20+ rezervații cu narcise și alte plante rare de văzut în luna mai (II)

Există multe poieni cu narcise în țara noastră, care atrag vizitatori, mai ales cu prilejul sărbătorilor de primăvară, când simbolistica tradițională consideră narcisa ca floare a renașterii. Acest articol prezintă rezervațiile de narcise din păduri, fânațe și pajiști aflate la altitudini mai joase, unele cunoscute și altele mai puțin mediatizate.
Rezervatia Naturala Poiana Narciselor

Este interesant cum multe poieni sunt întâlnite în depresiunile intra-montane sau pe pantele munților, deși narcisele sunt iubitoare de lumină și căldură. Descoperă poienile cu narcise și rezervațiile aflate la altitudini mai mari, unele cunoscute și altele mai puțin mediatizate.

Citește și 20+ rezervații cu narcise și alte plante rare de văzut în luna mai (I)

Pe lângă rezervațiile arhicunoscute există și câteva păduri, fânațe și pajiști cu narcise și alte plante rare aflate la altitudini mai joase, locuri mai puțin mediatizate, unele mai accesibile, altele doar de localnici știute. Drept urmare, ne-am propus să facem cunoscute și aceste locuri mai puțin umblate, pentru că suntem convinși că iubitorii de munte și de natură implicit, care citesc și care se informează, nu distrug aceste mici sanctuare naturale, cum o fac cei care fac trafic cu aceste frumoase flori, în prismă, localnici fără educație ecologică.

 

Poiana cu narcise de la Racâş-Hida, județul Sălaj.

Poiana cu narcise de la Racâş-Hida este o arie protejată, ce se găseşte pe teritoriul administrativ al satului Racâş, în partea central-estică a judeţului Sălaj. Se întinde pe o suprafaţă de 1,50 ha, pe pajiștile umede dintre văile Agrijului și Almașului şi se suprapune cu situl Natura 2000 Racâş-Hida. Pe suprafaţa sa se găsesc două specii de narcise, Narcissus stellaris şi Narcissus augustifolius, în limbaj popular, denumite cocoriţe. Pe lângă narcise, rezervaţia adăpoşteste un ecosistem de pajişte bine conservat, cu o bogată diversitate floristică. (sursă info Turism Zalău).

 Poiana cu narcise de la Racâş - Hida (c) NaturaTransilvaniei.ro

Pădurea cu narcise Rovina și poiana cu narcise de la Susag, județul Arad.

Poiana cu narcise Rovina este aşezată la contactul Depresiunii Crișului Alb cu Câmpia Crișurilor, în judeţul Arad şi aparţine, din punct de vedere administrativ, de oraşul Ineu. Se află chiar lângă aria protejată şi rezervaţia de la Balta Rovina. Poiana cu narcise ocupă 0,10 hectare, chiar în mijlocul pădurii Rovina, fiind administrată de Ocolul Silvic Ineu. Teritoriul narciselor se întinde pe toată această suprafaţă protejată, iar în perioada aprilie-mai, narcisele înfloresc într-un covor alb impresionant ce încânta nu numai prin privelişte, ci şi prin parfumul lor delicat. Din păcate, rezervaţia a devenit vulnerabilă în faţa celor care vin aici şi culeg necontrolat narcisele pentru a le vinde, populaţia florilor reducându-se destul de mult (sursă info).

Poiana cu narcise de la Susag, comuna Craiva, este situată în zona de contact a câmpiei înalte a Susagului cu Dealurile Mărăușului și Munții Codru-Moma, pe cursul râului Sartiș, la o distanță de 85 km față de municipiul Arad. Poiana cu narcise din Susag, județul Arad, este locul preferat al copiilor, care vin aici cât pot de des în perioada în care plantele înfloresc, florile fiind mândria localnicilor de zeci de ani.

Poienile cu narcise Șesul Mogoșenilor și Șesul văii Budacului, județul Bistrița-Năsăud

Poiana cu narcise de pe Șesul Mogoșenilor, comuna Nimigea, este o suprafaţă de teren mlăştinoasă, împărţită de culturi în trei suprafeţe mai mici, foarte bogate în narcise. Narcisele înfloresc la începutul lunii mai şi tot câmpul, situat mai sus de sat, cu o vedere largă spre lunca Someşului până la confluenţa cu Şieul, este colorat în alb, alb-gălbui. Din cauza distrugerii şi ruperii florilor pentru a fi vândute, au mai rămas doar două suprafeţe de pajisti, la o distanţă de aprox. 500 de m una de cealaltă, între culturi agricole. (sursă info) Narcisele mai apar şi în amonte de Mogoşeni şi Floreşti, pe malurile mlăştinoase ale pârâului Bratoşa.

 Poiana cu narcise de pe Șesul Mogoșenilor (c) Albert Gavrilă

Poiana cu narcise de pe Șesul Văii Budacului se află în partea sud-estică a județului Bistrița-Năsăud, pe teritoriul administrativ al comunei Cetate și se întinde pe o suprafață de 6 ha, unde, la nivelul ierburilor crește și laleaua pestriță, specie floristică protejată la nivel european.

Rezervaţia naturală de la Şardu (narcise şi laleaua pestriţă), județul Cluj.

Un loc foarte puţin cunoscut şi aproape deloc frecventat de turişti este Valea Şardului la capătul satului Şardu, comuna Sânpaul, judeţul Cluj, unde cresc două plante foarte rare şi deosebit de frumoase: Laleaua pestriță, aflată pe lista roşie a plantelor pe cale de dispariţie, cunoscută în limbaj popular, ca „bibilică”, din cauza petalelor pestriţe. Cea de-a doua este Narcisa (Narcissus poeticus), care creşte ȋn zona numită Poiana cu Narcise de pe Valea Şardului (sursă info)

 Rezervaţia naturală de la Şardu (c) TaraCalatei.ro

Poieni cu narcise și lalele pestrițe se întâlnesc și în Județul Satu-Mare, pe raza satului Tătărești, comuna Viile Satu Mare, satul Doba, comuna omonimă și în pâlcuri rare, la Mujdeni (pădurea Tufoasa).

Poiana cu narcise de la Gurghiu, comuna Gurghiu, județul Mureș

Amplasată pe platforma râului Mureș, mărginită de dealuri sub-montane, la poalele vestice ale Munților Gurghiu, rezervația naturală Poiana cu narcise de la Gurghiu, cu o suprafață de aprox. 3 ha, reprezintă o fâneață cu narcise și lalele pestrițe, în arealul căreia au fost identificate și irisul siberian, bulbucul de munte, floarea cucului, piciorul cocoșului, păiușul roșu ș.a. Comuna este cunoscută și pentru rezervațiile forestiere, precum pădurea seculară de stejar Mociar, pădurea de molid Lăpușna și pentru cetățile medievale, Parcul Dendrologic Gurghiu, așezarea romană și castelului Bornemisza. (sursă info)

 Poiana cu narcise de la Gurghiu (c) TurismReghin.ro

Fânațele din Rezervația Șuvara Sașilor, lângă Tălmaciu, județul Sibiu

Șuvara Sașilor este o arie protejată aflată în extremitatea sudică a județului Sibiu, pe teritoriul administrativ vestic al orașului Tălmaciu (malul râului Sadu) și are o suprafață de 20 ha. Este inclusă în situl de importanță comunitară Frumoasa, deoarece reprezintă o arie cu pâlcuri de mesteacăn argintiu, arini și fânațe care adăpostesc specii floristice rare, precum șuvara (Molinia caerulea), narcisa (Narcissus stellaris), gladiola, iriși, brândușe, gențiană ș.a. (sursă info)

 Rezervația Șuvara Sașilor – Tălmaciu (c) Talmaciu.ro

Fânațele cu narcise Nucșoara, comuna Sălașu de Sus, județul Hunedoara.

Rezervația naturală este situată pe raza localității Nucșoara, comuna Sălașu de Sus, în partea sudică a județului Hunedoara, la poalele Munților Retezat și are o suprafață de 20 ha. Se spune că florile au fost aduse de un călător olandez în anul 1900, apoi acestea s-au adaptat microclimatului din zonă și au fost îngrijite de localnici, înmulțindu-se cu timpul pe câmpul aflat la ieșirea din sat. Aspectul peisagistic îl conferă prezența narciselor de culoare galbenă sau albă ce înfloresc în luna mai și la începutul lunii iunie. 

 Fânațele cu narcise Nucșoara (c) Glasul-Hd.ro

Poiana cu narcise din Lunca Neajlovului, județul Dâmbovița

Situată în comunele Vişina şi Petreşti din judeţul Dâmboviţa, în apropierea podului peste râul Neajlov, pe malul stâng al acestuia, poiana de narcise este o rezervaţie naturală botanică, ce ocroteşte specia Narcissus stellaris. Rezervaţia are o suprafaţă de 15 hectare, iar la fiecare sfârsit de aprilie şi început de mai, florile înfloresc în toată splendoarea lor. (sursă info)

 Poiana cu narcise din Valea Neajlovului (c) ArtAndFun.Blogspot.com

Fâneața cu narcise de la Zervești, județul Caraș - Severin

„Fâneața cu narcise” de la Zervești, situată în județul Caraș-Severin, pe teritoriul administrativ al comunei Turnu Ruieni, este o rezervație cu o suprafață de aproximativ 40 de ha, unde narcisele pot fi admirate în toată splendoarea lor până la sfârșitul lunii mai. „Fâneața cu narcise” a fost declarată arie protejată deoarece florile din poieni s-au rărit vizibil, în urma culesului și a pâlcurilor de verdeață crescute în zonă. (sursă info) Turiștii pot ajunge la Zervești pe drumul Caransebeş - Turnu Ruieni, iar de acolo pe un drum agricol până în poiană. Autoritățile organizează aproape anual Sărbătoarea narciselor cu petreceri câmpenești.

 

Mai cunoscute sunt rezervațiile mari unde au loc anual serbări câmpenești, numite “Sărbătoarea narciselor”, de obicei la sfârșit de aprilie - început de lună mai, în funcție de înflorirea acestei flori înmiresmate, denumită popular ghiocelul galben, trompeta sau cocorița, cum sunt:

Pajiștea cu narcise de la Bătești, județul Timiș

Pajiștea cu narcise Bătești, situată în județul Timiș, pe teritoriul administrativ al orașului Făget, cunoscută și sub denumirea de Grădina cu flori a Banatului, ocupă în jur de 20 de ha și a fost declarată rezervație naturală pentru specia protejată Narcissus poeticus. Florile se usucă doar într-o singură zi dacă sunt culese și se adaptează mai greu în alte regiuni ale țării, motiv pentru care necesită o și mai mare atenție la conservare (sursă info). Tot aici crește și Iris sibirica, o specie protejată de stânjenei.

Poiana cu narcise de la Negrași, comuna Negraşi, județul Argeș

Lunca râului Dâmbovnic, de la marginea satului Negrași, ascunde o frumoasă poiană cu narcise albe. Situate la câmpie, în cea mai sudică poiană de acest gen din țară, narcisele de la Negrași înfloresc la sfârșitul lunii aprilie, mult mai devreme decât cele din Dumbrava Vadului din Brașov, de exemplu. Poiana cu narcise de la Negrași, comuna Negraşi, județul Argeș ocupă o suprafață de 4,1 ha. 

 Poiana cu narcise de la Negrași (c) ArtAndFun.Blogspot.com

Poiana cu narcise Dumbrava Harghitei, sat Vlăhiţa, judeţul Harghita.

Situată la poalele Munţilor Harghita, pe un platou aflat la 860 m alt, cu o suprafață de 20 ha, marea densitate de narcise albe de la Vlăhiţa este apreciată de specialişti ca având între 150 şi până la 200 de fire pe metru pătrat, protejate prin lege. 

 Poiana cu narcise de la Vlăhița (c) Iulian Radu

Poiana cu narcise de pe Dealul Ciocârlău, lângă Târgu - Jiu, județul Gorj.

Sărbătoarea are loc în localitatea Preajba, în fiecare an, în a doua săptămână după Paște.

Rezervația Naturala Dumbrava Vadului, comuna Șercaia, județul Brașov.

Rezervația Naturala Dumbrava Vadului, comuna Șercaia este un colț de rai din Țara Făgărașului (județul Brașov), cunoscută și sub numele de Poiana Narciselor, cea mai mare rezervație de narcise din Europa care găzduiește frumoasele flori. Aria protejata se întinde pe 400 de ha, iar mireasma florilor se poate simți de la zeci de metri distanță. Pe lângă narcise, în aria protejată crește o mare varietate floristică care include specii vegetale de gălbenele, bulbuc de munte, stânjenei sălbatici ș.a. Poiana Narciselor se află într-o fostă pădure de stejari cu poieni mari, cu sol umed (narcisa iubește apa, atenție unde călcați!).

 Poiana cu narcise Dumbrava Vadului (c) Travel.ro

Toate aceste, pajiști, fânațe și poieni cu narcise trebuie conservate, nu doar de lege ci și de noi prin acțiunile noastre. Așadar, când le vizitați:

  • nu vă abateți de la cărările marcate (dacă acestea există) sau cele mai evidente

  • nu rupeți plantele și nu aruncați mucuri de țigară

  • campați doar în zonele de campare și nu faceți foc, numai în locuri special amenajate

  • nu lăsați deșeuri în urma voastră și transportați-le la pubele special amenajate

  • mergeți pe jos la rezervații și nu folosiți vehiculele motorizate, deoarece afectează solul rezervațiilor

  • păstrați liniștea și bucurați-vă de natură, savurând-o fără să vă deranjați semenii.

Află care sunt rezervațiile de mare altitudine, aflate pe pantele munților din România, citind articolul 20+ rezervații cu narcise și alte plante rare de văzut în luna mai (I)