Cascadele Șipotului - minunăția necunoscută din Șureanu

Incursiune de-a lungul unei salbe de cascade spectaculoase formate de pârâul Șipot din Munții Șureanu cu pornire din Valea Streiului.
 Cascade Șipot

Am descoperit un loc care nu apare în niciun ghid turistic și ne întrebăm de ce pentru că salba de cascade formate de pârâul Șipot e foarte spectaculoasă.

Din localitatea Petros, jud. Hunedoara luați-o pe drumul forestier care urmărește Valea Streiului.

De la DN 66 aveți de parcurs aproximativ 8 km pe acest drum forestier aflat într-o stare bună și care poate fi abordat cu orice mașină.

Știți că ați ajuns imediat după ce treceți peste un podeț de beton și vedeți un panou informativ despre Peștera - aven Tecuri (închisă publicului).

Din poienița unde puteți parca mașina intrați în pădure și curând veți da de o amenajare hidrologică.

Aici continuați prin partea stângă, în primă fază destul de abrupt, după care poteca se cufundă în frumoasa pădure ce ne înconjoară.

Ne aflăm momentan destul de departe și destul de sus față de cursul pârâului Șipot.

 

Începem să ne apropiem de cursul pârâului și să vedem primele cascade formate de acest pârâu extraordinar de frumos.

Straturile de frunze arămii depuse în zeci de straturi în jur și verdele mușchiului ce crește pe trunchiurile copacilor sunt o priveliște de la care parcă nu ne putem lua ochii.

Pârâul acesta pare complet neatins cu trunchiuri de copaci căzuți în Șipot și care formează o vegetație aproape luxuriantă.

Pe măsură ce urcăm cascadele sunt din ce în ce mai gălăgioase, iar culoarea apei acumulate în bazinele de stâncă de la baza cascadelor îți ia ochii cu culoarea de un turcoaz electrizant.

Stânca își face apariția din ce în ce mai mult și curând ne trezim în fața unui perete vertical de stâncă de aproape 100 de metri înălțime care blochează valea.

Înaintea acestui perete Șipotul năvălește la vale din toate direcțiile peste bolovani imenși și trunchiuri lungi de zeci de metru prăbușite în albie.

Aici e finalul traseului si dacă se urcă mai departe se poate ajunge la avenul Tecuri care din câte știm nu e deschis publicului, accesul fiind blocat.

Articol de Amazing Romania. Citește și articolul original.