30 martie - Ziua Brândușei de primăvară

În fiecare primăvară brândușele aduc culoare în mai multe zone montane din țară. Hai să ne bucurăm de ele.
 Branduse cover - Levi Bagy Photography

La topirea zăpezilor, când vremea se mai dogorește, chiar dacă vântul nu contenește, Mama Natură deschide un nou sezon de frumusețe, viu colorat, pe câmpuri, în păduri, ori la poalele munților. 

Brandușe sub Șaua Joaca- ©️ Dragoș Asaftei - Zbor peste Munții României

Munții freamătă a primăvară, iarba fragedă rupe monotonia de culoare, iar tabloul spectaculos vine cu un covor moale, gata de defilare, unde brândușele abia aşteaptă un semn pentru a ridica, ca pe tocuri, floarea violetă, primăvara timpuriu la concurență cu ghiocelul. 

Ziua Brandușei - ©️ Dragoș Asaftei - Zbor peste Munții României

Ghiocei si branduse- Mircea V. Grama

Branduse si ghiocei - ©️ Dragoș Asaftei - Zbor peste Munții României

Ziua Brândușei de Primăvară - simboluri și superstiții

Potrivit tradiției populare, la final de martie, pe 30 ale lunii, se serbează Ziua Brândușei de Primăvară, care încheie șirul obiceiurilor lui Mărțișor. Este un moment mai puțin cunoscut, dar plin de simboluri și superstiții.

 Brandușa de primăvară - ©️ Comșa Bogdan - România prin obiectiv

Se spune că brândușa nu ar fi o simplă floare. Ion Ghinoiu, în cartea “Zile și Mituri” amintește despre două surori gemene frumoase, alungate din casă de mama vitregă, una primăvara devreme, alta toamna târziu și preschimbate apoi de Dumnezeu în flori. Se consideră că brândușa de primăvară e floarea viilor, iar cea de toamnă e a morților. 

O altă variantă spune că cele două surori ar fi umblat mult prin pădure, plângând și jelind, până când Toamna le-a auzit și le-a transformat în brândușe. Una avea să înflorească primăvara, cealaltă, toamna. De atunci ele se caută mereu, dar nu se întâlnesc niciodată.

Branduse- ©️ Comșa Bogdan - România prin obiectiv

Tot în popor se amintește de puterile vindecătoare și magice ale acestei flori. Se spune că Sfântul Valentin, pe când era în închisoare, s-a îndrăgostit de fiica oarbă a unui gardian. I-a făcut cadou o brândușă care a vindecat-o de orbire și o scrisoare semnată  “De la al tau Valentin”. De unde și simbolistica brândușei, de floare a iubirii. 

 Brandușe de primăvară - ©️ Levi Bagy - Levi Bagy Photography

O altă legendă spune că Brândușa era fata cea mai mică a împăratului Florilor pe timpul când un zmeu amenința împărăția, cerând jertfă bărbătească în fiecare an. După ce Brândușa s-a căsătorit cu un prinț, la scurt timp zmeul a venit și l-a răpit, ducându-l la castelul lui. Văzând acestea, fata a refuzat să lase salvarea lui pe mâna oștenilor de la curte și a pornit singură în căutarea zmeului, pe care l-a provocat la duel, biruind după 7 zile și 7 nopți  De atunci se spune că numele de Brandușa sugerează putere și curaj, o persoană care pune pasiune și loialitate în tot ceea ce face și va face tot posibilul pentru a-și atinge idealurile.

Branduse pe Platoul Padiș - ©️ Levi Bagy - Levi Bagy Photography

Tot în negura timpurilor se pierde și legenda Brandușei, o fată de la palat, frumoasă cum nu se mai văzuse, bună la suflet și harnică foc. Aceasta salva animalele din pădurea apropiată, prinse în capcanele vânătorilor și le îngrijea pană se făceau bine. Într-o zi, fermecată de frumusețea naturii renăscute s-a ratacit, nu a mai găsit drumul și noaptea târziu, a căzut într-o prăpastie și a murit. A fost găsită dimineața de animalele pădurii, care de atunci o jelesc în fiecare primăvară, iar lacrimile lor se transformă în brândușe care împânzesc pădurile, câmpurile și văile luminoase.

Iată câteva fotografii edificatorare în câteva regiuni montane fermecătoare, pe care le publicăm cu amabilitatea fotografilor de peisaj cu care colaborăm.

Brândușe în Saua Joaca - ©️ Dragoș Asaftei - Zbor peste Munții României

Brândușe pe Platoul Padiș - ©️ Levi Bagy - Levi Bagy Photography

 Brândușe pe Valea Sambata - ©️ Comșa Bogdan - România prin obiectiv

 Brândușe pe Valea Sambata - ©️ Comșa Bogdan - România prin obiectiv

 Brândușe pe Platoul Padina - ©️ Comșa Bogdan - România prin obiectiv

Brândușe pe Platoul Padina - ©️ Comșa Bogdan - România prin obiectiv

Branduse si ghiocei  în Șaua Strunga - Mircea V. Grama

Branduse si ghiocei  în Șaua Strunga - Mircea V. Grama

Bineînțeles, sunt numeroase locurile unde se întâlnesc brândușe de primăvară. Rugămintea noastră este să nu le rupeți. Așa cum ne arată și legendele descrise, acestea merită să fie iubite, admirate, pictate, fotografiate, mirosite, ocrotite, dar nu rupte

 

Vă trimitem un buchet virtual. Arată mult mai bine în natură, nu credeți?

Brândușe pe Platoul Padiș - ©️ Levi Bagy - Levi Bagy Photography

Sperăm că ți-a plăcut acest articol și ți-a dat inspirație pentru ture cu dor de brândușe de primăvară, descoperind poienile și câmpurile de la poalele munților cu hărțile de drumeție Munții Noștri ➡ https://bit.ly/2veNjrp

 

Redactare, documentare și format: Manu Muntomanu

Photo Credit: © Levi Bagy PhotographyZbor peste Munții României, Mircea V. Grama & more

Citește și Suru de primăvară - brândușele de la Cabana Suru