am închinat nimicnicia în catedrale de prăpăstii peste puterea-mi de cuprindere.

M-au răcorit vânturi și ploi, spaime și ninsori și m-am încălzit cu prietenii de o zi și adesea de o viață.

 

Ziua internaţională a munţilor, celebrată la 11 decembrie, a fost proclamată în 2003 de Adunarea Generală a ONU şi urmăreşte să încurajeze comunitatea internaţională să organizeze evenimente la toate nivelurile pentru a sublinia importanţa dezvoltării durabile a zonei montane.

Redactare și formatManu Muntomanu

 

Citește și Scurt ghid de mers pe munte și măsuri de siguranță pentru drumeții montane